1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan svagare mot euron<br />

USA-räntorna steg något i den sena handeln på onsdagen men har därefter sjunkit på torsdagen och i den asiatiska handeln på fredagen.

Den tvååriga statsobligationen handlas på 0,54 procent, 5 punkter ned från den tidiga svenska stängningen på onsdagen, medan tioåringen är 2 punkter ned till 2,21 procent.

Detaljhandeln i USA var svagare än väntat i april och såväl importpriser som PPI har kommit in under prognos de senaste dagarna. Nyanmälda arbetslösa sjönk dock oväntat.

USA har sålt statsobligationer under veckan.

En emission av 30-åriga obligationer på torsdagen fick av primary dealers betyget tre på en femgradig skala.

"Folk har sett en del värde här, och de kan komma att tänka om vad gäller Feds möjlighet att börja strama åt. Vi ser inte den V-formade återhämtning i ekonomiska data som många hade väntat sig", sa Christoph Sullivan på United Nations Federal Credit Union till Bloomberg News.

Emissionen av en tioåring på onsdagen fick en "femma". Räntan blev 2,237 procent mot väntade 2,268 procent i Bloomberg News prognosenkät. Täckningskvoten landade på 2,72, jämfört med snittet på 2,66 vid de senaste tio emissionerna. Indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, stod för 60,2 procent av köpen.

På fredagens agenda står industriproduktion i april, som väntas ha varit oförändrad från månaden före. Empire Manufacturing index väntas ha stigit till 5,00 från -1,19 medan Michigan-index (hushållens förtroende) antas ligga still i maj.

Japanska räntor har sjunkit på fredagen. Tyska räntor steg i den sena handeln på onsdagen men sjönk tillbaka något under torsdagen.

På valutamarknaden har dollarn tappat till 119,40 mot yenen och 1,141 mot euron, jämfört med noteringarna på onsdagen. Den svenska kronan har sammantaget stärkts 5 öre mot dollarn men tappat 9 öre mot euron.

Dollarförsvagningen kom huvudsakligen efter detaljhandelsdatan i onsdags och dollarn har därefter visat relativt små nettorörelser.

"Den blandade statistiken har fått folk att tveka om en Fed-höjning eller i alla fall senarelägga den. Att tyska statsobligationer säljs av mer än amerikanska statspapper ger också visst stöd till euro/dollar, och dämpar en ytterligare dollarförstärkning", sa Emma Lawson på National Australia Bank till Bloomberg News.

Förhandlingarna mellan Grekland, euroländerna och IMF fortsätter under fredagen. Grekland uppges vara redo att gå vidare med privatiseringen av hamnen i Pireaus.

Den grekiske talesmannen Gabriel Sakellaridis sade på torsdagen att ett avtal måste inkludera frågan om Greklands likviditet. Finansminister Yanis Varoufakis sade att regeringen är överens med långivarna om behovet att reformera landets system för socialförsäkringar som inte är uthålligt nu, och att de måste kompromissa. Ett avtal måste vara förenligt med en uthållig skuldnivå och leda till ekonomisk återhämtning.

"Grekland kommer att sjunka utan reformer. Vårt mål med avtalet är att det ska leda till en exit från krisen så vi sedan kan komma tillbaka. Det främsta för oss är att avtalet tar oss ifrån besparingsfällan", sa han enligt Bloomberg News.

Italiens finansminister Pier Carlo Padoan sade att en grekisk exit från euroområdet inte skulle lösa landets problem och visa att euroområdet inte är "irreversibelt". Han sade att Grekland skulle ta mest skada av en exit, medan det för euroområdet snarare skulle ge långsiktiga än kortsiktiga konsekvenser.


Innehåll från HaglöfsAnnons

Haglöfs Restored – second hand gear for first hand adventures

Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.
Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.

Begagnade kläder återställs och blir lika funktionella och fina som nya, samtidigt som avfall, utsläpp och resursanvändning minskar. Nu gör Haglöfs Restored det enklare för oss att minska vårt avtryck.

I över hundra år har Haglöfs tillverkat produkter som inspirerar människor att uppleva naturen. Att bidra till att naturen bevaras och kan upplevas i många generationer framöver ligger i företagets dna. Som ett led i hållbarhetsarbetet har varumärket skapat Haglöfs Restored, en kollektion med begagnade kläder som är lika funktionella som nyproducerade produkter, men som har en hel del extra fördelar för miljön. 

– För att tillverka kläder krävs resurser som energi, vatten och råvaror. Varje gång vi kan förlänga en produkts livslängd genom produktvård, reparation eller återanvändning så utnyttjar vi de resurserna på ett bättre sätt. Och framför allt undviker vi att använda ytterligare resurser genom att producera nya produkter, säger Fredrik Ohlsson, vd på Haglöfs.

Stort intresse för att handla begagnat

Till Haglöfs Restored kommer kläder på grund av produktionsfel, garantier och returer, eller för att konsumenten helt enkelt tröttnat på sitt plagg. Oavsett ursprung går alla produkter igenom en rigorös rengörings-, reparations- och impregneringsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder. Genom att återställa gamla produkter som ingen längre vill ha bidrar Haglöfs till mindre avfall, utsläpp och vattenanvändning i produktionsprocessen, samtidigt som de håller fortfarande högkvalitativa material borta från soptippen. Och intresset för att handla begagnat är stort.

– I arbetet med att ta fram Haglöfs Restored gjorde vi konsumentstudier som visade på ett stort sug efter att handla secondhand som man vet håller måttet. Att så många vill göra ett aktivt val att minska miljöavtrycket genom att köpa begagnat är väldigt glädjande, säger Fredrik Ohlsson.

Från slit och släng till cirkulärt

För Haglöfs startar hållbarhetsarbetet redan i företagets designfilosofi. Genom att skapa tidlösa kläder av hög kvalitet så ökar förutsättningarna att de får leva länge. Med konceptet Haglöfs Restored har man nu också skapat ett sätt att ytterligare förlänga livslängden på produkterna.

– För oss handlar det både om att se till att produkter används så länge som möjligt, och om att utforska nya affärsmodeller som innebär att vi inte alltid behöver producera nya produkter för att fortsätta växa som företag. Haglöfs Restored är en del av en process som syftar till att förändra hur vi handlar; att ta oss från en linjär modell med en slit-och-släng-filosofi till ett cirkulärt och mer resursåterhållsamt köpbeteende, säger Fredrik Ohlsson.

Fakta Haglöfs
Svenska outdoorvarumärket Haglöfs grundades 1914 av Wiktor Haglöf. De designar och utvecklar kläder, skor, ryggsäckar och sovsäckar i Stockholm och är verksamma i Europa och delar av Asien. Läs mer på www.haglofs.se 

www.haglofsrestored.com

 

Mer från Haglöfs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Haglöfs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?