Annons

Räntor och valutor: Dollarn svagare<br />

USA-räntorna fortsatte ned på fredagskvällen efter svensk stängning i spåren av den svaga statistiken tidigare under dagen. Dollarn fortsatte samtidigt att försvagas. Även om både dessa rörelser gröpts ur något under natten mot måndagen handlas dollarn fortsatt svagare mot euron samtidigt som USA-räntorna är ned ett par punkter i längre löptider.

Den tioåriga statsobligationsräntan har sjunkit 2 punkter till 2,15 procent. USA-börserna stängde runt nollan på fredagen och nu i Asien är det en lite blandad utveckling, med uppgångar i Japan.

Den strida strömmen av oväntat svag USA-statistik fortsätter att prägla marknaderna genom att dämpa förväntningarna på kommande räntehöjningar från Federal Reserve. På fredagen var det industriproduktionen som oväntat sjönk för femte månaden i rad och ett kraftigt fall i Michigan-index över konsumentförtroendet som satte tonen.

De svaga USA-siffrorna har fått dollarn att fortsätta försvagas, till 1:143 mot euron från 1:140 vid svensk stängning på fredagen. Dollarn har dock kommit tillbaka något från de svagaste nivåerna på fredagskvällen och har samtidigt stärkts något mot den japanska yenen.

"Marknaden är tydligt oroad över tonen i USA-data och även långa positioner tyder på att statistiken måste förbättras, annars kommer dollarn att vara under press denna vecka", sade Sam Tuck, senior valutastrateg vid ANZ Bank New Zealand i Auckland, till Bloomberg News.

Efter den kraftiga försvagningen mot euron i slutet av förra veckan har kronan under helgen stärkts mot både euron och dollarn.

Japanska räntor visar små förändringar, med tioårsräntan 1 punkt ned till 0,39 procent.

Maskinorderingången i Japan överraskade rejält på uppsidan i mars, med en uppgång på 2,9 procent från månaden före, om än från en nedreviderad nivå förra månaden.

"Företagsinvesteringarna bör äntligen ha börjat återhämta sig igen" med en uppgång i orderingången det senaste kvartalet, skrev Capital Economics i en kommentar, enligt Bloomberg News.

Kinesiska fastighetspriser sjönk i 47 av landets 70 största städer i april jämfört föregående månad, vilket var något bättre än i mars, då priserna sjönk i 49 av städerna. I årstakt sjönk priserna i 69 av de största städerna i april, jämfört med alla 70 i mars.

Nu på måndagen riktas intresset främst mot Riksbanken, som har ett direktionsmöte klockan 13 och som enligt en del bedömare då kan komma att sänka reporäntan, efter att KPI överraskat rejält på nedsidan i april.

I mars gjorde Riksbanken just en sådan sänkning vid ett icke penningpolitiskt möte, denna gång efter att kronan stärkts snabbt mot euron. Denna gång syns inte samma kronförstärkning, men det är alltså låg inflationen som nu skulle trigga nya åtgärder från Riksbanken, som tydligt signalerat en mycket liten tolerans mot låga inflationsutfall.

Senare i veckan kommer också svensk arbetslöshet i april.

Från Europa kommer i veckan en lång rad konjunkturindikatorer, med preliminära inköpschefsindex för euroområdet samt tyska ZEW- och IFO-index. Dessutom bjuds det från Storbritannien på BOE-protokoll och KPI-statistik.

På USA-agendan är också protokoll i fokus, med FOMC-protokollet från räntemötet i slutet av april. Dessutom vankas april-KPI och bostadsstatistik.

