Hoppa till innehållet

Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar

Svenska marknadsräntor stiger någon punkt på fredag förmiddag, efter att Europaräntorna fortsatt upp efter den tidiga svenska stängningen på onsdagen. Uppgången för Europaräntorna har sedan gradvis gröpts ur, men de handlas fortsatt högre än när Sverige tog helg.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan har stigit 3 punkter till 0,65 procent, efter att ha varit uppe i 0,77 procent som högst. Den svenska tioårsräntan är upp 1 punkt till 0,77 procent och räntegapet gentemot Tyskland har därmed minskat ytterligare.

På valutamarknaden har dollarn fortsatt att försvagas på svaga USA-data som skalar bort förväntningar på kommande Fed-höjningar. Dollarindex går mot sin femte vecka i rad av nedgång. Kronan har stärkts mot dollarn men försvagats mot euron.

Europaagendan är tunn på fredagen. Maratonförhandlingarna mellan Grekland, euroländerna och IMF fortsätter under dagen. Senaste nytt är att IMF inte ska ske mycket framsteg i förhandlingarna, enligt uppgifter i grekisk tv. Grekland uppges däremot vara redo att gå vidare med privatiseringen av hamnen i Pireaus.

USA-räntorna steg något i den sena handeln på onsdagen men har därefter sjunkit på torsdagen och i den asiatiska handeln på fredagen. Den tioåriga statsobligationsräntan har sjunkit 4 punkter till 2,19 procent, från svensk stängning på onsdagen.

Under den svenska ledigheten kom detaljhandeln i USA in svagare än väntat i april, med oförändrad försäljning från förra månaden. Såväl importpriser som PPI var dessutom under prognos, medan nyanmälda arbetslösa däremot sjönk oväntat förra veckan, till den lägsta nivån på 15 år.

På fredagens USA-agenda står industriproduktion i april, som väntas ha varit oförändrad från månaden före. Empire Manufacturing index väntas ha stigit till 5,00 från -1,19 medan Michigan-index (hushållens förtroende) antas ligga still i maj.

På valutamarknaden har dollarn försvagats på bred front efter att den svaga detaljhandeln fått investerarna att dra ned förväntningarna på kommande räntehöjningar från Federal Reserve. Att statistiken över nyanmälda arbetslösa visar på en fortsatt stark utveckling på arbetsmarknaden har inte gett något vidare stöd. Mot euron har dollarn tappat till 1,139 från 1,123 på onsdagen. Mot yenen har den gått till 119,50 från 119,80.

"Den blandade statistiken har fått folk att tveka om en Fed-höjning eller i alla fall senarelägga den", sa Emma Lawson, senior valutastrateg vid National Australia Bank i Sydney till Bloomberg News.

Hon tillade att den tyska ränteuppgången relativt USA också ger stöd åt euron och dämpar en ytterligare dollarförstärkning.

Elsa Lignos, senior valutastrateg vid HSBC, sade samtidigt till Reuters att det ändå är en viss tröst att arbetsmarknaden i USA verkar fortsätta utvecklas väl i början av det andra kvartalet.

"Men det kommer att ta mer än en något bättre siffra över nyanmälda arbetslösa för att vända dollarn", sa hon.

Kronan har sedan onsdagen stärkts 4 öre mot dollarn till 8,25 och tappat 8 öre mot euron till 9,39.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera