Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 4 punkter till 0,62 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska motsvarigheten däremot slutade 2 punkter högre till 0,77 procent.
Benoit Coeure, direktionsledamot i ECB, sade att ECB kommer att öka sina tillgångsköp något i maj och juni inför en förväntad sommarstiltje med låg likviditet.
Han sade att om behov finns kommer dessa ökade köp att kompenseras av minskade köp i september när marknadslikviditeten återigen väntas förbättras.
Överraskande uppgifter på förmiddagen var att den brittiska inflationen i april visade negativa tal för första gången sedan 1960. KPI sjönk 0,1 procent jämfört med ett år tidigare. Förväntningarna låg på 0,0 procent. Det största nedåtbidraget till KPI var lägre flygbiljettpriser, vilket kan bero på hur påskledigheten inföll i år, men också på de lägre oljepriserna och ökad konkurrens, enligt ONS, det brittiska statistikkontoret.
Bank of Englands chef Mark Carney sade till TV-kanalen ITV att inflationen i Storbritannien kommer att vara mycket låg ett antal månader, för att sedan stiga mot slutet av året. Han uppmanade också britterna att njuta av de mycket låga energi- och livsmedelspriserna så länge de varar.
Danske Bank räknar också med att deflationen är tillfällig och att brittisk KPI kommer att vända skarpt uppåt under andra halvåret då baseffekter från nedgångar i energi- och livsmedelspriser börjar falla ur statistiken.
"Vi räknar fortfarande med att räntekommittén, MPC, höjer i november i år eftersom inflationsutsikterna på medellång sikt, enligt oss, fortfarande kräver en stramare penningpolitik", skrev Danske Bank i ett kundbrev.
Statistiken fick pundet att försvagas, men försvagningen togs delvis tillbaka under eftermiddagen.
En negativ statistiknyhet för euroområdet var att tyska ZEW-index, som mäter tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, sjönk klart mer än väntat i maj, till 41,9 från 53,3 i april. Väntat var en mindre nedgång till 49,0, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.
Marco Wagner på Commerzbank kallade ZEW-utfallet för ett "slag under bältet" för ekonomiska optimister då det finns ökande signaler om att den tyska ekonomin känner av betydande motvind.
Commerzbank tror också att IFO-index på fredag sjunker i maj och ser därmed även nedåtrisker mot sin redan "konservativa" tillväxtprognos för Tyskland på 1,8 procent för 2015.
Greklands finansminister Yanis Varoufakis är fortsatt optimistisk och sade på måndagen att Grekland inte kommer att ställa in betalningarna, och han tror att de är nära ett avtal med långivarna om kontanter mot reformer. Att gå ur euron är inte på deras radar, och heller inte långivarnas.
EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, sade på tisdagen att han räknar med ett avtal med Grekland vid slutet på maj eller i början på juni eftersom framsteg görs på flera områden, medan kommissionens vice-chef Valdis Dombrovskis sade att tiden verkligen håller på att rinna ut.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppgavs samtidigt försöka avvärja en potentiell revolt bland de egna partikamraterna i sina ansträngningar få stöd för ett kompromissavtal med Grekland.
USA-räntorna inledde nedåt på tisdagen, men vände uppåt på eftermiddagen efter oväntat stark bostadsstatistik, med tioårsräntan upp 7 punkter till 2,28 procent.
Bostadsbyggandet steg vida mer än väntat i april, med hela 20,2 procent till en årstakt på 1.135.000 bostäder. Det var den största månatliga uppgången i bostadsbyggandet sedan 1991 och byggandet låg därmed på den högsta nivån sedan i november 2007.
Väntat var en ökning med 9,6 procent och dessutom reviderades marssiffrorna uppåt.
RDQ Economics noterade att det fanns en vädereffekt i siffrorna, men att det inte låg bakom hela uppgången utan ett tema att bygga för uthyrning verkar vara stabilt på plats.
På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning till 1:116 mot dollarn, ned från 1:136 samma tid på måndagen.
Kronan har stärkts med 1 öre till 9:32 mot euron, men tappat 14 öre till 8:36 mot dollarn.
Riksbankschefen Stefan Ingves sade till journalister att Riksbanken fortsatt har mycket låg tolerans mot låg KPI, men att kronförstärkningen på måndagen inte väcker större oro.