Japanskt räntebesked och BNP-statistik väntas också liksom från HSBC:s preliminära industri-PMI från Kina.

måndag 6.30 (fredag kl 16.15)

USD/SEK 8:2122 (8:2778) EUR/USD 1:1434 (1:1401)
EUR/SEK 9:3908 (9:4359) USD/JPY 119:61 (119:41)
Jp obl 2 -0:02 (-0,01) Jp obl 10 0,39 (0,40)
Ty obl 2 -0,20 (-0,20) Ty obl 10 0,62 (0,64)
US obl 2 0,53 (0,53) US obl 10 2,15 (2,17)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EurocardAnnons

Slipp utläggskaoset – kom igång enkelt med digitalt system

Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.
Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Många företag fastnar i tidsödande pappersarbete när de ska hantera sina utlägg.

– Lösningen för de allra flesta är att digitalisera hanteringen, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Borttappade papperskvitton, oklara reseutlägg och krångliga processer för att godkänna.

Utläggshantering är ett gissel för många företag.

”Fastnar i pappershantering”

– Hur företag hanterar sin utläggsrapportering varierar stort. En del företag tenderar att fastna i en manuell pappershantering och behöver helt enkelt digitalisera för att lätta på arbetsbördan, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Enligt en studie som Eurocard gjort tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kan digitala verktyg för utläggshantering och korthantering minska rapporteringstiden med 60 procent. Därmed frigörs tid och energi som medarbetarna istället kan lägga på företagets kärnverksamhet, vilket förstås är bra för affärerna.

– Det finns redan många välfungerande utläggshanteringssystem på marknaden som kan hjälpa företag att nå just de fördelarna. Många gånger är systemen skräddarsydda för att passa det specifika företaget, säger Gustavo Molano och fortsätter:

– Genom att jobba tillsammans med företagen och dess befintliga system kan vi hjälpa till att skapa unika, sömlösa och integrerade lösningar.

Vinsterna är uppenbara. Vad är det då som hindrar ett företag att ställa om utläggshanteringen till ett automatiserat flöde?

– Många verkar tro att det är svårt och tidskrävande och inte värt mödan. Så de väljer att skjuta på det eller avstå.

Så kommer du igång

Eurocard har tagit fram en lösning, utläggshanteraren, som gör det enkelt för företag att komma igång med att digitalisera sina utlägg: 

– Det är en service som gör det möjligt för företag, som inte har något utläggshanteringssystem, att digitalisera sin process – från betalning till bokföring, förklarar Gustavo Molano.

Det är en webbaserad tjänst där information om företagets alla kortköp samlas och uppdateras i realtid.

– Med utläggshanteraren behöver du ett företagskort från oss och Eurocard Pro-appen. Därefter kan du enkelt börja godkänna transaktioner direkt.

Få koll på utläggen

När du använder Eurocards företagskort för ett utlägg syns betalningen direkt i appen. Du parar ihop kvittot – som du enkelt kan scanna – med rätt transaktion och rapporterar utlägget i appen, där det skickas till den ansvarige för godkännande.

Som chef eller ekonomiansvarig kan du:

• Se vilka utlägg som är rapporterade och som är på väg in.

• Kategorisera och godkänna utlägg; varje köp är redan kopplat till rätt kvitto och du slipper jaga medarbetare för kompletterande uppgifter.

• Enkelt skicka godkända utlägg vidare till företagets ekonomisystem.

Så ersätter ni papperskvitton

Trött på papperskvitton?

Eurocard har också tagit fram ett erbjudande för att hjälpa företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton: Smarta kvitton.

– Bara tänk er, när en anställd gör ett köp skapar handlaren en digital version av kvittot i sitt system. Det digitala kvittot skrivs sedan ut som en analog version, som den anställde sedan måste digitalisera om för att kunna göra sin utläggsrapport. Vilken omväg, säger Gustavo Molano.

Smarta kvitton hjälper företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton. Det gör att den där omvägen istället blir en genväg och det blir lättare för företaget att hävda sig i konkurrensen. En genväg som inte enbart sparar tid och energi, men också pengar.

– Oavsett om företaget är stort eller litet, har ett eget system för utläggshantering eller inte – Eurocards lösningar fungerar för alla företag, säger Gustavo Molano.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?