Sveriges landsting lever inte upp till egna regler. Det avslöjar
TV4:s Kalla Fakta.
Mångmiljonbelopp går till företag med fabriker där arbetarna utnyttjas.
Hanna Malmodin
Text
Artikeln är en del av vårt låsta innehåll. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.
Visa allt som ingår
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Betala som
Betalsätt
Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.
Innehåll från Planon SoftwareAnnons
Fastigheters avgörande påverkan på CO2-utsläpp
Enligt Sveriges officiella statistik har utsläppen av växthusgaser från uppvärmning av bostäder och lokaler minskat kraftigt sedan 1990. Hela 93 procent har det gått ned. Trots det finns mycket kvar att göra. Företag och organisationer kan i hög grad bidra till att minska de globala koldioxidavtrycken genom att arbeta smart med sina kontorslokaler. Något som är avgörande för hela organisationens hållbarhetsarbete.
Peter Ankerstjerne, Chef Strategy Officer, på Planon Software menar att det finns stora möjligheter för företag och organisationer att påverka bolagets övergripande hållbarhetsmål genom att omvandla kontoret till en smart arbetsplats.
– För att minska sin klimatpåverkan behöver man först skapa en baslinje som visar vilka utsläpp man gör. När det är etablerat kan man börja förändra, säger han.
Möjligheter med hybridsamhället
När det gäller transporter, företagsresor och pendling har det redan skett stora förändringar efter pandemin. Detta eftersom kontoret främst används som ett nav för att umgås, kommunicera och ha möten. Men mycket går att göra i den dagliga driften för att minska klimatpåverkan. Att byta till grön el är en sak. Annat är att jobba smartare med uppvärmning, belysning, städning och sophantering.
– Ska man verkligen städa utrymmen varje dag som inte används? Ska tomma utrymmen värmas upp? Den här typen av frågor har blivit ännu mer aktuella i det nya hybridsamhället där delar av en kontorsfastighet bara används vissa dagar i veckan.
– Med hjälp av smarta system som till exempel mjukvara så kan man följa mönster på hur människor arbetar. Se vilka ytor som används och automatisera avstängningen av belysning, värme och luftkonditionering där det är tomt. Och minska sina CO2 Footprints på ett enkelt och långsiktigt sätt. Om man sedan vill sätta igång detta automatiskt när någon använder byggnaden eller en tid innan så att det är ett bra inomhusklimat när arbetsdagar börjar kan man bestämma själv, säger Peter Ankerstjerne.
Smart sätt att möta utmaningar
Några av utmaningarna som han ser när det gäller minskning av CO2 är att många organisationer inte känner till hur detta hanteras eftersom de hyr sina kontor. Eller att de saknar teknik och kunskap om vad som är möjligt att göra.
– En bra start är att inventera nuläget och att investera i rätt teknologi för de delar som går att automatisera. Men i framtiden borde man designa och konstruera nya byggnader i enlighet med FN:s klimatmål.
Om Planon: Planon är en globalt marknadsledande leverantör av mjukvara för smarta byggnader som tillhandahåller de nödvändiga verktygen för att skapa en hållbar och koldioxidneutral framtid. Vi skapar användbara och meningsfulla insikter för framtidstänkande verksamheter.
Rapport om hållbar framtid Det finns stora möjligheter för verksamheter att bidra till en hållbar framtid genom att förbättra driften av fastigheter, arbetsplatser och dess tillgångar. Frost & Sullivan ger värdefulla insikter gällande socialt ansvar, medarbetarnas förväntningar, kostnadsbesparingar och trender som leder vägen till en mer hållbar verksamhet.