1515
Annons

Asien-börser: Små reörelser strax över nollan

Onsdagen visade överlag lätt stigande kurser på de asiatiska börserna. En stängning strax under nollstrecket i USA föregående handelsdag bromsade uppgången något.

Hang Seng-index var oförändrat medan fastlandsbörsen i Shanghai ökade 0,2 procent.

Tungviktaren Tencent Holding, som stängde föregående session tydligt på plus, fortsatte upp drygt 1 procent inför onsdagens kvartalsrapport.

Ett stigande oljepris smittade av sig till bland annat Kunlun Energy som ökade 2 procent.

De japanska aktieindexen inledde på minus efter viss yenstyrka men återhämtade sig sedan för att noteras på plus.

Nikkei-index avancerade 0,5 procent medan Topix-index noterades oförändrat.

I det lätt positiva börsklimatet var det fokus på rapporterande bolag och utfallet var blandat. KDDI:s vinst ökade men telekombolaget spår en minskad vinst under året vilket fick aktien att tappa 2,5 procent.

Åt andra hållet gick teknikföretaget Trend Micro som klättrade 5 procent och Sumitomo Metal Mining som steg 1 procent efter sina respektive kvartalsrapporter.

Nyheten om att både Toyota och Nissan ska återkalla en större mängd bilar som innehållit bristfälliga krockkuddar från krockkuddstillverkaren Takata fick biltillverkarnas aktiekurser att backa cirka 1 procent vardera.

Marknadstemperatur klockan 07:30


kl 6:30 kl 7:30 kl 12:35 Sedan
31/12
MSCI Asia Apex 50 +0,3% +0,2% - +11,7%
Nikkei 225 +0,5% +0,5% - +13,1%
Hongkong Hang Seng +0,1% +0,0% - +16,1%
Kinas Shanghai Comp -0,1% +0,2% - +36,4%
Kinas Shenzhen Comp +1,0% +1,6% - +74,2%
Taiwan Taiex +0,5% +0,5% - +4,6%
Sydkorea Kospi +0,6% +0,7% - +10,2%
Indien BSE Sensex 30 +1,4% +1,2% - -1,1%
Singapore Straits +0,4% +0,4% - +2,7%
Australia S&P/ASX200 +0,7% +0,6% - +5,5%

 


Innehåll från MikrofondenAnnons

Så kan investeringar ge vinst för hela samhället

Civilsamhället spelar en stor roll i att lösa många av dagens samhällsutmaningar. Samtidigt saknas ofta möjligheter till finansiering för de företag och föreningar som gör störst skillnad. Där kommer Mikrofonden in i bilden.

– Det vi gör är en enormt god affär för samhället, säger vd:n för landets största sociala investerare.

Mikrofonden brukar kalla sig för kooperationens och civilsamhällets egna riskkapitalister. I portföljen har de investeringar för nästan 18 miljoner kronor i 125 företag, föreningar och kooperativ som skapar samhällsnytta.

– Vi är Sveriges största sociala investerare – och samtidigt den minsta eftersom vi arbetar med mikroinvesteringar, säger Mikrofondens vd Ylva Lundkvist Fridh.

Mikrofonden erbjuder garantier och investeringar till verksamheter och projekt inom social ekonomi och lokal utveckling. Många av dem har ofta svårt att få finansiering, även om det oftast handlar om mindre summor och deras återbetalningsförmåga är god. Där fyller Mikrofonden en viktig funktion och det är samhället som är den stora vinnaren när pengar satsas i den sociala ekonomin. Därför borde det offentliga avsätta mer medel till sociala investeringar, menar Ylva Lundkvist Fridh.

– De företag som vi stöttar gör det till exempel möjligt för långtidsarbetslösa att få arbete. Det skapar minskade kostnader för offentlig sektor och minskat lidande för människor i utanförskap, säger hon.

Även föreningar och företag som vill förvalta sitt kapital på ett socialt ansvarsfullt sätt kan vända sig till Mikrofonden som en del i CSR-arbetet. Då kan pengarna göra nytta och företaget maximera sin positiva påverkan på samhället.

– Det behövs verkligen riskvilliga investeringar i civilsamhället för att lösa de samhällsutmaningar vi står inför idag, säger Ylva Lundkvist Fridh.

En av föreningarna som blivit finansierade av Mikrofonden är Egnahemsfabriken på Tjörn, som arbetar för att fler människor ska kunna ha möjlighet att bygga och äga sin egen bostad.

– Som litet kooperativ är det svårt att få lån. Tack vare Mikrofonden kan vi ha flera självbyggare som bygger sina egna hus hos oss samtidigt, säger Egnahemsfabrikens projektledare Tinna Harling.

88 procent av de sociala företagen i Sverige vill växa, visar en rapport från Mötesplats Social Innovation. Det största hindret är just finansiering. Det saknas finansiella erbjudanden som är anpassade till föreningar som inte har vinstutdelning. I många fall handlar det också om att verksamheterna saknar säkerheter och då har svårt att få banklån.

– Där har vi en jätteviktig roll i att hjälpa de sociala företagen att bli bankmässiga. Det är trots allt så att sociala företag har högre överlevnadsgrad än andra och där kan pengarna verkligen göra nytta. Det tjänar alla på, säger Ylva Lundkvist Fridh. 

Vill din verksamhet investera i Mikrofonden? Eller söker ni finansiering? 

Läs mer och kontakta oss på: www.mikrofonden.se/  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mikrofonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?