Stockholmsbörsen lyfte i linje med ledande Europabörser. Vid stängning klockan 13 hade OMXS-index gått upp med 1 procent till 531,6.
Investerare verkar ha skakat av sig den värsta oron för en grekisk finansiell kollaps från tidigare i veckan under onsdagens halvdagshandel inför helgdagen Kristi himmelsfärds dag på torsdag. I stället gläds många åt oväntat starka tillväxtsiffror från bland annat Frankrike.
Bland Stockholmsbörsens tungviktare i OMXS30-index drar H&M- och Nordea-aktien mest uppåt med kurslyft på 1,7 respektive 2,3 procent.
Swedbanks A-aktie lyfter samtidigt 2,9 procent. Uppgifter om att den finländska försäkringskoncernen Sampo ökat innehavet i banken driver på utvecklingen.
Aktien i verkstadskedjan Mekonomen lyfter med 6 procent efter en delårsrapport. Rapporterande Rottneros går också bra och lyfter med 4 procent.
Byggkoncernen Peab redovisar en något lägre vinst än väntat för årets första kvartal, vilket drar Peab-aktien med 0,7 procent.
Mot strömmen går även Elekta, vars aktie rasar med 22 procent efter en vinstvarning som får vd att avgå med omedelbar verkan.
Kronan har under onsdagen backat några öre mot både euron och dollarn.
Innehåll från EKNAnnons
Så möter Nordea utmaningarna för tillväxtbolagen
Kim Larsson Nyheim är chef för Nordeas specialistenhet Startup & Growth.
Snabbväxande och skalbara techbolag står inför utmaningar i det nya marknadsklimatet. Men genom att samarbeta med bland andra EKN, Exportkreditnämnden, har Nordeas specialistenhet Startup & Growth möjlighet att fortsätta ge viktiga krediter till bolagskunderna – och det till lägre risk.
Efter att konceptet gjort succé i Finland startade Nordea för fem år sedan specialistenheten Startup & Growth i Sverige. Här arbetar man specifikt mot digitala och techdrivna tillväxtbolag och stöttar deras tillväxtresor genom finansiering och rådgivning. Sedan årsskiftet är Kim Larsson Nyheim chef för enheten.
– Det är otroligt kul att få jobba med de här snabbväxande bolagen. Det händer så mycket och jag får träffa väldigt smarta och intressanta personer från både företags- och investerarsidan, säger Kim Larsson Nyheim.
Han menar att en av styrkorna med Nordea Startup & Growth är att de kan vara mer framåtlutade med finansiering än man vanligtvis är inom banksektorn.
– Inom klassisk banking vill man se kanske tre år med positivt resultat och gedigna säkerheter. Men vi kan erbjuda våra bolagskunder finansiering mycket tidigare – om vi ser att de har en underliggande lönsamhet.
Ett skifte för sektorn
Frågan om finansiering har ställts på sin spets för tillväxtföretagen det senaste året. I den tidigare lågräntemiljön har många bolag kunnat fokusera på att visa upp ambitiösa expansionsplaner för potentiella investerare, men nu är läget ett annat. Enligt Kim Larsson Nyheim finns det fortfarande mycket kapital ute på marknaden, men investerare är avvaktande. Då kan en rådgivande affärspartner på banken vara extra värdefull.
– Eftersom vi har daglig dialog med investerare vet vi hur de tänker och vad de håller utkik efter just nu. I dag ser vi ser till exempel att vi närmar oss varandra i hur vi analyserar bolagen. Dessutom vet vi vad andra bolag gör för att anpassa sig till den nya verkligheten, till exempel hur de justerar sina tillväxtstrategier för att premiera lönsamhet och likviditet över expansion. Allt detta är värdefull information för våra kunder, säger han.
Minskar risken med EKN
Nordea Startup & Growth arbetar långsiktigt och stöttar bolag genom hela sin tillväxtresa. För att fortsätta erbjuda finansiering även när det är turbulent på marknaden samarbetar de gärna med aktörer som EKN, Exportkreditnämnden, en myndighet med uppdrag att främja svensk export. EKN har en rörelsekreditgaranti som riktar sig just till tillväxtbolag, Exportsprånget, och när den används står EKN för upp till 75 procent av bankens kreditrisk.
– Att samarbeta med EKN gör att vi kan fortsätta titta på finansiering till de snabbväxande techbolagen. Det gör i sin tur oss till en än mer relevant partner för våra kunder, särskilt i dessa tider, säger Kim Larsson Nyheim.
Nordea Startup & Growth och EKN samarbetar gärna med bolag som går mot lönsamhet och behöver en rörelsekredit för att balansera likviditeten.
– Det är till exempel vanligt att bolag har säsongsvariationer att hantera och då kan en rörelsekredit vara en bra lösning. Genom att stötta de snabbväxande techbolagens likviditetshantering skapar vi och EKN bättre förutsättningar för deras tillväxtresa, marknadsklimatet till trots.