ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Ministerns pudel: inte rimligt upplösa börsbolag

Först talade justitieminister Morgan Johansson (S) om att upplösa ojämnställda bolag. Nu hävdar han att det inte är rimligt att lösa upp börsbolag som har för få kvinnor i styrelsen.

Regeringen förbereder ett lagförslag om att införa krav på könskvotering i bolagsstyrelser. I dag finns drygt 200 bolag som inte lever upp till kraven.

För dessa väntar kännbara konsekvenser om de inte har minst 40 procent kvinnor i sina styrelser från och med nästa år.

”Man kan hota med en upplösning av bolagen, eller också så kan man ha ett vitesförfarande”, sa justitieminister Morgan Johansson i en intervju med Ekot i Sveriges Radio på fredagsmorgonen.

Men efter bara några timmar väljer nu Morgan Johansson att gå ut med ett nytt besked, sedan uttalandet fått stor uppmärksamhet.

”Sanktioner ska vara proportionerliga och det är inte rimligt att upplösa ett börsbolag som har en ojämnställd könsfördelning i styrelsen”, skriver han i en kommentar.

I kommentaren påpekar justitieministern att det i andra länder finns mycket långtgående påföljder, som möjligheten att upplösa bolag som inte klarar jämställdhetsmålen.

”Jag anser det är att gå alldeles för långt”, skriver han.

Enligt Morgan Johansson är det ännu för tidigt att säga hur ett sanktionssystem ska utformas. Samtidigt påpekar han att sanktionerna ska vara kännbara.

”Enligt det förslag som togs fram år 2005 föreslogs ett vite på 150 000 kronor oavsett bolagets storlek. Det tycker jag är för lågt. Men man kan tänka sig att bolagets storlek kan påverka vitets storlek”, skriver han.