Annons

Räntor och valutor: Uppåttrenden bruten<br />

Europeiska statspappersräntor sjönk i förmiddagens handel på onsdagen i spåren på en vändning nedåt i USA på tisdagskvällen. Euron handlades samtidigt något lägre mot dollarn, efter oregelbundna rörelser under natten.

Den skarpa uppåttrenden i amerikanska långräntor bröts på tisdagskvällen. Efter att ha toppat på drygt 2,36 procent på eftermiddagen sjönk tioårsräntan till 2,23 procent som lägst på kvällen. En stark auktion av treåriga USA-obligationer hjälpte till att övertyga åtminstone vissa aktörer att räntorna börjat nå attraktiva köpnivåer.

"Vi nådde räntenivåer där folk var glada att ta tillbaka sina papper", sade Thomas Tucci, chef för räntehandeln vid CIBC World Markets, till Bloomberg News.

I Europa handlade mycket av onsdagens nyhetsskörd om preliminära BNP-data för första kvartalet, och utfallen för euroområdet som helhet gick i linje med analytikernas prognos: +0,4 procent jämfört med fjärde kvartalet och +1,0 procent jämfört med första kvartalet 2014.

Fransk BNP ökade mer än väntat under första kvartalet, +0,6 procent jämfört med fjärde kvartalet (väntat +0,4), vilket delvis motverkades av att tillväxten fjärde kvartalet reviderades ned till noll, från +0,1 procent tidigare.

I Tyskland stannade BNP-tillväxten på 0,3 procent, i stället för väntade +0,5 procent. Enligt ekonomidepartementet dämpades tillväxten av utrikeshandeln medan inhemsk efterfrågan var främsta tillväxtmotor.

Italien kom in något bättre än väntat, på +0,3 jämfört med fjärde kvartalet medan Nederländerna låg något i underkant med +0,4 procent. Bäst i klassen, bland de större länderna, var dock Spanien, som redovisade +0,9 procent redan den 30 april.

Enligt preliminär statistik är också Grekland och Finland nu åter i recession, efter att BNP sjunkit på kvartalsbasis två kvartal i rad. Samtidigt har Cypern lämnat sin recession efter att BNP stigit 1,6 procent jämfört med fjärde kvartalet.

Brittisk arbetslöshetsdata kom in ungefär i linje med förväntningarna i mars/april, men löneökningstakten kom återigen in något över prognos vilket bidrog till att stärka pundet något mot andra valutor samtidigt som en tidigare nedgång i brittiska räntor gröptes ur.

Bank of Englands inflationsrapport visade senare att centralbanken har dragit ner sina tillväxtprognoser för den brittiska ekonomin under hela prognosperioden, samtidigt som inflationsprognosen för 2016 justerats ned något. Centralbanken ser dock en inflation i linje med 2-procentsmålet om två år, baserat på marknadens antagande om att räntan höjs en första gång i mitten av nästa år. Den mjuka tonen i rapporten fick pundet att ge upp tidigare förstärkningar och brittiska räntor vände åter nedåt.

Svenska statsobligationsräntor sjönk i linje med omvärlden i onsdagens avkortade handel. Tioårsräntan ner 7 punkter, till 0,76 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat 14 punkter.

Euron handlades högre mot kronan under natten till nära 9:35 som högst, men vände till 9:31 vid svensk stängning, oförändrat jämfört med tisdagens stängning. Dollarn stärktes samtidigt knappt 2 öre 8:29. TCW-index steg till 130,88 (130,79)

Boprisdata från Valueguard visade på fortsatt stark uppgång i samtliga bostadspriser i april, och samtliga HOX-index noterade rekordhöga nivåer. På månadsbasis steg det samlade HOX-indexet 1,5 procent (medan KPI var oförändrat), på årsbasis var uppgången 15,5 procent (-0,2 för KPI).

Därmed tycks riksbankschefen Stefan Ingves tes om att mer och billigare pengar höjer priser åter ha bekräftats, men det är fortsatt fel priser som stiger sett ur Riksbankens perspektiv.

TNS Sifo Prosperas månadsvisa mätning visade att inflationsförväntningarna hos penningmarknadens aktörer steg marginellt på ett och två års sikt i maj, till 0,9 respektive 1,4 procent. Det kan dock mer spegla att tiden går än att marknadsaktörerna ser starkare pristryck. Förväntningarna på fem års sikt sjönk samtidigt till 1,8 procent, från 1,9 procent i april.

Ny aprilstatistik från Kina på onsdagsmorgonen visade att den ekonomiska aktiviteten fortsätter att överlag utvecklas något under prognos. Industriproduktionen steg 5,9 procent på årsbasis (väntat 6,0), detaljhandeln steg 10,0 procent (väntat 10,4), investeringarna ökade 12,0 procent (väntat 13,5) och bankernas nya yuanlån uppgick till 707,9 miljarder yuan (väntat 903,0).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?