ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Debatt

Debatt: Vilken roll spelar ägarformen i hallonfallet?

  • Foto: Claudio Bresciani / TT

På det kommunaldrivna äldreboendet Brunnsgården i Ljungby har ett sjuttiotal människor insjuknat och tre personer har dött på grund av felaktig hantering av frysta hallon, med allvarlig matförgiftning som följd. Detta är självklart en tragisk och mycket allvarlig händelse. Utan att förringa det som har hänt vill jag fråga var medier och politiker finns?

Tänk om denna tragik hade inträffat på ett privatägt äldreboende och framför allt på ett boende ägt av ett riskkapitalbolag. Carema med vägda kissblöjor måste betraktas som en västanfläkt jämfört med Ljungby, med tre döda.

Hade Brunnsgården varit riskkapitalägt är jag övertygad om att medierna och vissa politiker fullständigt hade exploderat i en hetskampanj mot riskkapitalbolag och privata ägare. Vi hade säkert kunnat se rubriker som ”Vinstintresset drev fram dödsfall!” eller liknande.

Varför är medierna så tysta i Ljungbyfallet? Jag kan inte se några som helst analyser om huruvida det som inträffat i Ljungby kan ha konsekvenser för synen på om det offentliga ska vara ensam ägare inom välfärdssektorn. En riskkapitalägd skola gick i konkurs och då drar medier och politiker alla friskolor över en kam och hävdar att vinstintresset är ett fördärv.

Inte minst Jonas Sjöstedt har en benägenhet att ständigt ta fram detta exempel – senast i ”Agendas” partiledardebatt i söndags – som ett argument för att avskaffa allt privat ägande inom välfärdssektorn. På ett kommunägt äldreboende inträffade en extremt allvarlig incident med tre dödsfall som följd. Jag ser ingen debatt om konsekvenserna av detta.

Var finns Jonas Sjöstedt nu? Varför säger inte politikerna något nu? Händelsen i Ljungby är säkert mycket obekväm för dem som vill ta bort mångfald och privata entreprenörer och vinstintresset i välfärdssektorn. Därför tiger man. Jonas Sjöstedt med flera visar sig inte rakryggade.

Slutsatsen av Ljungbyhändelsen borde vara att det är kvalitetsfrågorna som måste vara i fokus för politikerna och inte ägarformen.

Problem och fel, även mycket allvarliga sådana kan tyvärr inträffa inom all välfärdsverksamhet och detta oberoende av ägarform. Det är detta som politikerna tydligt borde erkänna och därför dra slutsatsen att fokusera på kvalitetsfrågorna och släppa det felaktiga och förödande fokus på ägarform och vinst.

Gabriel Urwitz, vd, Segulah Advisor

Tyck till