1515
Annons

New York-börsen: Handeln under nollan<br />

Aktiehandeln på Wall Street backade något under fredagen. Samtidigt mattades dollarns ökning av något, efter data visat att amerikansk industriproduktion minskat under april.

Runt klockan 18.00 noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,1 procent till nivån 18.234. Det bredare S&P500 backade med samma procenttal till nivån 2.118 medan tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,2 procent till 5.041.

Omsättningen i antal aktier uppgick till 320 miljoner på New York Stock Exchange och till 750 miljoner på Nasdaq.

Fed rapporterade att den amerikanska industriproduktionen sjönk med 0,3 procent under april, jämfört med månaden före. Detta till följd av en starkare dollar och svagare globala marknader.

Enligt Bloomberg News snittprognos hade analytiker räknat med att industriproduktionen skulle vara oförändrad jämfört med föregående månad.

Vidare visade även preliminär statstik att University of Michagans index över det amerikanska konsumentförtroende sjönk under maj, medan Bloomberg News analytikerenkät spådde en ökning.

Bland enskilda aktier avancerade Netflix med 4,8 procent efter att streamingbolaget uppgav att det eventuellt ska expandera till den kinesiska marknaden.

Avon, konkurrenten till Oriflame, noterades oförändrad efter ett bluffbud under torsdagen.

Mobilspelsutvecklaren King sjönk med 3,2 procent. I bolagets kvartalsrapport uppgavs att företaget inte lär visa tillväxt förrän slutet av året.

Den amerikanska tioårsräntan noterades 8 punkter ned till 2,15 procent.


Efter avhoppen: Hårda krav från FI kan försvåra rekryteringar

Finansinspektionens hårdhänta behandling av Jan Dinkelspiel och Mattias Miksche riskerar att ytterligare försvåra möjligheten att rekrytera styrelseledamöter till finansbolag.

Det uppger pensionsjätten AMF:s aktiechef Anders Oscarsson för Di.

AMF:s aktiechef tror att det kommer att bli svårare att rekrytera styrelseledamoter till finansbolag efter FI:s krav.
AMF:s aktiechef tror att det kommer att bli svårare att rekrytera styrelseledamoter till finansbolag efter FI:s krav.Foto:Oskar Omne, Hanna Franzén

På torsdagen kunde Di avslöja det egentliga skälet till att nätbankerna Avanza och Nordnet under april drabbades av var sitt styrelseavhopp.

Verkligheten är att det var Finansinspektionen, FI, som krävde att Jan Dinkelspiel skulle lämna Nordnets styrelse och att Mattias Miksche skulle lämna Avanzas styrelse, annars hotade FI med att eventuellt inte godkänna bankernas respektive ansökningar om att bli finansiella holdingbolag.

Enligt FI är de två finansprofilerna olämpliga som styrelseledamöter eftersom de haft haft räkningar som gått till Kronofogden. I Mattias Miksches fall handlade det även ett strafföreläggande för bokföringsbrott sedan han varit sen med att lämna in en årsredovisning.

AMF är en av ägarna som finns representerad i Avanzas valberedningen, och enligt pensionsjättens aktiechef Anders Oscarsson kände valberedningen till dessa omständigheter när den förslog omval av Mattias Miksches inför årets stämma. 

”Vi tyckte inte det var tillräckligt för att kasta ut en styrelseledamot med öronen före, inte på något sätt”, säger Anders Oscarsson till Di.

Mattias Miksche valdes in i Avanzas styrelse redan 2008, och ägarna har inte haft något att invända mot hans arbete, uppger Anders Oscarsson. Ordförande Sven Hagströmer har varit ”supernöjd”, uppger han vidare.

”Det är tyvärr mänskligt att fela, och att folk har trassel med sin ekonomi är såklart ingenting vi är stolta över. Men frågan är om det ska innebära att man blir 'persona non grata' och offentligt dragen i smutsen av FI”, säger Anders Oscarsson.

Det är redan svårt att locka eftertraktade styrelseledamöter till banker, uppger han. Det beror dels på att uppdrag i bankstyrelser innebär begränsningar av hur många andra styrelseuppdrag man får ha, och dels på att bankledamöter riskerar personliga böter på uppemot 50 miljoner kronor.

Därutöver handlar styrelsearbete i bank i hög grad om att sätta sig in i komplexa regelverk, vilket kräver omfattande läsinsatser.

FI:s hantering av Jan Dinkelspiel och Mattias Miksche kommer knappast göra rekryteringsarbetet lättare, tror Anders Oscarsson.

”Jag tror det här skadar möjligheten att rekrytera bra personer till styrelser i finansbolag framöver, och det är där min rädsla och kritik ligger.”

Samtidigt som FI olämpligförklarat två personer för att de varit sena med saker – att betala räkningar och lämna in årsredovisningar – misslyckades FI självt med att hålla tidsgränsen i den nu aktuella processen.

Enligt lagen har FI sex månader på sig att godkänna eller avslå en ansökan att klassificeras som finansiellt holdingbolag. FI:s diarium visar att Nordnet och Avanza lämnade in sina respektive ansökningar den 28 juni 2021, vilket innebär att FI hade till den 28 december 2021 på sig att fatta ett beslut.

Men FI:s beslut kom först i slutet av april 2022. När Avanza fick veta att Mattias Miksche ansågs olämplig hade ägarna redan hunnit välja honom som styrelseledamot på årsstämman den 31 mars 2022.

”Hade FI hållit sig inom tidsramen hade Mattias kunnat göra en snygg sorti och vi som valberedning hade kunnat hitta en lämplig ersättare”, säger Anders Oscarsson.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?