1515
Annons

Stockholmsbörsen: Finsk vinnare<br />

På tisdagseftermiddagen låg Stockholmsbörsen på plus efter att tidigare ha varit nere och vänt vid nollan.
De stora Europabörserna visade ännu bättre mod och där var det främst fordonsrelaterade aktier som tog täten efter att ECB uppgett utökade obligationsköp.

Runt klockan 14.30 var OMXS30-index vid nivån 1.632, motsvarande en uppgång på 0,6 procent. Omsättningen i Stockholm uppgick till 8 miljarder kronor. I övriga Europa ökade Euro Stoxx 50-index och tyska DAX 1,8 procent vardera.

Förmiddagens nyhet att ECB ska öka sina tillgångsköp i maj och juni inför en förväntad sommarstiltje med låg likviditet fick fart på Europabörserna.

I Tyskland var det mycket fordonsrelaterat som gick starkt, BMW, Volkswagen och Daimler klättrade runt 3 procent vardera.

För svensk del skördade Volvo ytterligare framgångar efter måndagens aktielyft, som kom i spåren av rekommendationshöjningar. Fordonsjätten klättrade 2,6 procent.

Annars var köptrycket i Nokia bastant med plus 3,2 procent. Spekulationer kring budhöjningar på bolagets kart-och positioneringstjänst Here, efter att nya budgivare gett sig in i leken, lyfte aktien.

HSBC har dragit upp sin rekommendation för Skanska i spåren av att aktien fallit cirka 17 procent sedan slutet av februari. Byggbolaget klättrade 2,3 procent.

Stockholmsbörsen laggade som sagt sina europeiska motsvarigheter och det var ett antal aktier som handlades i rött i det annars positiva sentimentet.

Ett oljepris som backat fem dagar i följd tog ned Lundin Petroleum 1,6 procent.

Ericsson var ned 0,3 procent. En möjlig förklaring till kursnedgången kan vara att den brittiska teleoperatören Vodafone guidat för sämre capex för 2016 i sin kvartalsrapport.

Bland de lite mindre bolagen gick de valutakänsliga massa- och skogsbolagen Holmen och Stora Enso framåt med nästan plus 3 procent vardera. Den svenska kronan försvagades 1 procent mot dollarn.

Hexpol, som gjort en aktiesplit, fortsatte norröver med plus 3 procent. De senaste fyra handelsdagarna är polymertillverkaren upp 10 procent.

Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, redovisade ett operativt ebita-resultat på 5,3 miljoner euro för det första kvartalet. Det var klart starkare än förhandstippade 3,3 miljoner euro. Aktien belönades med en uppgång om 1 procent.

Måndagens raketer Fingerprint och Precise Biometrics rekylerade 7 procent respektive 2 procent. Sensorbolagen steg kraftigt i måndags på nyheten att Fingerprint höjt sin försäljningsprognos rejält för 2015.


Innehåll från FindusAnnons

Så halveras matsvinnet i hemmet med fryst mat

Fryst mat kan göra verklig skillnad för att minska dagens stora matsvinn. Med fryst mat kan man minska sitt matsvinn i hemmet med upp till nästan hälften.*

En genomsnittlig svensk slänger 69 kg mat per år**. Ett sätt att bidra till ett bättre klimat är att äta mer fryst mat, eftersom det minskar matsvinnet med nästan hälften*. Med fryst mat är det enkelt att ta tillvara på all mat i förpackningen. Genom att plocka fram precis den mängd som behövs och låta resten ligga kvar i frysen blir det inget spill och man kan minska matsvinnet i hemmet med nästintill hälften jämfört med kylda eller färska alternativ. Fryst mat är ett bra val för den klimatmedvetna konsumenten!

Fryst mat är bra mat av hög kvalité - året runt  

Alla tänker kanske inte på det men fryst är färskt. Både grönsaker och fisk också för den delen fryses ner mycket kort efter skörd/fångst, när råvarorna är som bäst, vilket säkrar grönsakernas vitamin- och mineralinnehåll. I frysdisken är det säsong hela året.

Varför är fryst mat så bra?

Fryst mat bidrar till att minska matsvinnet. Man använder endast den mängd man behöver, dessutom är frysning ett naturligt sätt att bevara mat och det behövs inga konserveringsmedel. Maten får en naturlig lång hållbarhet och behåller samtidigt god smak och ett bra näringsinnehåll. Att djupfrysa bromsar den naturliga nedbrytningsprocessen nästan helt och livsmedlet behåller sin färska kvalitet. Det är också ett skonsamt sätt att förlänga hållbarheten hos grönsaker och för att bevara smak, näringsvärde och konsistens.

Djupfryst mat är vardagshjältens bästa vän 

Fryst mat är lätt att laga och passar perfekt i dagens höga livstempo. Utbudet av frysta produkter är stort och livsmedelsföretaget Findus breda utbud av bland annat frysta grönsaker, fisk och växtbaserad mat gör det enkelt att välja bra smakrika måltidslösningar i vardagen. Med djupfryst mat blir det enkelt att laga bra och näringsriktig mat. Oavsett om man blir fler eller färre vid matbordet än man planerat, kan man laga rätt mängd mat, snabbt och enkelt. 

Läs mer om fördelarna med fryst mat på: https://www.findus.se/naringslara/fryst-mat/alltid-farskt-i-frysen 

*Martindale, W, (2014) ”Using consumer surveys to determine food sustainability”, British Food Journal, Vol. 116 Issue: 7, pp.1194-1204, doi: 10.1108/BFJ-09-2013-0242    

** Enligt siffror från Naturvårdsverket (2018) https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/avfall/avfallslag/matavfall/

 

 

Mer från Findus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Findus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?