1515
Annons

Euron tappar efter Coeure-uttalande<br />

Euron tappar i värde på tisdagsförmiddagen efter ett uttalande från Benoit Coeure, direktionsledamot i ECB, samtidigt som europeiska marknadsräntor sjunker.

Vid 9.40 är den tyska tioårsräntan ned 7 punkter till 0,59 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska motsvarigheten är ned 3 punkter till 0,72 procent.

Benoit Coeure sade att ECB kommer att något öka sina tillgångsköp i maj och juni inför en förväntad sommarstiltje med låg likviditet.

"Vi är även medvetna om säsongsmässiga mönster i aktiviteten på räntemarknaden med en traditionell semesterperiod från mitten av juli till augusti vilket karaktäriseras av en minskad marknadslikviditet", sade han.

Han sade att om behov finns kommer dessa ökade köp att kompenseras av minskade köp i september när marknadslikviditeten återigen väntas förbättras.

På måndagens makroagenda väntar närmast brittisk KPI, som väntas öka 0,4 procent i månadstakt i april, med en inflationstakt på 0,0 procent.

Fallet i oljepriset, tidigare pundförstärkning och dämpade löneökningar håller ned prisökningarna. Bank of England har dock signalerat att de ser igenom tillfälliga faktorer som påverkar inflationen och att nästa åtgärd väntas blir en räntehöjning. BOE är inställda på att inflationen sjunker ytterligare i närtid.

Nästa punkt därefter, klockan 11, är tyska ZEW-index där en nedgång till 68,0 väntas för maj, från 70,2 i april, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis är fortsatt optimistisk och sade i en TV-intervju på måndagen att Grekland inte kommer att ställa in betalningarna, och han tror att de är nära ett avtal med långivarna om kontanter mot reformer. Att gå ur euron är inte på deras radar, och heller inte långivarnas.

USA-räntorna pekar också något nedåt i förmiddagens europeiska handel, med tioåringen ned 2 punkter till 2,19 procent.

I eftermiddag publiceras bostadsbyggandet i april, där en ökning med 9,6 procent förutspås. I mars ökade bostadsbyggandet preliminärt med 2,0 procent.

På valutamarknaden handlas euron i 1:118 mot dollarn, ned från 1:136 vid svensk stängning på måndagen.

Kronan har stärkts med drygt 4 öre mot euron, men tappat nästan 8 öre mot dollarn, efter att Riksbanken (ännu) inte skridit till verket med fler åtgärder mot den låga inflationen.

 tisdag kl 9.40 (måndag kl 16.15)

USD/SEK 8:3010 (8:2155) Statsobl 2y -0,33 (-0,33)
EUR/SEK 9:2864 (9:3310) Statsobl 10y 0,72 (0,75)
EUR/USD 1:1187 (1:1355) Räntegap/ty 13 (9)
US obl 10y 2,19 (2,21) Tysk obl 10y 0,59 (0,66)


Ericsson stöps om – ”vi måste någonstans komma vidare”

Ericsson gör en jätteomstöpning av organisationen, där i princip allt påverkas utom megasegmentet Nätverk.

”Vi har ett mål för hela företaget, vi ska se till att tjäna 15-18 procent ebita. Det är det stora åtagandet vi har”, säger vd Börje Ekholm till Di.

Ericssons vd Börje Ekholm.
Ericssons vd Börje Ekholm.Foto:Jessica Gow

Stora delar av Ericsson organiseras nu om.

Viktigast är kanske att segmentet Digitala tjänster, som år ut och år in redovisat stora förluster, slås ihop med Managed Services, som förenklat hjälper operatörer med att driva och övervaka sina nät.

”Vad som håller på att hända är en konvergens mellan datamolnet, mjukvara och tjänster. Genom att anamma den trenden ser vi att vi kan bygga på de framgångar vi redan haft. Vi har inom Managed Services tjänsten Operations Engine där vi kan jobba med kunderna för att automatisera driften så mycket som möjligt. Vi kan ta det ett steg längre när vi kombinerar det med Digitala tjänsters produktutveckling”, säger Ericssons vd Börje Ekholm till Dagens industri.

Enligt honom drivs förändringen främst av att nätverken blir allt mer komplexa och dataintensiva.

