Annons

Räntor och valutor: <br />USA-räntor återtar tapp<br />

Amerikanska statspappersräntor har fortsatt att stiga efter den svenska marknadens stängning, dollarn handlas samtidigt högre mot japanska yen men nära oförändrat mot euron.

Amerikanska långräntor har därmed tagit tillbaka i stort hela nedgången från i torsdags och fredags, och marknadsaktörer talade om att den tidigare avsäljningen på räntemarknaderna bara tog en paus i slutet av förra veckan.

"Ingen är lockad av att stå i vägen för rörelsen nu. Den här ökade likviditeten gör folk motvilliga till att ta aggressiva positioner", sa Ian Lyngen, räntestrateg vid CRT Capital Group, till Bloomberg News.

Marknadsbedömare hänvisade också till att den kinesiska centralbankens räntesänkning i helgen kan hjälpa till att bromsa deflationsrisker, vilket i sin tur kan göra statspapper mindre attraktiva som investering.

Även europeiska statspappersräntor vände upp på måndagen, efter en nedgång i slutet på förra veckan.

Eurogruppen välkomnade på måndagskvällen "de framsteg som gjorts hittills" i förhandlingarna med Grekland om ett reformprogram, men medgav samtidigt att mer tid och ansträngningar behövs för att överbrygga de återstående olösta frågorna.

Eurogruppens ordförande, Jeroen Dijsselbloem, sa vid en presskonferens att eurogruppen inte vill börja diskutera ett tredje räddningsprogram för Grekland innan man har enats om en grekisk reformplan.

Han medgav samtidigt att tiden börjar bli knapp innan det nuvarande programmet löper ut i slutet av juni. Ordföranden hoppas på en överenskommelse "innan tiden eller pengarna tar slut", men det är inte upp till eurogruppen att hantera Greklands likviditet.

"Det är de grekiska myndigheternas ansvar att hantera likviditetssituationen. Vi kan inte göra det", sa Jeroen Dijsselbloem.

Företrädare för det grekiska finansdepartementet uppgav på måndagskvällen att de har gett order att betala de 750 miljoner euro till IMF som förfaller på tisdagen.

På eftermiddagens USA-agenda märks NFIB:s småföretagarindex för april, klockan 15.00, samt JOLTS-data (lediga platser och omsättning på arbetsmarknaden) för mars, klockan 16.00.

Klockan 18.45 talar också Fedchefen i San Francisco, John Williams, om de ekonomiska utsikterna vid ett event i New York. Finansdepartementet ska också sälja treåriga obligationer för 24 miljarder dollar.

Asiatiska aktiemarknader uppvisar en blandad utveckling på tisdagen, men vissa nedgångar i Japan men fortsatta uppgångar i Kina efter helgens räntesänkning från den kinesiska centralbanken.

Marknadsaktörer som Bloomberg News talat med hänvisade till ökad nervositet över höga värderingar, och samtidigt kvarstår Grekland som ett nyckelfokus trots åtminstone vissa välkomnande kommentarer från eurogruppen på måndagskvällen.

I Sverige blir det mycket att hålla koll på klockan 9.30, då SCB redovisar KPI-data för april samtidigt som Riksbanken publicerar protokollet från det penningpolitiska mötet i april.

Samtidigt talar vice riksbankschefen Per Jansson om "den aktuella penningpolitiken och det ekonomiska läget". Riksbanken publicerar inget förskrivet anförande, men Per Jansson har ändå bjudit på en rad färgstarka kommentarer vid olika tillfällen tidigare i år.

I övriga Europa riktas blickarna kanske främst mot brittisk industriproduktionsdata för mars, klockan 10.30. Estland redovisar också en första beräkning av BNP för första kvartalet klockan 7.00.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?