1515
Annons

Räntor och valutor: Uppåttrenden bruten<br />

Europeiska statspappersräntor sjönk i förmiddagens handel på onsdagen i spåren på en vändning nedåt i USA på tisdagskvällen. Euron handlades samtidigt något lägre mot dollarn, efter oregelbundna rörelser under natten.

Den skarpa uppåttrenden i amerikanska långräntor bröts på tisdagskvällen. Efter att ha toppat på drygt 2,36 procent på eftermiddagen sjönk tioårsräntan till 2,23 procent som lägst på kvällen. En stark auktion av treåriga USA-obligationer hjälpte till att övertyga åtminstone vissa aktörer att räntorna börjat nå attraktiva köpnivåer.

"Vi nådde räntenivåer där folk var glada att ta tillbaka sina papper", sade Thomas Tucci, chef för räntehandeln vid CIBC World Markets, till Bloomberg News.

I Europa handlade mycket av onsdagens nyhetsskörd om preliminära BNP-data för första kvartalet, och utfallen för euroområdet som helhet gick i linje med analytikernas prognos: +0,4 procent jämfört med fjärde kvartalet och +1,0 procent jämfört med första kvartalet 2014.

Fransk BNP ökade mer än väntat under första kvartalet, +0,6 procent jämfört med fjärde kvartalet (väntat +0,4), vilket delvis motverkades av att tillväxten fjärde kvartalet reviderades ned till noll, från +0,1 procent tidigare.

I Tyskland stannade BNP-tillväxten på 0,3 procent, i stället för väntade +0,5 procent. Enligt ekonomidepartementet dämpades tillväxten av utrikeshandeln medan inhemsk efterfrågan var främsta tillväxtmotor.

Italien kom in något bättre än väntat, på +0,3 jämfört med fjärde kvartalet medan Nederländerna låg något i underkant med +0,4 procent. Bäst i klassen, bland de större länderna, var dock Spanien, som redovisade +0,9 procent redan den 30 april.

Enligt preliminär statistik är också Grekland och Finland nu åter i recession, efter att BNP sjunkit på kvartalsbasis två kvartal i rad. Samtidigt har Cypern lämnat sin recession efter att BNP stigit 1,6 procent jämfört med fjärde kvartalet.

Brittisk arbetslöshetsdata kom in ungefär i linje med förväntningarna i mars/april, men löneökningstakten kom återigen in något över prognos vilket bidrog till att stärka pundet något mot andra valutor samtidigt som en tidigare nedgång i brittiska räntor gröptes ur.

Bank of Englands inflationsrapport visade senare att centralbanken har dragit ner sina tillväxtprognoser för den brittiska ekonomin under hela prognosperioden, samtidigt som inflationsprognosen för 2016 justerats ned något. Centralbanken ser dock en inflation i linje med 2-procentsmålet om två år, baserat på marknadens antagande om att räntan höjs en första gång i mitten av nästa år. Den mjuka tonen i rapporten fick pundet att ge upp tidigare förstärkningar och brittiska räntor vände åter nedåt.

Svenska statsobligationsräntor sjönk i linje med omvärlden i onsdagens avkortade handel. Tioårsräntan ner 7 punkter, till 0,76 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat 14 punkter.

Euron handlades högre mot kronan under natten till nära 9:35 som högst, men vände till 9:31 vid svensk stängning, oförändrat jämfört med tisdagens stängning. Dollarn stärktes samtidigt knappt 2 öre 8:29. TCW-index steg till 130,88 (130,79)

Boprisdata från Valueguard visade på fortsatt stark uppgång i samtliga bostadspriser i april, och samtliga HOX-index noterade rekordhöga nivåer. På månadsbasis steg det samlade HOX-indexet 1,5 procent (medan KPI var oförändrat), på årsbasis var uppgången 15,5 procent (-0,2 för KPI).

Därmed tycks riksbankschefen Stefan Ingves tes om att mer och billigare pengar höjer priser åter ha bekräftats, men det är fortsatt fel priser som stiger sett ur Riksbankens perspektiv.

