1515
Annons

New York-börser: Urban Outfitters rasar<br />

USA-börserna började tisdagen oförändrat efter måndagens uppgångar. Statistik visade att det amerikanska bostadsbyggandet ökat till ett sjuårshögsta, vilket stärkte spekulationerna om att Feds räntehöjning kan komma att ske i år.
Foto:Fredrik Sandberg / TT

Runt klockan 16.30 stod Dow Jones Industrial Average oförändrat vid nivån 18.310. Även det bredare S&P500 samt det tekniktunga Nasdaq Composite noterades oförändrade, vid nivåerna 2.130 respektive 5.077.

Omsättningen i antal aktier uppgick till 170 miljoner på New York Stock Exchange och till 420 miljoner på Nasdaq.

Bostadsbyggandet i USA steg i april med 20,2 procent, jämfört med mars i månad, motsvarande en säsongsjusterad årstakt på 1.135.000 bostäder. Därmed upplevde det amerikanska bostadsbyggandet den största månatliga ökningen sedan 1991 och den högsta nivån sedan 2007.

Väntat enligt Bloomberg News snittprognos var en betydligt lägre uppgång, med 9,6 procent, till en årstakt på 1.015.000 bostäder.

"När det kommer starkare data oroas vi över höjda räntor. Vi är tillbaka till att gissa vad som kommer att hända med räntan och huruvida ekonomisk statistik är tillräckligt stark för att Fed ska agera", sade Bill Schultz, placeringsdirektör vid McQueen, Ball & Associates, till Bloomberg News.

Stöd kom också från de europeiska börserna, som gick uppåt under tisdagen, i och med att ECB annonserat ett utökat obligationsköp under sommaren.

På börsgolven stod bland annat Wal-Mart i fokus. Den amerikanska varuhuskedjan publicerade en resultatsiffra för det första kvartalet som missade analytikernas prognoser. Orsaken till den lägre siffran var en svagare amerikansk försäljningstillväxt än väntat samt valutakursförändringar som slog mot vinsten. Aktien tappade 3,6 procent.

I motsatt riktning gick Momo. Det mobilbaserade nätverket, som efter måndagens börsstängning öppnade sina räkenskaper för det första kvartalet, presenterade flera siffror som var bättre än förväntat. Aktien rusade med 24,4 procent.

Även klädkedjan Urban Outfitters presenterade sin kvartalsrapport under måndagskvällen. Denna togs däremot emot med kalla handen. Bland annat var resultatet sämre än investerarnas förväntningar och aktien rasade med 17,9 procent.

Den amerikanska tioårsräntan noterade 3 punkter upp till 2,27 procent.


Volvo först med fossilfritt stål i lastbilar

Efter att i fjol ha varit först att tillverka ett fordon i fossilfritt stål blir AB Volvo även först i världen med att använda det gröna stålet i serieproduktion av lastbilar.

Levererar gör svenska ståltillverkaren SSAB.

Jessica Sandström, globalt ansvarig för Volvo lastvagnars produktportfölj.
Jessica Sandström, globalt ansvarig för Volvo lastvagnars produktportfölj.

Nyligen öppnade lastbils- och anläggningsbolaget AB Volvo orderböckerna för sina tunga ellastbilar. Serieproduktion inleds under det tredje kvartalet i år. 

Volvo kommer då att börja använda fossilfritt stål från SSAB till ellastbilarnas rambalkar, det vill säga de längsgående balkarna i chassit, uppger Volvo för Di. Inslaget av fossilfritt stål är till en början begränsat på grund av utbudet, men ambitionen är att öka andelen fossilfritt stål.

”Än så länge är volymerna som SSAB kan leverera små och de räknar med att vara i full produktion 2026. Utöver tillgång på stål, behövs även flera olika kvaliteter på stålet för att kunna gå över helt till fossilfritt, men detta är definitivt den väg vi vill gå”, säger Jessica Sandström, globalt ansvarig för Volvo lastvagnars produktportfölj.

Enligt Jessica Sandström märker bolaget av ett stort intresse från kunder för lastbilar tillverkade av fossilfritt stål.

”Det är tydligt att våra kunder tittar på hela värdekedjan och då blir även tillverkningen av fordonen viktig. En lastbil består av omkring 60 procent stål så potentialen att minska utsläppen är stor. Det hjälper oss även att nå våra egna mål med nettonoll växthusgasutsläpp i värdekedjan senast 2040”, säger hon. 

I oktober i fjol presenterade Volvo det första fordonet i världen tillverkat i fossilfritt stål, en förarlös lastbärare avsedd för gruvdrift och stenbrytning.

”Att presentera det första fordonet i världen tillverkat av SSAB:s fossilfria stål är en riktig milstolpe. Vårt samarbete med Volvokoncernen visar att den gröna omställningen är möjlig och ger resultat”, sa SSAB:s vd Martin Lindqvist till Di då.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?