1515
Annons

Asienbörser: Återköp ger lyft<br />

Japanska aktier steg på fredagen efter torsdagens uppgångar i New York. Bidragande var besked om att japanska bolag som Dentsu, Dai Nippon Printing och Marui Group ska göra återköp av aktier.

Dentsu, som ska köpa tillbaka aktier för upp till 20 miljarder yen och lämna en utdelning på 55 yen per aktie, steg 14 procent. Dai Nippon Printing stärktes 2,4 procent och Marui 5,0 procent.

Bland förlorarna på Tokyobörsen fanns Nikon, som föll hela 12 procent efter att ha sänkt prognosen för helårsvinsten. Kameratillverkaren räknar med en rörelsevinst på 30 miljarder yen för det räkenskapsår som sträcker sig fram till sista mars, vilket kan jämföras med förväntningarna som var på 49,8 miljarder yen.

Även krisdrabbade hemelektronikjätten Sharp föll, med 7 procent, efter beskedet om att det ska göra sig av med 9 procent av sin globala personalstyrka.

"Bolagen ger tillbaka medel till aktieägarna genom åtgärder som aktieåterköp och utdelningar i större skala. /…/ Det ger stöd åt marknaden", sa Soichiro Monji, strategichef vid Daiwa SB Investments, till Bloomberg News.

I Kina gick börserna svagare. Kinesiska aktier, som i snitt har mer än fördubblats de senaste tolv månaderna, tappade bland annat på oro över att mängden nyintroduktioner ska suga upp kapital. Detta i kombination med svagare ekonomisk tillväxt bidrog.

"Kina förblir ett problem. /…/ Vi behöver se en förbättring i ekonomin och en botten på fastighetsmarknaden", sa Tim Schoeders, förvaltare vid Pengana Capital i Melbourne, till Bloomberg News.

Noteringar kl 07.30
MSCI Asia Apex 50   0,20%


Nikkei 225   0,80%


Hongkong Hang Seng   0,40%
Kinas Shanghai Comp   -1,50%
Kinas Shenzhen Comp   -0,60%


Taiwan Taiex   -0,30%
Sydkorea Kospi   -0,70%
Indien BSE Sensex 30   0,20%
Singapore Straits  -0,10%
Australia S&P/ASX200   0,40%


Innehåll från PageroAnnons

E-banking – för enklare företagsbetalningar

Bengt Nilsson, VD för Pagero
Bengt Nilsson, VD för Pagero

Pagero är ett globalt SaaS-bolag som hjälper företag i hela världen att digitalisera och effektivisera sina köp- och säljprocesser. Inför lanseringen av den nya nordiska betalplattformen P27 är Pageros E-banking-tjänst ett enkelt sätt att integrera befintliga system med den nya betalplattformen.  

Pageros verksamhet kan aningen förenklat beskrivas som att de kopplar ihop köpande och säljande företag för digital och automatiserad kommunikation av affärsdokument. Som till exempel ordrar, fakturor och betalfiler. I dag har bolaget över 80 000 kunder – allt från små kaféer i Göteborg till globala Fortune 500-bolag.

– Vi hjälper tusentals företag hantera betalningar för över 80 miljarder kronor och är väletablerade på den nordiska marknaden, säger Bengt Nilsson, VD för Pagero. 

P27 – den nya betalplattformen i Norden 

2018 gick ett antal nordiska banker samman för att skapa ett system med namnet P27. Ett system som ska hantera betalningar inom Norden när bland annat Bankgirot fasas ut. Målet med P27 är att realtidsbetalningar och transaktioner i olika valutor ska bli enklare, snabbare och billigare. 

Det innebär att företag som idag skickar betalfiler från sitt ekonomisystem till banken och bankgirot behöver byta filformat – ISO20022. Där kan Pagero E-banking hjälpa företag att koppla ihop befintliga ekonomi- och affärssystem med sina banker och för att enkelt hantera betalningar i ett och samma gränssnitt. 

– Vår E-banking-tjänst gör det möjligt för ekonomichefer, controllers och andra att hantera betalningar och återrapportering direkt i sitt ekonomisystem, utan att behöva logga in i internetbanken. Tjänsten har stöd för de kommande P27-kraven vilket gör att våra kunder inte kommer märka av övergången. Med Pagero E-banking kan våra kunder också hantera betalningar för flera bolag, banker och valutor i samma gränssnitt vilket underlättar betalningsprocessen, säger Bengt Nilsson och fortsätter: 

– Men det finns fler fördelar, eftersom Pagero Network hanterar allt ifrån ordrar till transportmeddelanden, fakturor och betalfiler kan vi ge kunden en komplett vy över bolagets köp- och säljtransaktioner. Och på så sätt öka kontroll och möjligheten att planera sitt kassaflöde, säger Bengt Nilsson. 

Integrerat system som ger en bra översikt

E-banking ger alltså både kontroll och överblick samt är anpassat för att uppfylla lokala eller regionala krav som exempelvis SEPA, P27 och konvertering till och från ISO20022. 

– Vår E-banking-tjänst är idag väletablerad på den nordiska marknaden. Vi investerar just nu i utveckling för att på sikt lansera produkten i fler marknader runt om i världen. Vi arbetar också med att utöka funktionaliteter i tjänsten – framförallt kopplat till hur vi kan hjälpa kunder att använda data för att ta snabbare och bättre finansiella beslut, säger Bengt Nilsson. 

Om Pagero:

Pageros Smart Business Network kopplar ihop köpare och säljare för automatiserad och säker kommunikation av affärsdokument enligt lokala regler. Pageros öppna nätverk och appar, effektiviserar köp- och säljprocesser samt ger korrekt, tillförlitliga data. Erbjudandet är globalt och oberoende av företagsstorlek, bransch och affärssystem. 

Läs mer om Pagero här 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?