1515
Annons

Råvaror: Slaget om oljemarknaden har bara börjat

Strax före lunchtid på onsdagen var det lite blandat på råvarumarknaden. Brent-oljan tog ledningen med plus 1,2 procent.

En månadsrapport från Internationella energimyndigheten (IEA) visade att organisationen höjde sin prognos för efterfrågetillväxten på olja under 2015 samtidigt som prognosen för utbudet har dragits upp.

Ur rapporten framgick att Opecs strategi om att bevara marknadsandelar bara har börjat och att kartellen kan komma att öka sin produktion framöver, skriver Bloomberg News.

IEA anger att produktionen inom Opec ökade med 160.000 fat per dag i april, till 31,21 miljoner fat per dag, den högsta nivån sedan september 2012. Iran och Irak har höjt produktionen medan Saudiarabien har hållit flödena över 10 miljoner fat per dag.

"Opec-beslutet från november att inte dra ned sin produktion i ett försök att behålla marknadsandelar var nog bara ett första steg i att på allvar öka produktionen och investera i framtida kapacitet. Det är en förhastad slutsats att säga att Opec vunnit slaget om marknadsandelar, det har snarare startat", framgick ur IEA-rapporten.

Bland ädelmetallerna handlades guldet runt oförändrat strax under den psykologiskt viktiga 1.200-nivån, vilket betydde veckohögsta.

De senaste dagarna dollarförsvagning har hjälpt den ädla metallen högre eftersom den prissätts i just dollar.

"Styrkan i guld är hänförlig till den senaste tidens svaga aktiemarknader i Europa och USA och svag euro", skrev Australia & New Zealand Banking Group, i en analys.

Noteringar klockan 11.38
Råolja (pris/fat):


31/12
WTI, första termin +0:75 USD 61:50 1,20% 10,48%
Brent, första termin +0:58 USD 67:44 0,87% 10,18%
Basmetaller LME (pris/ton,tremånaderstermin)
Koppar -13 USD 6.428 -0,19% 2,02%
Zink +3 USD 2.359 0,11% 8,29%
Aluminium +8 USD 1.904 0,42% 2,75%
Nickel -190 USD 14.160 -1,32% -6,53%
Bly +0 USD 2.055 0,00% 10,60%
Tenn +100 USD 16.000 0,63% -17,53%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)


Guld -0:16 USD 1.193:77 -0,01% 0,76%
Silver +0:14 USD 16:69 0,85% 6,27%
Dollarindex (högre = starkare USD) -0.13 94.41 -0,13% 4,59%

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Elpriset ned svagt i södra Sverige – men fortsatt extremt högt

Elspotpriset för det sydligaste elprisområdet SE4 sjunker i morgon, torsdag, med 3 procent till 5,50 kronor per kilowattimme. I norra Sverige råder samtidigt fortsatt rea där elspotpriset under torsdagen bara är en bråkdel med 52 öre/kWh.

Under onsdagen är elspotpriset i södra Sverige rekordhögt, vilket innebär ytterligare en hård smäll för många hårt prövade elkunder. När elspotpriset på elbörsen Nord Pool, som styr prisnivån för rörliga elavtal, offentliggjordes för torsdagen blev det dock en mindre nedgång i södra Sverige . 

I SE4, det sydligaste av de fyra prisområden som Sverige är indelat i, uppges elspotpriset under torsdagen i snitt bli 5,50 kronor per kilowattimme. Det är en nedgång med 3 procent från onsdagens 5,69 kr/kWh, och fortsatt extremt högt i ett historiskt perspektiv. 

Observera att elpriset på elbörsen är exklusive elbolagens påslag och skatter och elnätsavgifter som elkunderna också måste betala.

Samtidigt fortsätter trenden med enorma elprisskillnader inom Sverige, som sedan 2011 är indelat i fyra elprisområden. Medan elpriserna i södra Sverige i år slagit rekord på löpande band är elpriserna norra Sverige oftast avsevärt lägre, och har senaste tiden varit bland de lägsta i Europa. 

I morgon, torsdag stiger visserligen elspotpriset i SE1, det nordligaste elprisområdet, kraftigt till ca 52 öre/kWh från onsdagens 5,2 öre/kWh, Men elspotpriset i nordligaste Sverige är ändå fortsatt mycket lägre än i södra Sverige. 

I SE2, med bland annat Sundsvall, är elspotpriset i morgon cirka 88 öre/kWh och i SE3, med bland annat Göteborg och Stockholm, är det 3,38 kronor/kWh.

En rad experter pekar i en intervju i Di på att läget för Europas energiförsörjning är mycket allvarligt och varnar för nya elprisrekord i höst och vinter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera