1515

Stockholmsbörsen: Botten ur Eniro<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde strax över nollstrecket efter att ha handlats i ett snävt intervall under hela onsdagen.

Bland vinnarna syntes Autoliv, som steg efter nya problem för konkurrenten Takata, samtidigt som Eniro rasade efter ännu en vinstvarning.

Breda SIX Generalindex var vid stängning upp 0,1 procent till 518 medan OMXS30 hade ökat 0,3 procent till 1.637. Omsättningen var 14,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 20,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Utdelningsjusterade SIX Return index var upp något mer än SIX Generalindex då utdelningar i Tele2 och MTG avskildes.

Autoliv avancerade 3,7 procent som börsens mest handlade aktie efter att konkurrenten Takata sent i går svensk tid träffat en överenskommelse med amerikanska myndigheter som innebär att ytterligare cirka 17 miljoner bilar kommer att återkallas. Totalt har nu 33,8 miljoner bilar återkallats på grund av defekta krockkuddeutlösare.

Eniro kablade en minut före börsöppning ut en ny vinstvarning: sökföretaget väntar sig inte längre att klara av tidigare prognos om ett ebitda-resultat för helåret 2015 i linje med 2014 års 631 miljoner kronor - vad man nu ser är en minskning.

Därtill flaggar styrelsen för att Eniro kommer att skriva ned immateriella tillgångar för i storleksordningen 1,1-1,2 miljarder under 2015. Däremot menar Eniro att man fortsatt uppfyller sina åtaganden mot sina långivare. Finanschef Roland M Andersen och kommunikationschef Christer Lundin får gå.

Eniros stamaktie pressades ned 16 procent medan preferensaktien tappade 12,7 procent.

Tradedoubler var handelsstoppad under stora delar av dagen, efter att först ha rusat hela 53 procent till 11,70 kronor på nyheten att Gravity4 har dubblat budet på bolaget till 13,40 kronor per aktie. Det finns dock vissa frågetecken kring Gravity4 sedan ett tidigare budförsök på Rocket Fuel avvisades med motiveringen att det inte var trovärdigt.

Lindab höll kapitalmarknadsdag i Göteborg där bolagets vd Anders Berg upprepade de tidigare finansiella målen. Aktien noterade en uppgång på 0,4 procent.

Electrolux steg 0,9 procent efter att AHAM-6-siffrorna över vitvarubranschens leveransvolymer på den nordamerikanska marknaden ökat med 8,2 procent i april ställt mot samma månad i fjol, den klart starkaste tillväxtmånaden sedan december i fjol.

Matse Holding, som driver nätmatverksamheten Mat.se, tappade på bruttomarginalen och ökade på förlusterna från ebitda-nivå och nedåt. Aktien var ned 2,5 procent.

Swedol ökade resultatet efter finansiella poster till 3,8 miljoner kronor i för det första kvartalet, att jämföra med 0,7 miljoner under samma period i fjol. Aktien stängde upp 4,4 procent.

Affärsvärlden köprekommenderade i senaste utgåvan Opus Group, +4,2 procent, och Rejlers, +6,9 procent. Bulten, +0,8 procent, tycker tidningen däremot att läsarna bör avvakta med.

Opus har även fått sin riktkurs höjd hos Danske Bank, som dock upprepar rådet avvakta.

Precise Biometrics var en av dagens vinnare och steg 22 procent efter att ha meddelat att bolagets produkt för fingeravtrycksigenkänning i mobila enheter, Precise BioMatch Mobile, genom samarbete med Fingerprint Cards, integrerats i den första telefonen med touch fingeravtryckssensor från Yulong, Coolpad Tiptop Pro.

På hemmaplan steg den svenska arbetslösheten steg till 8,3 procent i april mot 8,0 procent i mars, en oväntad uppgång då analytikerna i SIX News sammanställning i genomsnitt spådde 8,1 procent (median 8,2 procent).

Federal Reserve protokoll från det senaste penningpolitiska mötet släpps i kväll klockan 20.00 svensk tid.


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?