TNS Sifo Prosperas månadsvisa mätning visade att inflationsförväntningarna hos penningmarknadens aktörer steg marginellt på ett och två års sikt i maj, till 0,9 respektive 1,4 procent. Det kan dock mer spegla att tiden går än att marknadsaktörerna ser starkare pristryck. Förväntningarna på fem års sikt sjönk samtidigt till 1,8 procent, från 1,9 procent i april.

Ny aprilstatistik från Kina på onsdagsmorgonen visade att den ekonomiska aktiviteten fortsätter att överlag utvecklas något under prognos. Industriproduktionen steg 5,9 procent på årsbasis (väntat 6,0), detaljhandeln steg 10,0 procent (väntat 10,4), investeringarna ökade 12,0 procent (väntat 13,5) och bankernas nya yuanlån uppgick till 707,9 miljarder yuan (väntat 903,0).


Innehåll från TietoevryAnnons

Här är AI-lösningen som ökar lönsamheten med 30% och effektiviserar kreditprocesser

Sofie Dufwenberg, Head of Credit Science på Tietoevry Banking.
Sofie Dufwenberg, Head of Credit Science på Tietoevry Banking.

Genom att applicera AI på låndata tillsammans med den egna verksamhetens affärsmål, skapas beslutsunderlag inom kreditgivning som ökar lönsamheten, minskar risker och accelererar ROI.

 – Vi ökar våra kunders lönsamhet med 30 procent genom vår beprövade, AI-baserade lösning, säger Sofie Dufwenberg, Head of Credit Science på Tietoevry Banking.

I dag finns en mängd lånaktörer på kreditmarknaden och det råder konkurrens om kunderna och lånen. Utmaningen består i att kunna ge relevanta låneerbjudanden utan att riskera att gå med förlust, varpå prissättning av lånen är central.

– Vi har dragit nytta av vår gedigna erfarenhet inom kreditområdet när vi tagit fram AI-lösningar som ger snabba positiva resultat för våra kunder. De kunder som använder våra produkter skapar en mer hållbar prissättning på lånen vilket ger ökade marknadsfördelar. Därtill får skötsamma låntagare en större möjlighet till lägre ränta samtidigt som bankerna får en bättre lönsamhet, menar Dufwenberg.

Attraktiva AI-lösningar för effektiva kreditbeslut

Tietoevry erbjuder fristående, modulära och skalbara AI-lösningar som tar hänsyn till både anonymiserad låndata och verksamhetens affärsmål. Detta för att skapa rätt beslutsunderlag för kreditgivning och att sätta rätt pris på lån från start.

– Vi tittar på olika parametrar och bakar ihop dessa i en helhetsanalys med hjälp av maskininlärning och AI för att ge kreditgivarna ett betydligt skarpare verktyg för att förutspå sannolika händelser kring lånen framgent, säger Sofie Dufwenberg.

Tietoevry ger individuell prissättning i realtid

Resultaten av analyserna ges i realtid och låneaktörerna applicerar dessa i kreditprocessen.  

– Vi skickar resultaten av våra analyser i realtid. Inom få sekunder får kreditgivaren den optimerade och individuella räntan på låneansökan, där vi tagit med risker, lönsamhet, ROI och andra parametrar, förklarar Dufwenberg.

AI-lösningarna finns på marknaden i dag med framgångsrika resultat hos kunderna.

– Därtill kan vi proaktivt optimera kundernas befintliga låneportfölj med hjälp av AI. Vi har även liknande produkter som riktar sig mot leasing och asset finance samt optimering av inkassoprocesser, avslutar Dufwenberg.

Om Tietoevry Banking 

Tietoevry är den ledande leverantören av mjukvarulösningar för bank och finanssektorn i Norden men har också global kapacitet. Vi levererar marknadsledande mjukvara för tjänster inom betalningar, krediter, kort, finansiella bedrägerier och förmögenhet. Våra 3600 experter globalt hjälper över 400 kunder i mer än 50 länder.

Läs mer på: www.tietoevry.com/banking 

 

Mer från Tietoevry

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tietoevry och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?