Statspappersräntorna i Europa sjönk svagt, med den tyska tioårsräntan 1 punkt ned till 0,61 procent. Svenska räntor gick däremot mot strömmen och steg 2-4 punkter, med tioårsräntan 4 punkter upp till 0,77 procent.
Euron fortsatte tisdagens försvagning som följde på att ECB-ledamoten Benoit Coeure sade att centralbanken kommer att växla upp sina tillgångsköp i maj och juni inför en förväntad sommarstiltje med låg likviditet. Till detta kom nya besvärande uppgifter från Grekland.
Det grekiska parlamentets talman, Nikon Filis från regeringspartiet Syriza, sade i grekisk tv att Grekland inte kommer att klara av att betala de pengar som ska in till IMF den 5 juni utan ett nytt avtal med sina långivare.
Dessutom ska ECB på onsdagen återigen ta beslut om de ska höja Greklands nödlånefinansiering ELA, vilket också skapade nervositet.
Euron försvagades till 1:110 mot dollarn från 1:116 vid svensk stängning på tisdagen. Dollarn stärkts i sin tur även mot yenen, till 121:10 från 120:40.
"Med den grekiska regeringens ansträngda likviditet och rapporter om att IMF-betalningen den 5 juni ifrågasätts räknar vi med ytterligare turbulens innan ett avtal slutligen nås", skrev Morgan Stanley i ett marknadsbrev som citeras av Reuters.
Kronan var i stort sett stabil till 8:36 mot dollarn och stärktes 4 öre till 9:28 mot euron.
Den svenska arbetslösheten rekylerade upp till säsongsrensade 7,8 procent i april från oväntat låga 7,6 procent i mars. Arbetslösheten var därmed aningen högre än väntade 7,7 procent i SME Direkts enkät. Sysselsättningen ökade med 64.000 personer i årstakt, eller 1,4 procent, vilket var lite lägre än tidigare i år.
Analytiker noterade att ett kraftigt ökat arbetskraftsutbud håller uppe arbetslösheten, trots god sysselsättningsökning. De konstaterade även att arbetslösheten var lite högre än Riksbankens prognos om en säsongsrensad arbetslöshet på 7,7 procent under det andra kvartalet.
Samtidigt poängterade flera analytiker att arbetslösheten alls inte är i fokus för Riksbanken för tillfället utan det är i stället inflationen, inflationsförväntningarna och kronan.
USA-räntorna sjönk svagt och den tioåriga statsobligationsräntan var ned 1 punkt till 2,27 procent i väntan på Federal Reserves protokoll från det senaste räntemötet, vilket publiceras klockan 20.00 på onsdagskvällen.
Analytiker letar efter varje ledtråd om när Fed kommer att höja styrräntan. September är mest troligt enligt den senaste analytikerenkäten från Bloomberg News. En viktig fråga är vad FOMC-ledamöterna säger i protokollet om det svaga första kvartalet, där deras bedömning i samband med räntebeskedet var att det delvis berodde på "övergående faktorer" och att ekonomin kommer att återgå till att växa i "måttlig takt".
"Om de verkligen låter övertygande om det i protokollet är det ett tecken. Då måste man tro att det är en ganska hög sannolikhet att de räknar med att de kommer att höja i september. Om de låter väldigt skeptiska måste man börja oroa sig för att räntehöjningen kommer senare", sade Guy Berger, USA-ekonom vid RBS Securities i Stamford, till Bloomberg News.
Norsk fastlands-BNP steg mer än väntat under det första kvartalet, +0,5 procent från föregående kvartal. Analytikerna i Bloomberg News enkät räknade med 0,3 procent och Norges Banks prognos var 0,35 procent.
Enligt flera analytiker var dock inte BNP-statistiken lika bra vid en närmare läsning. Föregående kvartal reviderades ned och efterfrågsidan var svag, med bland annat fortsatt sjunkande investeringar.
"Ingen anledning för Norges Bank att avstå från att sänka i juni", kommenterade Handelsbankens ekonom Marius Gonsholt Hov.
Den norska kronan stärktes några öre mot euron efter BNP-statistiken.
Japans BNP överraskade också på uppsidan under det första kvartalet. BNP steg 2,4 procent i beräknad årstakt, medan förväntningarna Bloomberg News prognosenkät låg på en ökning med 1,6 procent. Att den oväntat starka tillväxten till viss del förklarades av lageruppbyggnad sågs som en svaghet. Bättre var att investeringarna steg efter flera kvartals nedgång.
Enligt protokollet från Bank of Englands senaste räntemöte bedömer bankens policykommitté att de lediga resurserna i ekonomin kommer att helt ha absorberats om ett år, något som fick pundet att stärkas.