Annons

Räntor och valutor: Euron under hård press

Dollarn stärktes på bred front på onsdagen inför protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte, vilket publiceras senare på onsdagskvällen. Euron tyngdes samtidigt fortsatt av tisdagens besked att ECB kan köpa mer obligationer inför sommaren, liksom av nya uppgifter om Greklands bekymmersamma läge.

Statspappersräntorna i Europa sjönk svagt, med den tyska tioårsräntan 1 punkt ned till 0,61 procent. Svenska räntor gick däremot mot strömmen och steg 2-4 punkter, med tioårsräntan 4 punkter upp till 0,77 procent.

Euron fortsatte tisdagens försvagning som följde på att ECB-ledamoten Benoit Coeure sade att centralbanken kommer att växla upp sina tillgångsköp i maj och juni inför en förväntad sommarstiltje med låg likviditet. Till detta kom nya besvärande uppgifter från Grekland.

Det grekiska parlamentets talman, Nikon Filis från regeringspartiet Syriza, sade i grekisk tv att Grekland inte kommer att klara av att betala de pengar som ska in till IMF den 5 juni utan ett nytt avtal med sina långivare.

Dessutom ska ECB på onsdagen återigen ta beslut om de ska höja Greklands nödlånefinansiering ELA, vilket också skapade nervositet.

Euron försvagades till 1:110 mot dollarn från 1:116 vid svensk stängning på tisdagen. Dollarn stärkts i sin tur även mot yenen, till 121:10 från 120:40.

"Med den grekiska regeringens ansträngda likviditet och rapporter om att IMF-betalningen den 5 juni ifrågasätts räknar vi med ytterligare turbulens innan ett avtal slutligen nås", skrev Morgan Stanley i ett marknadsbrev som citeras av Reuters.

Kronan var i stort sett stabil till 8:36 mot dollarn och stärktes 4 öre till 9:28 mot euron.

Den svenska arbetslösheten rekylerade upp till säsongsrensade 7,8 procent i april från oväntat låga 7,6 procent i mars. Arbetslösheten var därmed aningen högre än väntade 7,7 procent i SME Direkts enkät. Sysselsättningen ökade med 64.000 personer i årstakt, eller 1,4 procent, vilket var lite lägre än tidigare i år.

Analytiker noterade att ett kraftigt ökat arbetskraftsutbud håller uppe arbetslösheten, trots god sysselsättningsökning. De konstaterade även att arbetslösheten var lite högre än Riksbankens prognos om en säsongsrensad arbetslöshet på 7,7 procent under det andra kvartalet.

Samtidigt poängterade flera analytiker att arbetslösheten alls inte är i fokus för Riksbanken för tillfället utan det är i stället inflationen, inflationsförväntningarna och kronan.

USA-räntorna sjönk svagt och den tioåriga statsobligationsräntan var ned 1 punkt till 2,27 procent i väntan på Federal Reserves protokoll från det senaste räntemötet, vilket publiceras klockan 20.00 på onsdagskvällen.

Analytiker letar efter varje ledtråd om när Fed kommer att höja styrräntan. September är mest troligt enligt den senaste analytikerenkäten från Bloomberg News. En viktig fråga är vad FOMC-ledamöterna säger i protokollet om det svaga första kvartalet, där deras bedömning i samband med räntebeskedet var att det delvis berodde på "övergående faktorer" och att ekonomin kommer att återgå till att växa i "måttlig takt".

"Om de verkligen låter övertygande om det i protokollet är det ett tecken. Då måste man tro att det är en ganska hög sannolikhet att de räknar med att de kommer att höja i september. Om de låter väldigt skeptiska måste man börja oroa sig för att räntehöjningen kommer senare", sade Guy Berger, USA-ekonom vid RBS Securities i Stamford, till Bloomberg News.

Norsk fastlands-BNP steg mer än väntat under det första kvartalet, +0,5 procent från föregående kvartal. Analytikerna i Bloomberg News enkät räknade med 0,3 procent och Norges Banks prognos var 0,35 procent.

Enligt flera analytiker var dock inte BNP-statistiken lika bra vid en närmare läsning. Föregående kvartal reviderades ned och efterfrågsidan var svag, med bland annat fortsatt sjunkande investeringar.

"Ingen anledning för Norges Bank att avstå från att sänka i juni", kommenterade Handelsbankens ekonom Marius Gonsholt Hov.

Den norska kronan stärktes några öre mot euron efter BNP-statistiken.

Japans BNP överraskade också på uppsidan under det första kvartalet. BNP steg 2,4 procent i beräknad årstakt, medan förväntningarna Bloomberg News prognosenkät låg på en ökning med 1,6 procent. Att den oväntat starka tillväxten till viss del förklarades av lageruppbyggnad sågs som en svaghet. Bättre var att investeringarna steg efter flera kvartals nedgång.

Enligt protokollet från Bank of Englands senaste räntemöte bedömer bankens policykommitté att de lediga resurserna i ekonomin kommer att helt ha absorberats om ett år, något som fick pundet att stärkas.

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera