1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn svagare<br />

USA-räntorna fortsatte ned på fredagskvällen efter svensk stängning i spåren av den svaga statistiken tidigare under dagen. Dollarn fortsatte samtidigt att försvagas. Även om både dessa rörelser gröpts ur något under natten mot måndagen handlas dollarn fortsatt svagare mot euron samtidigt som USA-räntorna är ned ett par punkter i längre löptider.

Den tioåriga statsobligationsräntan har sjunkit 2 punkter till 2,15 procent. USA-börserna stängde runt nollan på fredagen och nu i Asien är det en lite blandad utveckling, med uppgångar i Japan.

Den strida strömmen av oväntat svag USA-statistik fortsätter att prägla marknaderna genom att dämpa förväntningarna på kommande räntehöjningar från Federal Reserve. På fredagen var det industriproduktionen som oväntat sjönk för femte månaden i rad och ett kraftigt fall i Michigan-index över konsumentförtroendet som satte tonen.

De svaga USA-siffrorna har fått dollarn att fortsätta försvagas, till 1:143 mot euron från 1:140 vid svensk stängning på fredagen. Dollarn har dock kommit tillbaka något från de svagaste nivåerna på fredagskvällen och har samtidigt stärkts något mot den japanska yenen.

"Marknaden är tydligt oroad över tonen i USA-data och även långa positioner tyder på att statistiken måste förbättras, annars kommer dollarn att vara under press denna vecka", sade Sam Tuck, senior valutastrateg vid ANZ Bank New Zealand i Auckland, till Bloomberg News.

Efter den kraftiga försvagningen mot euron i slutet av förra veckan har kronan under helgen stärkts mot både euron och dollarn.

Japanska räntor visar små förändringar, med tioårsräntan 1 punkt ned till 0,39 procent.

Maskinorderingången i Japan överraskade rejält på uppsidan i mars, med en uppgång på 2,9 procent från månaden före, om än från en nedreviderad nivå förra månaden.

"Företagsinvesteringarna bör äntligen ha börjat återhämta sig igen" med en uppgång i orderingången det senaste kvartalet, skrev Capital Economics i en kommentar, enligt Bloomberg News.

Kinesiska fastighetspriser sjönk i 47 av landets 70 största städer i april jämfört föregående månad, vilket var något bättre än i mars, då priserna sjönk i 49 av städerna. I årstakt sjönk priserna i 69 av de största städerna i april, jämfört med alla 70 i mars.

Nu på måndagen riktas intresset främst mot Riksbanken, som har ett direktionsmöte klockan 13 och som enligt en del bedömare då kan komma att sänka reporäntan, efter att KPI överraskat rejält på nedsidan i april.

I mars gjorde Riksbanken just en sådan sänkning vid ett icke penningpolitiskt möte, denna gång efter att kronan stärkts snabbt mot euron. Denna gång syns inte samma kronförstärkning, men det är alltså låg inflationen som nu skulle trigga nya åtgärder från Riksbanken, som tydligt signalerat en mycket liten tolerans mot låga inflationsutfall.

Senare i veckan kommer också svensk arbetslöshet i april.

Från Europa kommer i veckan en lång rad konjunkturindikatorer, med preliminära inköpschefsindex för euroområdet samt tyska ZEW- och IFO-index. Dessutom bjuds det från Storbritannien på BOE-protokoll och KPI-statistik.

På USA-agendan är också protokoll i fokus, med FOMC-protokollet från räntemötet i slutet av april. Dessutom vankas april-KPI och bostadsstatistik.

Japanskt räntebesked och BNP-statistik väntas också liksom från HSBC:s preliminära industri-PMI från Kina.

måndag 6.30 (fredag kl 16.15)

USD/SEK 8:2122 (8:2778) EUR/USD 1:1434 (1:1401)
EUR/SEK 9:3908 (9:4359) USD/JPY 119:61 (119:41)
Jp obl 2 -0:02 (-0,01) Jp obl 10 0,39 (0,40)
Ty obl 2 -0,20 (-0,20) Ty obl 10 0,62 (0,64)
US obl 2 0,53 (0,53) US obl 10 2,15 (2,17)Wallenberg välkomnar Natoansökan: ”Naturligt att utveckla samarbete med andra”

Flera tunga näringslivsföreträdare har tidigare gått ut och tagit ställning för Nato. Regeringens beslut att ansöka om ett medlemskap välkomnas nu av familjen Wallenberg.

”Vi ser det som positivt att Sverige nu ansöker om medlemskap i Nato och att det finns en bred politisk majoritet bakom regeringens beslut och ansökan”, skriver Jacob Wallenberg i en kommentar till Di.

Jacob Wallenberg, som uttalar sig som en representant för familjen, pekar på det förändrade säkerhetsläget, till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

”Den ryska invasionen av Ukraina har på ett brutalt vis bekräftat att den nuvarande ledningen i Ryssland gör landet till en oberäknelig granne och därmed ställs Sverige inför ett nytt säkerhetspolitiskt läge”, skriver han.

 Jacob Wallenberg säger sig ha stor respekt för den debatt som har förts om Nato.

”Det har varit svåra överväganden och det har varit viktigt att det har blivit en bred diskussion i hela samhället. Vi finner det naturligt att utveckla samarbete med andra för att stärka vår motståndskraft både i fredstid och i krigstid. Det skapar bästa förutsättningar för vårt lands säkerhet”, skriver han.

Statsminister Magdalena Andersson underströk på måndagen, när hon gav beskedet om den svenska Natoansökan, hur viktig den finska processen har varit för Sverige.

Något som även Jacob Wallenberg lyfter fram.

”Att Sverige och Finland tar detta steg tillsammans är viktigt. Vi delar geografi och historia, och även om vi i modern tid haft olika erfarenheter av väpnad konflikt, så har Finland alltid utgjort en viktig, om inte avgörande, faktor i svenska säkerhetspolitiska överväganden. Så även denna gång. Sedan länge har också finländska och svenska företag nära och täta band”, skriver han.

Tidigare har flera av landets tyngsta företagsledare tagit ställning för Nato, bland annat från Wallenbergssfären.

”Svenska företag har alltid engagerat sig i Sveriges säkerhet, försvaret av vårt land och i behovet av samverkan med andra”, skriver Jacob Wallenberg.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?