ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringen och alliansen överens om amorteringskrav

  • Foto: Palle Peter Skov

Regeringen och allianspartierna är överens om att ändra lagen för att kunna införa ett amorteringskrav. Men en förändring av ränteavdraget är inte aktuell

På onsdagen träffades företrädare för regeringen och allianspartierna för att diskutera hushållens höga skuldsättning och lämpliga vägar framåt efter Finansinspektionens bakslag om amorteringskravet.

Det har varit många spekulationer – bland annat om ränteavdraget – inför mötet men huvudspåret nu är att gå vidare med skärpta krav på amorteringar.

”Det vi har i fokus nu är att gå vidare med amorteringskravet”, säger finansmarknadsminister Per Bolund till Di.

Per Bolund bekräftar att regeringen och de borgerliga partierna nu är överens om att göra legala förändringar för att kunna införa ett amorteringskrav.

”Det är det spåret vi arbetar efter. Där kommer vi nu ta fram mer underlag så vi kan gå vidare med det”, säger Per Bolund och säger vidare att det rör förändringar av den så kallade sundhetsregeln.

Enligt Per Bolund blir det sannolikt ett amorteringskrav i linje med det FI föreslog om amortering ner till 50 procent av bostadens värde.

”Huvudspåret är att jobba vidare efter de principer man har tagit fram, som först Bankföreningen gick fram med och som sedan FI kom med. Men det är klart att vi kommer under den här processen analysera om det är några justeringar som skulle vara befogade”, säger han.

Enligt Per Bolund ska ett amorteringskrav enligt plan vara på plats senast under nästa år.

”Senare än så ser jag inte som realistiskt.”

”En lagstiftning görs inte i en handvändning, så jag kan inte svara exakt när men vi jobbar så fort som möjligt med det”, säger han.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson, som deltog på mötet, bekräftar att huvudspåret är att skapa legala förutsättningar för att skärpa amorteringskulturen.

”Finansinspektionens väg är ett alternativ som det mycket väl kan landa i. Man kan också tänka sig mer flexibla instrument”, fortsätter han.

Ett alternativ till Finansinspektionens förslag är att vända sig till bankerna med en uppmaning till dem att skärpa kraven på sina kunder.

”Vi har resonerat kring hur skarpt detta ska vara och vilket mått av flexibilitet som behövs”, säger Ulf Kristersson.

Samtidigt bekräftar Per Bolund att det i dagsläget inte finns planer på att trappa ner ränteavdragen.

”Regeringen har inte haft några förslag på att trappa ner ränteavdraget förut heller, så det har inte funnits på bordet. Nu är det amorteringskravet som vi kommer att jobba vidare med.”

När det gäller ränteavdragen går ni på tvärs med både Riksbankschef och chefsekonomer som vill se kapade ränteavdrag. Blundar ni för det uppenbara för att inte förlora väljarstöd?

”Det är viktigt att man inte tar steg som är så många och så stora att det i sig utlöser osäkerhet och oro för finansiella sektorn. Och där håller jag fast vid att det är viktigt att man gör en sak i taget.”

Ulf Kristersson beskriver samtalen mellan alliansen och regeringen som konstruktiva.

”Vi är överens om att träffas en gång till före sommaren för att se om vi kan vara eniga även om en fortsatt väg framåt”, säger han.

Tyck till