1515
Annons

USA-börser: Ned inför Fed-protokoll<br />

De amerikanska aktiemarknaderna startade onsdagens session lätt på minus, nära rekordnivåer.
I fokus för aktörerna är Federal Reserves protokoll från det senaste räntemötet som eventuellt kan komma att ge ytterligare ledtrådar kring när den första räntehöjningen kan tänkas ske. Protokollet publiceras klockan 20.00 svensk tid.

Runt klockan 16.10 stod Dow Jones Industrial Average oförändrat vid nivån 18.298. Det bredare S&P500 backade 0,2 procent till nivån 2.123 och tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,2 procent till 5.056.

"Jag tror inte att vi kommer att få se en snar räntehöjning eftersom det skulle stärka dollarn alltför mycket. Första kvartalet var svagt och vi har fortsatt en stark dollar att brottas med", sa Randy Bateman, chefsinvesterare på Huntington Asset Advisors, till Bloomberg News.

Bland aktierna fick Lowe's en svag start med minus 4 procent. Byggvaruhuskedjans vinst i det första kvartalet var lägre än väntat.

Ännu sämre gick det för nynoterade Etsy, som rasade 24 procent. Auktionssajten har uppgett att den starka dollarn drabbar försäljningen utomlands.

Roligare var det för aktieägarna i Yahoo som fick se sin aktie klättra 3 procent. Bolaget har upprepat sin ambition att genomföra den affär där Alibaba-aktier ska knoppas av. När rapporter på tisdagskvällen började cirkulera om att den amerikanska skattemyndigheten undersöker just den typ av affär Yahoo vill göra föll aktien kraftigt i slutet av den ordinarie handeln.

En rejäl rusning stod Sarepta Therapeutics för, som lyfte hela 35 procent i den inledande handeln. Bioteknikbolaget har uppgett att det avser att skicka en förfrågan till amerikanska tillsynsmyndigheter gällande godkännande av bolagets främsta produktkandidat.

Den amerikanska tioårsräntan noterades till oförändrat vid 2,27 procent.


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?