Annons

Euron tappar efter Coeure-uttalande<br />

Euron tappar i värde på tisdagsförmiddagen efter ett uttalande från Benoit Coeure, direktionsledamot i ECB, samtidigt som europeiska marknadsräntor sjunker.

Vid 9.40 är den tyska tioårsräntan ned 7 punkter till 0,59 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska motsvarigheten är ned 3 punkter till 0,72 procent.

Benoit Coeure sade att ECB kommer att något öka sina tillgångsköp i maj och juni inför en förväntad sommarstiltje med låg likviditet.

"Vi är även medvetna om säsongsmässiga mönster i aktiviteten på räntemarknaden med en traditionell semesterperiod från mitten av juli till augusti vilket karaktäriseras av en minskad marknadslikviditet", sade han.

Han sade att om behov finns kommer dessa ökade köp att kompenseras av minskade köp i september när marknadslikviditeten återigen väntas förbättras.

På måndagens makroagenda väntar närmast brittisk KPI, som väntas öka 0,4 procent i månadstakt i april, med en inflationstakt på 0,0 procent.

Fallet i oljepriset, tidigare pundförstärkning och dämpade löneökningar håller ned prisökningarna. Bank of England har dock signalerat att de ser igenom tillfälliga faktorer som påverkar inflationen och att nästa åtgärd väntas blir en räntehöjning. BOE är inställda på att inflationen sjunker ytterligare i närtid.

Nästa punkt därefter, klockan 11, är tyska ZEW-index där en nedgång till 68,0 väntas för maj, från 70,2 i april, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis är fortsatt optimistisk och sade i en TV-intervju på måndagen att Grekland inte kommer att ställa in betalningarna, och han tror att de är nära ett avtal med långivarna om kontanter mot reformer. Att gå ur euron är inte på deras radar, och heller inte långivarnas.

USA-räntorna pekar också något nedåt i förmiddagens europeiska handel, med tioåringen ned 2 punkter till 2,19 procent.

I eftermiddag publiceras bostadsbyggandet i april, där en ökning med 9,6 procent förutspås. I mars ökade bostadsbyggandet preliminärt med 2,0 procent.

På valutamarknaden handlas euron i 1:118 mot dollarn, ned från 1:136 vid svensk stängning på måndagen.

Kronan har stärkts med drygt 4 öre mot euron, men tappat nästan 8 öre mot dollarn, efter att Riksbanken (ännu) inte skridit till verket med fler åtgärder mot den låga inflationen.

 tisdag kl 9.40 (måndag kl 16.15)

USD/SEK 8:3010 (8:2155) Statsobl 2y -0,33 (-0,33)
EUR/SEK 9:2864 (9:3310) Statsobl 10y 0,72 (0,75)
EUR/USD 1:1187 (1:1355) Räntegap/ty 13 (9)
US obl 10y 2,19 (2,21) Tysk obl 10y 0,59 (0,66)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?