1515
Annons

Räntor och valutor: <br />USA-räntor återtar tapp<br />

Amerikanska statspappersräntor har fortsatt att stiga efter den svenska marknadens stängning, dollarn handlas samtidigt högre mot japanska yen men nära oförändrat mot euron.

Amerikanska långräntor har därmed tagit tillbaka i stort hela nedgången från i torsdags och fredags, och marknadsaktörer talade om att den tidigare avsäljningen på räntemarknaderna bara tog en paus i slutet av förra veckan.

"Ingen är lockad av att stå i vägen för rörelsen nu. Den här ökade likviditeten gör folk motvilliga till att ta aggressiva positioner", sa Ian Lyngen, räntestrateg vid CRT Capital Group, till Bloomberg News.

Marknadsbedömare hänvisade också till att den kinesiska centralbankens räntesänkning i helgen kan hjälpa till att bromsa deflationsrisker, vilket i sin tur kan göra statspapper mindre attraktiva som investering.

Även europeiska statspappersräntor vände upp på måndagen, efter en nedgång i slutet på förra veckan.

Eurogruppen välkomnade på måndagskvällen "de framsteg som gjorts hittills" i förhandlingarna med Grekland om ett reformprogram, men medgav samtidigt att mer tid och ansträngningar behövs för att överbrygga de återstående olösta frågorna.

Eurogruppens ordförande, Jeroen Dijsselbloem, sa vid en presskonferens att eurogruppen inte vill börja diskutera ett tredje räddningsprogram för Grekland innan man har enats om en grekisk reformplan.

Han medgav samtidigt att tiden börjar bli knapp innan det nuvarande programmet löper ut i slutet av juni. Ordföranden hoppas på en överenskommelse "innan tiden eller pengarna tar slut", men det är inte upp till eurogruppen att hantera Greklands likviditet.

"Det är de grekiska myndigheternas ansvar att hantera likviditetssituationen. Vi kan inte göra det", sa Jeroen Dijsselbloem.

Företrädare för det grekiska finansdepartementet uppgav på måndagskvällen att de har gett order att betala de 750 miljoner euro till IMF som förfaller på tisdagen.

På eftermiddagens USA-agenda märks NFIB:s småföretagarindex för april, klockan 15.00, samt JOLTS-data (lediga platser och omsättning på arbetsmarknaden) för mars, klockan 16.00.

Klockan 18.45 talar också Fedchefen i San Francisco, John Williams, om de ekonomiska utsikterna vid ett event i New York. Finansdepartementet ska också sälja treåriga obligationer för 24 miljarder dollar.

Asiatiska aktiemarknader uppvisar en blandad utveckling på tisdagen, men vissa nedgångar i Japan men fortsatta uppgångar i Kina efter helgens räntesänkning från den kinesiska centralbanken.

Marknadsaktörer som Bloomberg News talat med hänvisade till ökad nervositet över höga värderingar, och samtidigt kvarstår Grekland som ett nyckelfokus trots åtminstone vissa välkomnande kommentarer från eurogruppen på måndagskvällen.

I Sverige blir det mycket att hålla koll på klockan 9.30, då SCB redovisar KPI-data för april samtidigt som Riksbanken publicerar protokollet från det penningpolitiska mötet i april.

Samtidigt talar vice riksbankschefen Per Jansson om "den aktuella penningpolitiken och det ekonomiska läget". Riksbanken publicerar inget förskrivet anförande, men Per Jansson har ändå bjudit på en rad färgstarka kommentarer vid olika tillfällen tidigare i år.

I övriga Europa riktas blickarna kanske främst mot brittisk industriproduktionsdata för mars, klockan 10.30. Estland redovisar också en första beräkning av BNP för första kvartalet klockan 7.00.


Veoneer ska leverera kameror för automatiserad körning till BMW

Fordonsteknikbolaget Veoneer har tecknat avtal om att utrusta fordon från BMW med kameror till deras nästa generation kamerasystem för automatiserad körning. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Kamerorna, som är högupplösta med åtta megapixel, kommer monteras bakom backspegeln och beskrivs ge pålitlig och precis information till bilens kontrollsystem. 

De är utvecklade enligt rådande trend för centraliserad och skalbar mjukvaruarkitektur och förklaras utgöra en betydande del av sensorlösningen för nästa generations mjukvaruplattform för självkörning. 

”Vi är mycket glada över att vara med i utvecklingen av nästa generation kamerasystem, vilken planeras att nå marknaden under 2025. Denna order på kameror till den femte generationens kamerasystem visar att Veoneer fortsätter att driva den tekniska utvecklingen av säkra lösningar för förarstöd och automatiserad körning”, kommenterar Veoneers koncernchef Jacob Svanberg. 

Veoneer avnoterades från Stockholmsbörsen i slutet av mars efter att ha blivit uppköpta.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?