1515

Stockholmsbörsen: Bank tar täten

Stockholmsbörsen, som har halvdag, startade onsdagen på plus efter gårdagens tapp och följde därmed europabörserna.

Den senaste tidens stigande långa marknadsräntor, som pressat aktiekurserna en tid, sjönk tillbaka lite vilket underlättade för sentimentet.

Bland aktierna var det fokus på Elekta som rasade efter en vinstvarning medan Swedbank steg efter nyheten om att Sampo klättrat i ägarlistan.

Strax innan klockan 10.30 var OMXS30-index vid nivån 1.614, motsvarande plus 0,9 procent. Omsättningen i Stockholm uppgick till 4 miljarder kronor. I övriga Europa ökade Euro Stoxx 50-index 1 procent och tyska DAX steg 0,9 procent.

Onsdagens ras stod Elekta för som föll 25 procent i den inledande handeln. Strålterapibolaget har vinstvarnat och vd Niklas Savander avgår med omedelbar verkan. Ebitda-resultat väntas bli cirka 1 miljard kronor lägre än väntat för räkenskapsåret 2014/2015. En svag utveckling i USA med order som inte slutfördes som förväntat och försenade leveranser uppges vara orsaken till det lägre resultatet.

"Det är i mångt och mycket ett internt problem och det manifesteras i ledningen och ledningsfrågorna. Det betydde också att styrelsens förtroende för Niklas Savander sviktade och därför fick han lämna", sade Laurent Leksell, styrelseordförande och storägare i Elekta, till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom OMXS30-index tog Swedbank ledningen med plus 3,8 procent vilket smittade av sig till övriga banksektorn som gick hyfsat och bidrog till indexlyftet.

Den finländska försäkringskoncernen Sampo, som är storägare i Nordea, har köpt aktier för över 2 miljarder kronor i Swedbank. Efter köpräden äger Sampo drygt 1 procent av banken. "Allt jag kan säga är att det är en rent finansiell placering", säger Maria Silander, presschef på Sampo, till DI.

Andra indextungviktare på plus var H&M som klättrade 1,3 procent inför fredagens månatliga försäljningssiffror.

Börsuppgången drog med sig merparten av aktierna inom Stockholmsbörsens storbolagsindex förutom Telia Sonera som backade marginellt. Telekombolaget har flera svaga dagar i ryggen och närmar sig nu 50-lappen. På morgonen rapporterade Deutsche Telekom lite bättre än förhandstipsen och upprepade sin helårsprognos.

Bland de lite mindre rapporterande bolagen drog Rottneros det längsta strået genom att stiga 6 procent. Resultatet efter skatt blev 80 miljoner kronor i det första kvartalet vilket var klart högre än motsvarande period i fjol (16).

"Resultatutvecklingen drevs främst av att både valutor och massamarknaden gick vår väg i förhållande till fjolårets första kvartal, men även vårt interna förbättringsprogram fortsatte att leverera och gav betydande resultattillskott", skriver Rottneros vd Per Lundeen i delårsredogörelsen.

Aktieägarna i Mekonomen fick också en trevlig start på onsdagen efter att resultat före skatt landat på 144 miljoner kronor (SME 136). Vd gladdes åt att alla koncernbolag visade tillväxt. Aktien avancerade 4 procent.

Även Starbreeze låg i vinnarspåret med plus 5 procent efter sin kvartalsrapport. Nettoomsättningen ökade med 49 procent under god kostnadskontroll.

Åt andra hållet gick Alltele som backade 5 procent efter att ha levererat ett nollresultat för det första kvartalet (18,4). Resultatminskningen förklaras av bland annat tillämningen av svensk moms om 4 miljoner kronor per månad, omstruktureringskostnader 4 miljoner kronor samt en PTS-kostnad om 1,7 miljoner.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?