Hoppa till innehållet

Annons

Börsen öppnar uppåt

Stockholmsbörsen stiger under tisdagens inledande handel, med Volvo bland vinnarna.

Verkstadsjätten ökar med 2,4 procent och går därmed bäst bland börsens 30 största bolag. Under måndagen publicerades positiva noter rörande bolagets aktie av analytiker från både Citi och Handelsbanken.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 fortsätter upp med 0,6 procent till 1.633 efter gårdagens smärre klättring. Börsens breda index, OMXSPI, stiger i sin tur med 0,7 procent.

Även Ratos går starkt på tisdagsmorgonen med en uppgång om 2,2 procent.

Bland de lite mindre bolagen går Scandi Standard bra, upp 1,5 procent, efter morgonens besked att man köpt en finsk kycklingproducent.

Sämre går det för Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, som tappar 2,1 procent, och konglomeratet Lifco, med storägaren Carl Bennet i spetsen, som backar 0,9 procent.

Innehåll från Luleå Tekniska UniversitetAnnons

Nytt forskningssamarbete om grönt stål

Mikael Larsson, forskare på Swerim och Jens Hardell, professor inom maskinelement vid Luleå tekniska universitet.
Mikael Larsson, forskare på Swerim och Jens Hardell, professor inom maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitet, Swerim och SSAB samarbetar i Sveriges hittills största forskningssamarbete för fossilfri avancerad ståltillverkning och produktion. Med en satsning på 46 miljoner kronor ska den gröna omställningen och svensk stålindustris nollutsläppsmål nås snabbare.

Att minska koldioxidutsläppen och arbeta för en grön omställning är högaktuellt och en viktig prioritering för svensk industri. När Luleå tekniska universitet, Swerim och SSAB nu slår sig samman i forskningssamarbetet FINAST, blickar de mot framtiden med höga förväntningar.

– Det är ett väldigt roligt och spännande initiativ att jobba med. Intresset från industrin är mycket stort, och det visar att de är villiga att satsa i den här riktningen. Som institut har vi målet att skapa industrinytta och stötta industrin i att komma framåt, säger Mikael Larsson, forskare på Swerim.

Forskningssatningens två huvuddelar

Forskningssatsningen omfattar två huvudsakliga delar, där den första handlar om fossilfria stålets egenskaper och prestanda, medan den andra fokuserar på fossilfri ståltillverkning med användning av vätgas och biobaserade råmaterial.

– Vi skapar förutsättningar för att bygga kompetens hos individer som sen kan bli de resurser som industrin behöver för den gröna omställningen. Ingenjörer och specialister med kompetens inom området kommer att vara avgörande för att nå klimatmålen, säger Jens Hardell, professor inom maskinelement vid Luleå tekniska universitet och projektledare för forskningssamarbetet. 

Läs mer om projektet FINAST här 

Bidra till klimatneutral och resurseffektiv framställning och användning av stål 

Samarbetet mellan Luleå tekniska universitet och Swerim innebär att ett 20-tal forskare inom 7 olika forskningsämnen medverkar, och att ett 10-tal doktorandtjänster etableras för att säkra framtida spetskompetens inom området. Flera specialister och sakkunniga från SSAB kommer att engagera sig i de olika forskningsprojekten.

Målet med projektet är att bidra till klimatneutral och resurseffektiv stålframställning och stålanvändning, något som både Jens Hardell och Mikael Larsson är entusiastiska över. 

– Genom industrinära forskning och samverkan med stålindustrin och omgivande samhälle, kommer vi att bidra med kunskap, verktyg och kompetensförsörjning för att möta behoven i den pågående gröna omställningen, avslutar de gemensamt.

Läs mer om projektet FINAST här 

Om projektet FINAST:
Projektet FINAST, Forskning och Innovation i Norrbotten för Avancerad grön Stålframställning och Tillverkning, är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som finansieras av EU Fonden för rättvis omställning och Tillväxtverket.

 

Mer från Luleå Tekniska Universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Luleå Tekniska Universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera