Annons

Råvaror: Stigande oror sänker oljan

Oljan föll ytterligare under fredagen till följd av fortsatt oro över det globala tillgångsöverskottet. Detta resulterade i den första veckovisa nedgången på över två månader.

Klockan 20.35, strax efter golvhandelns stängning I New York, noterades WTI-oljan ned 0:17 dollar till 59:71 dollar per fat. Brentoljan uppvisade också en minskning, om än marginell, och föll 0:01 dollar till 66:69 per fat.

Trots reduceringen av antalet oljeriggar ligger USA:s produktion kvar på skyhöga nivåer. Om priserna stabiliseras kring den nuvarande nivån förväntas dessutom vissa aktörer åter öka antalet aktiva riggar. Samtidigt fortsätter producenter som Saudiarabien och Ryssland att trappa upp sin produktion.

"Med råoljepriser över 60 dollar lockas aktörer tillbaka in i produktion", sade Tom Finlon, direktör för Energy Analytics Group, till Bloomberg News.

"Produktionen kommer återhämta sig. Den förestående trenden kommer med största sannolikhet vara negativ", fortsatte han.

Guldet steg under fredagen med 4:02 dollar till 1.225 dollar per uns. En oväntad nedgång av konsumentförtroende ruskade liv i spekulationerna att Fed kommer vänta längre med att höja räntorna, vilket potentiellt skulle kunna bidra till en fortsatt ökning av guldpriset.

"Datan har minst sagt varit en besvikelse. Den här typen av statistik gör folk nervösa över när räntehöjningen kommer utannonseras", sade Phil Streible, råvarumäklare vid R.J. O'Brian & Assosiates, till Bloomberg News.

Silvret steg med 0,4 procent till 17:53 dollar per uns, den högsta nivån på fyra måndar.

Aluminiumpriserna sjönk med 11 dollar till 1.857 dollar per ton efter att USA:s industriproduktion rapporterats ha minskat med 0,3 procent jämfört med föregående månad. Detta eldade på oron att efterfrågan på metallen kommer att avta.

Zink uppvisade dock den största prisnedgången bland basmetallerna och föll med 15 dollar till 2.295 dollar per ton. Tremånadersterminen för kopparn ökade med 8 dollar till 6.409 dollar per ton.

Dollarn sjönk med 0.21 till indexnivån 93.24.

Noteringar klockan 20.35

Råolja (pris/fat):


31/12
WTI, första termin -0:17 USD 59:71 -0,28% 7,30%
Brent, första termin -0:01 USD 66:69 -0,01% 7,39%
Basmetaller LME (pris/ton, tremån ader stermin)

Koppar +8 USD 6.409 0,22% 1,83%
Zink -15 USD 2.295 -0,82% 5,19%
Aluminium -11 USD 1.857 -0,80% 0,03%
Nickel +90 USD 13.870 1,45% -7,72%
Bly +6 USD 1.977 0,30% 6,40%
Tenn -10 USD 15.840 -0,47% -18,69%
Ädelmetaller (pris/uns, sp ot)Guld +4:02 USD 1.225:08 0,33% 3,39%
Silver +0:06 USD 17:53 0,37% 11,64%
Dollarindex -0.21
93.24 -0,23% 3,29%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?