ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Ministern vill upplösa bolag med för få kvinnor i styrelsen

Justitieminister Morgan Johansson kan tänka sig att upplösa bolag som inte lever upp till regeringens krav på minst 40 procent kvinnliga ledamöter i styrelserna. Det säger han i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Regeringen förbereder ett lagförslag om att införa krav på könskvotering i bolagsstyrelser. Lagförslaget ska läggas fram nästa år och påverkar bolag som inte har minst 40 procent kvinnor i sina styrelser.

Enligt justitieminister Morgan Johansson är det ännu inte klart vilka sanktioner som ska drabba bolag som inte lever upp till detta krav. Men han tvekar inte med att hota med tunga påföljder och utesluter inte att upplösa bolag som inte följer lagen.

”Man kan hota med en upplösning av bolagen, eller också så kan man ha ett vitesförfarande”, säger han i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Exakt hur denna upplösning av bolag skulle gå till går han inte in på under intervjun. I stället fokuserar Ekots reporter på frågan om vitesbelopp.

”Väljer vi vitesbelopp, ja då ska det vara ett kännbart belopp. Man kan sätta det i relation till bolagets omsättning, så ju större ett bolag är ju mer får man i så fall betala”, säger ministern.

Ekot erfar att man även överväger att införa ett vitesbelopp på en kvarts miljard kronor.

Statsminister Stefan Löfvén lovade i sin regeringsförklaring att regeringen skulle presentera ett förslag till kvoteringslag om inte de börsnoterade bolagen valt in minst 40 procent kvinnliga ledamöter vid bolagsstämmorna nästa år.

Många bolag har hörsammat detta. Ekot uppskattar att andelen kvinnor i börsbolagens styrelser nu kan vara uppemot 30 procent.

V och MP är för en kvoteringslag, men varken Allianspartierna eller Sverigedemokraterna skulle ge sitt stöd till en lag om det var omröstning idag, enligt en rundringning som Ekot gjort.

”Jag tycker att de partier som vill ha en jämställdhetsprofil borde fundera igenom den här frågan en gång till och dom har ett år på sig”, säger justitieminister Morgan Johansson.

Fotnot: Vid lunchtid på fredagen backade Johansson från uttalandet och kravet på att kunna upplösa börsbolag.

Tyck till