1515
Annons

New York-handeln ser ut att starta runt nollan<br />

USA-börserna, som handlas kring rekordnivåer, ser ut att starta fredagens session runt nollan. Dollarn går mot den femte nedgångsveckan i följd, vilket är positivt för aktier enligt marknadsbedömare.

I blickfånget för handlarna märks statistik över industriproduktion och konsumentförtroende som kan komma att ge ytterligare ledtrådar kring när den första amerikanska räntehöjningen kan tänkas ske.

Runt klockan 15 noterades terminerna för Dow Jones Industrial Average, S&P 500 och tekniktunga Nasdaq Composite till oförändrat.

"Marknaden rekylerar upp. Den försvagade dollarn är positiv för den amerikanska ekonomin eftersom en stark dollar slår mot exportbolagen. Det som drivit marknaden de senaste dagarna är främst nedgången i långräntorna", sade John Plassard, chef på Mirabaud Securities i Genève, till Bloomberg News.

Inför öppningen i New York fick Avon, konkurrent till Oriflame, en del uppmärksamhet efter torsdagens bluffbud som fick aktien att rusa. Avon-aktien backade 2 procent i förhandeln.

King, grundat av svenska entreprenörer, kan göra en lite större rörelse när handeln drar i gång. I kvartalsrapporten uppgav mobilspelbolaget att det inte lär visa tillväxt förrän mot slutet av innevarande år. Aktien föll 8 procent i förhandeln.

Netflix har uppgett att streamingbolaget eventuellt ska expandera in på den kinesiska marknaden vilket tog aktien 1 procent högre inför öppningen.

Noteringar vid 15-tiden

(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för Dow Jones +0,09%

Terminen för S&P 500 +0,09%

Terminen för Nasdaq +0,22%

2-åriga USA-räntan +0,0083 till 0,5524%

10-åriga USA-räntan -0,0228 till 2,2073%

Olja, US WTI -0:64 USD till 59:24 dollar/fat

Olja, Brent -0:33 USD till 66:37 dollar/fat

EUR/USD -0:0073 till 1:1337


Turkiets Sverigeambassadör vill se riksdagsledamot utlämnad

Turkiets Sverigeambassadör säger att han gärna ser riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh utlämnad till Turkiet.

Ambassadören riktar flera anklagelser mot svenska riksdagspolitiker och hävdar att de har kopplingar till den terrorklassade organisationen PKK.

Turkietkännaren Michael Sahlin förvånas över den hårda retoriken.

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.
Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.Foto:Noella Johansson/TT

För att släppa igenom en svensk Natoansökan kräver Turkiet att Sverige ”klipper banden” med PKK, enligt ambassadör Hakki Emre Yunt. Han går långt i sina anklagelser om svenska kopplingar till den kurdiska organisationen.

”PKK har kopplingar till vissa riksdagsledamöter. De arbetar mot Turkiet i riksdagen hela tiden. De pressar den svenska regeringen att inta en negativ inställning till Turkiet”, säger Emre Yunt.

På frågan vilka riksdagsledamöter han talar om säger ambassadören:

”Jag kan bara nämna Amineh Kakabaveh, eftersom hon hade ett avtal med det socialdemokratiska partiet för att stödja dem.”

Kakabaveh valdes in i riksdagen som vänsterpartist men är sedan 2019 politisk vilde efter att ha lämnat partiet. I november lade hon sista rösten när riksdagen släppte fram Magdalena Andersson som statsminister. I överenskommelsen med S ingick ett löfte om ett fördjupat samarbete med det demokratiska unionspartiet PYD, det största politiska partiet bland syriska kurder.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin skrev i ett uttalande den 24 november:

”Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG/YPJ eller PYD klassas av vissa statsaktörer som terrorister är oacceptabelt.”

YPG, som är en väpnad gren av PYD, gick i täten som västvärldens allierade i krigsinsatsen mot terrorrörelsen IS i Syrien.

Turkiet likställer YPG med PKK och Socialdemokraternas utspel har nu seglat upp sedan Sverige ansökt om medlemskap i Nato.

”Det här borde ha blivit en skandal. Att ha en överenskommelse om att agera mot Turkiet och stödja terrororganisationerna från Sverige”, säger Hakki Emre Yunt. 

Han kallar Amineh Kakabavehs samarbete med Socialdemokraterna för ”odemokratiskt” och framhåller att Kakabaveh har varit aktiv mot Turkiet i många år.

”Vi måste se åtgärder från den svenska regeringens sida i dessa frågor.”

Ankara har krävt att ett 30-tal personer, som Erdogan kallar för terrorister, utlämnas till Turkiet. Enligt ambassadören handlar det om anhängare till PKK och Gülenrörelsen.

Några av dem är svenska medborgare, enligt ambassadören.

”De flesta av dem är inte det, de kanske har fått flyktingstatus, men jag är säker på att de inte är medborgare än.”

TT: Är Kakabaveh en av de som ni vill se utlämnade?
”Om det är möjligt, ja. Men jag vet inte, hon måste vara svensk medborgare? Det är svårt att utvisa sina egna medborgare. Men det är upp till den svenska regeringen.”

Hakki Emre Yunt anklagar även flera svenska riksdagsledamöter för att ha kopplingar till PKK, utan att nämna specifika namn. Han pekar brett:

”Till exempel agerade Vänsterpartiet som om de representerade PKK i riksdagen. Förra veckan sade de att Sverige inte borde ansöka på grund av Turkiet.”

Michael Sahlin, tidigare ambassadör i Turkiet och i dag verksam vid bland annat det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri i Turkietfrågor, är förvånad över att ambassadören går så långt som att namnge en riksdagsledamot som han vill se utlämnad.

”Jag skulle tro att det här gör det ännu svårare att tänka sig att regeringen gör reträtt i några huvudfrågor. Det blir ganska omöjligt om en ambassadör ställer den här sortens tilläggskrav på plats. Då uppstår verkligen låsningar.”

Sahlin säger att uppmärksamheten kring konflikten inom Turkiet blivit större än han hade trott, och att trycket i turkiska medier kan göra att politikerna pressas att ta i ännu mer.

”Det är en liten olycksalig spiral i det här just nu. Då är det givetvis i svenskt intresse att det går att ha ett lugnt samtal.”

Lösningen framåt är ”kreativ diplomati”, tror han.

”Att man försöker skingra strålkastarljusen lite från Sverige och bredda diskussionen, och inleda än mer riktade samtal inom en gemensam Natoram. Det handlar om att rädda ansiktet på regimen i Turkiet, och det ligger i svenskt intresse att det sker, men inte till alltför stora bondeoffer för egen del. Men det är väldigt svårt nu att peka på några enkla, snabba lösningar.”

TT har sökt Amineh Kakabaveh utan framgång.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?