1515
Annons

New York-börser: Uppgång väntas efter bostadsdata<br />

USA-börserna, som stängde måndagens session vid en ny toppnotering, ser ut att starta tisdagen lätt på plus.
Stöd kommer bland annat från Europabörserna, som gått starkt framåt efter att ECB annonserat utökade obligationsköp till sommaren.

På makrofronten visade data att bostadsbyggandet steg med drygt 20 procent i april mot en väntad ökning om 9,6 procent. Det var den största månatliga uppgången i bostadsbyggandet sedan 1991 och byggandet är nu på den högsta nivån sedan i november 2007.

Runt klockan 15 noterades terminerna för Dow Jones Industrial Average, S&P 500 och tekniktunga Nasdaq Composite till plus 0,1 procent.

"Det ser ut som om det låga ränteläget kommer att bestå ett tag till. Jag är lång i obligationer och aktier. Centralbankernas obligationsköp håller räntan låg och låga räntor ger högre aktiekurser. Jag tror att den utvecklingen fortsätter", sade Daniel Weston, investerarchef vid Aimed Capital, till Bloomberg News.

Bland aktierna kan Wal-Mart backa när handeln i New York drar i gång. Varuhuskedjans vinst och försäljning var lägre än förhandstipsen, vilket tog aktien 3 procent lägre i förhandeln.

Det mobilbaserade sociala nätverket Momo rusade över 20 procent i förhandeln efter sin rapport för det första kvartalet.

Teknikbolaget Giga-Tronics, som bland annat säljer utrustning för underhåll av trådlös kommunikationsutrustning, rusade 20 procent efter att ha erhållit en order på 10 miljoner dollar.


Zelenskyj: Ryssland har genomfört 3.000 flyganfall

Rysslands krig i Ukraina har nu pågått i tre månader – och i sitt dagliga videotal summerar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj omfattningen av attackerna.

I Desna i norra Ukraina har 87 personer dödats i en attack, uppger presidenten. Det är oklart om det rör sig om militära eller civila offer.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.Foto:Stefanie Loos

Desna, som ligger drygt fem mil norr om huvudstaden Kiev, i Tjernihivregionen i norra Ukraina, attackerades av ryska robotar förra veckan.

Nu är uppröjningsarbetet klart och myndigheterna har räknat till 87 döda, enligt president Volodymyr Zelenskyj. Uppgifterna har inte bekräftats av någon oberoende källa.

”Och det här var bara fyra robotar”, säger han i måndagskvällens videotal.

Dagen då angreppet skedde sade en talesperson för den ryska militären att en långdistansrobot hade träffat ukrainska reserver vid en träningsbas nära Desna, rapporterar Sky News.

Zelenskyj har inte preciserat om de dödade var militärer eller civila, men angreppet skulle kunna vara den största militära förlusten för Ukraina vid en enskild attack sedan kriget inleddes, enligt Sky News.

”Europa har inte sett ett sådant här krig på 77 år”, säger Zelenskyj, med hänvisning till andra världskriget.

Sedan Rysslands storskaliga invasion inleddes den 24 februari har ryska styrkor utfört närmare 1.500 robotangrepp, med nästan 2.300 olika robotar, uppger presidenten, som säger att de allra flesta har träffat civila mål. Ryska flygplan och helikoptrar ska samtidigt ha genomfört över 3.000 flyganfall.

De svåraste striderna utspelar sig nu i Donbassregionen i östra ukraina, där Ryssland fokuserar på städerna Bachmut, Popasnaja och Sievjerodonetsk, säger Zelenskyj.

Presidenten tackar för det internationella stödet, men fortsätter att be om mer hjälp.

”Den främsta prioriteringen är vapen och ammunition.”

På måndagen beslutade ett 20-tal länder att skicka nya vapenpaket till Ukraina. Det sade USA:s försvarsminister Lloyd Austin efter ett virtuellt möte med 47 länder som arrangerats med anledning av kriget i Ukraina, rapporterar AFP.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?