”Nu kan vi skapa bättre förutsättningar att investera i automation och AI (artificiell intelligens, reds anm). I stället för att ha AI i både Digitala tjänster och Managed Services kan vi lägga ihop dem och bli ännu starkare. Det här tar oss till en ytterligare utvecklingskurva på potentiell intjäning i det kombinerade affärsområdet”, säger Börje Ekholm.

Utvecklingskostnaderna inom Digitala tjänster har blivit allt svårare att bära i takt med att Ericsson mer eller mindre har stängts ute ur Kina.

”Vi har en väldigt begränsad närvaro för Digitala tjänster i Kina. Det är extremt kostsamt för den typen av verksamhet. Det är väldigt hög marginal på de försäljningar vi gör, men det är samma kostnad för forskning och utveckling som vi hade innan - det är bara att vi har blivit av med en viss marknad. Det har varit lite motvind som är lite unik, på grund av geopolitiken”, säger Börje Ekholm. 

I andra vågskålen ligger dock försäljningsframgångar för att hantera kärnnäten, ”core”, i datamolnet.

”Vi har haft väldigt stor framgång på 5g core, där 16 av världens 20 största operatörer de facto använder våra core-lösningar. Vi har flest stand alone-kontrakt, flest driftsatta stand alone-nät av alla i världen. Så vi har kommit en bit på väg”, säger Börje Ekholm.

Ericsson har tre gånger tvingats skjuta upp målen om förbättring för Digitala tjänster, och tongångarna i senaste kvartalsrapporten var pessimistiska även om det senaste löftet till marknaden. 

Hur ska man kunna veta om det som tidigare var Digitala tjänster förbättras?
”Du måste ändå fokusera på det sammanlagda. Vi har ett mål för hela företaget, vi ska se till att tjäna 15-18 procent ebita. Det är det stora åtagandet vi har. Ska vi då fortsätta särredovisa enheter när vi sammanflätar organisationerna - det kan jag inte se är produktivt. Vi måste någonstans komma vidare. Ska vi sätta ut nya mål - då kanske får vi ta den diskussionen separat. Vi har inte gjort det än, för att vi vill se till att vi gör rätt saker strategiskt först”, säger Börje Ekholm.

Ericssons största affär, 60-milijardersköpet av Vonage, är fortfarande inte godkänt av amerikanska myndigheter.

Hur ska man tänka kring att förvärvet inte är avgjort, och ni genomför den här omorganisationen?
”Vi måste fortsätta att försöka exekvera på vår situation, det är det absolut viktigaste. Där innefattar att bygga närvaro på företagsmarknaden. Det är därför vi tar det här steget. Vi har inte någon annan kommentar än vad vi har gett tidigare till Vonage-förvärvet, det är en process som pågår av sig själv. Vi har sagt att det kommer att bli ett eget affärsområde när det förvärvet genomförs”, säger Börje Ekholm.

I samband med omorganisationen lämnar även Arun Bansal, som fram till nu har varit chef över regionen Europa och Latinamerika, och en av två vice vd:ar under Börje Ekholm.

Som Di tidigare har skrivit har hans historik i det korruptionstyngda Sydostasien utgjort ett frågetecken i flera år.

Är det Arun Bansals eget beslut eller Ericssons att han lämnar?
”Det är ett gemensamt beslut som vi har kommit fram till, att han kommer att fortsätta utanför företaget”, säger Börje Ekholm.

Kommer det utgå avgångsvederlag, som enligt koncernpolicy är tolv månaders lön?
”Det finns i alla fall ingenting som kommer att avvika från vår policy.”

Att ni har kommit fram till det här beslutet, är det relaterat till dialogen med amerikanska myndigheter?
”Jag kommer inte gå in på individuella frågor, men det finns många olika skäl till varför man kommer fram till att det är bättre att gå olika vägar. Individer har aspirationer att vilja göra olika saker, och kan man inte erbjuda roller som de är intresserade av hamnar man ofta här”, säger Börje Ekholm.

Det finns bara en roll som är högre roll än vice vd, och det är din. Och det visste väl Arun Bansal tidigare?
”Det verkar ju som att jag sitter här ett tag i alla fall.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?