1515
Annons

Börsen: Bankoro sätter press, Volvo visar styrka<br />

På måndagseftermiddagen hade Stockholmsbörsen försvagats en aning jämfört med hur det såg ut i den inledande handeln.

På kontinenten backade sydeuropeiska bankaktier vilket spred sig till Stockholm där banksektorn agerade sänke.

Trots det lite trista klimatet höll Volvo ställningarna efter morgonens uppgraderingar från diverse analyshus.

Strax innan klockan 14.30 var OMXS30-index vid nivån 1.616, motsvarande oförändrat. Omsättningen i Stockholm uppgick till 8 miljarder kronor. I övriga Europa backade Euro Stoxx 50-index 0,7 procent och tyska DAX var oförändrat.

De svenska storbankerna som tillsammans väger tungt i OMXS30-index handlades på minus vilket höll tillbaka Stockholmsbörsen. Nere på kontinenten backade grekiska och italienska banker efter oro för att bankerna inte har tillräckligt med säkerheter för att kunna driva verksamheten. Italienska Banca Monte dei Paschi och grekiska Alpha Bank föll cirka 2 procent vardera.

Åt motsatt håll gick Volvo som höll ställningarna från förmiddagen med plus 3,7 procent.

Flera mäklarhus har höjt sin rekommendation för fordonsjätten. Citi har lagt till aktien på sin fokuslista och menar att Volvo har den starkaste återhämtningspotentialen i Europa inom verkstadssektorn, drivet av självhjälp och en volymåterhämtning i marknaden.

På kontinenten låg fordonssektorn på plus men det var mer relaterat till rena personbilsaktier så som Porsche.

Andra aktier som mildrade pressen var Telia Sonera och ABB. För den förstnämnda har Barclays höjt sin rekommendation vilket kan ha hjälpt.

Bland de mindre bolagen stal sensorbolagen Fingerprint och Precise Biometrics en stor del av uppmärksamheten efter att aktierna rusat över 20 procent vardera. Morgonens nyhet att Fingerprint höjt sin försäljningsprognos rejält för 2015 satte fart på sensorbolagen.

"Med den takt vi har just nu ska vi fortsätta växa fjärde kvartalet också. De telefoner som släpps tredje kvartalet fortsätter att sälja under fjärde kvartalet och då typiskt mer än under tredje kvartalet. Sedan lanseras fler telefoner fjärde kvartalet, som traditionellt sett i branschen är det starkaste kvartalet", säger Fingerprints vd Jörgen Lantto, till Nyhetsbyrån Direkt.

Andra aktier som höll sig på plus trots börspressen var JM som ökade 2,5 procent. Carnegie har rekommenderat köp av aktien som på kort tid tappat över 20 procent.

På rekommendationsfronten märktes även Systemair, som klättrade 5,8 procent. DI har gett ventilationsbolaget en köprekommendation.


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?