1515
Annons

Räntor och valutor: Euron pressas av nya grekuppgifter<br />

Euron försvagas av nya uppgifter som belyser Greklands prekära finansiella läge. Bland annat sade parlamentets talman att landet inte klarar av nästa betalning till IMF i början av juni utan ett nytt avtal med långivarna.

Europaräntorna sjunker tillbaka, med den tyska tioårsräntan 3 punkter ned till 0,59 procent. Den svenska tioårsräntan är oförändrad till 0,77procent.

Det grekiska parlamentets talman, Nikon Filis från regeringspartiet Syriza, sade i grekisk tv att Grekland inte kommer att klara av att betala de pengar som ska in till IMF den 5 juni utan ett nytt avtal med sina långivare.

"Om det inte finns något avtal till dess som tar itu med nuvarande finansieringsproblem kommer de inte att få några pengar", sade han.

Dessutom rapporterade den grekiska tidningen Kathimerini att ECB överväger att "omgående" höja sin haircut (nedsättning av säkerheter som får användas som säkerhet) för grekiska banker vid finansieringen via nödlånefaciliteten ELA, men samtidigt tillåta fler tillgångar som säkerheter.

ECB har rådsmöte på onsdagen där ELA kan vara en fråga, men flera bedömare på finansmarknaderna tror att ECB helst av allt vill slippa att bli de som fäller Grekland.

Mot dollarn har euron tappat till 1:111 från 1:116 vid svensk stängning på tisdagen. Dollarn har i sin tur stärkts även mot yenen, till 120:90 från 120:40.

Kronan har stärkts 1 öre mot euron till 9:31 och tappat 2 öre mot dollarn till 8:38

Den svenska arbetslösheten rekylerade upp till säsongsrensade 7,8 procent i april från oväntat låga 7,6 procent i mars. Arbetslösheten var därmed aningen högre än väntade 7,7 procent i SME Direkts enkät. Sysselsättningen ökade med 64.000 personer i årstakt, eller 1,4 procent, vilket är lite lägre än tidigare i år.

SEB-ekonomen Olle Holmgren skriver i en kommentar att den oväntade nedgången i arbetslösheten i mars precis som väntat visade sig vara tillfällig och att statistiken bekräftar att den mycket gradvisa nedgång som setts i arbetslösheten sedan slutet av 2013 nu stannat av.

"Trots god sysselsättningstillväxt håller ett stort inflöde till arbetskraften (huvudsakligen beroende på hög invandring) upp arbetslösheten. Indikatorer tyder på att dessa trender kommer att fortsätta och vi ser uppåtrisker för Riksbankens arbetslöshetsprognos framöver", skriver han.

Riksbanken räknar med en säsongsrensad arbetslöshet på 7,7 procent under det andra kvartalet.

Handelsbankens Pierre Carlsson noterar att arbetslösheten kom in lite högre än väntat i april och att både sysselsättning och arbetskraftsutbud ökar mindre än väntat.

"Sysselsättningen var oförändrad i april. Det var den fjärde månaden i rad med mer eller mindre oförändrad sysselsättning. Det är en svagare inledning på året än tidigare väntat", skriver han i ett marknadsbrev.

Han konstaterar dock, liksom andra analytiker, att arbetslösheten inte är i fokus för Riksbanken för tillfället utan det är i stället inflationen, inflationsförväntningarna och kronan.

Protokollet från Bank of Englands senaste räntemöte visade som väntat att samtliga ledamöter i den niohövade policykommittén stod bakom beslutet att lämna styrräntan oförändrad, även om det var "jämnt balanserat" för två av dem. Av protokollet framgår också att BOE bedömer att de lediga resurserna i ekonomin kommer att helt ha absorberats om ett år, något som fick pundet att stärkas något.

Norsk fastlands-BNP steg mer än väntat under det första kvartalet, +0,5 procent från föregående kvartal. Det var högre än väntade 0,3 procent i Bloomberg News enkät och även högre än Norges Banks prognos på 0,35 procent.

Nordeas Erik Bruce konstaterar i ett marknadsbrev att BNP visserligen var starkare än väntat men att det fanns flera svagheter i statistiken. Föregående två kvartal reviderades ned, investeringarna minskade för tredje kvartalet i rad och sysselsättningen var oförändrad från föregående kvartal.

"Sammantaget tror vi att Norges Bank kommer att se statistiken som i stort sett i linje med deras syn på ekonomin", skriver han.

Den norska kronan har stärkts runt 4 öre mot euron från strax före statistiken släpptes.

USA-räntorna är svagt ned och den tioåriga statsobligationsräntan har sjuknit 1 punkt till 2,27 procent från svensk stängning på tisdagen.

Marknaden inväntar nu Federal Reserves protokoll från det senaste räntemötet, vilket publiceras klockan 20.00.

Under natten kom statistik som visade att Japans BNP överraskade på uppsidan under det första kvartalet. BNP steg 2,4 procent i beräknad årstakt, medan analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med en ökning med 1,6 procent. Ökade investeringar och lageruppbyggnad låg bakom mycket av tillväxten.

onsdag kl 11.10 (tisdag kl 16.15)

USD/SEK 8:3781 (8:3588) Statsobl 2y -0,31 (-0,31)
EUR/SEK 9:3091 (9:3231) Statsobl 10y 0,77 (0,77)
EUR/USD 1:1113 (1:1155) Räntegap/ty 18 (15)
US obl 10y 2,27 (2,28) Tysk obl 10y 0,59 (0,62)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?