Annons

Räntor och valutor: Svagare krona efter ny besvikelse

Europaräntorna stiger på bred front på förmiddagen. Svenska räntor går mot strömmen och sjönk tillbaka efter ett lägre KPI-utfall än väntat för april, vilket också fått kronan att tappa.

Konsumentpriserna var oförändrade i april jämfört med föregående månad, medan KPI-inflationen åter var negativ på -0,2 procent (+0,2 procent i mars). KPI-inflationen sjönk till 0,7 procent från 0,9 procent.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntades +0,2 procent för KPI-inflationen och +0,9 procent för KPIF-inflationen. Riksbanken hade antagit +0,2 respektive +1,0 procent i sin senaste prognos.

Till månadsförändringen bidrog lägre priser på paketresor med 0,2 procentenheter, men även prissänkningar på räntekostnader och el med 0,1 procentenhet vardera. Högre priser på böcker, drivmedel, kläder och skor samt livsmedel bidrog med 0,1 procentenhet vardera.

Swedbank skriver i en kommentar att KPIF-inflationen exklusive energi sjönk till 1,0 procent från 1,3 procent i mars, vilket indikerar en brett baserad nedgång. Utfallet var 0,4 procentenheter under Riksbankens senaste prognos och stöttar Swedbanks syn om att ytterligare lättnader kan komma så snart som den 18 maj (vid nästa schemalagda direktionsmöte). En räntesänkning till -0,50 procent och mer obligationsköp är att vänta, enligt chefekonom Anna Felländer.

Handelsbanken noterade att deras prognosmiss var bred, och att KPI och KPIF nu är tillbaka på den bana som Riksbanken hade i februari. Nordea såg den största överraskningen från utrikes flygresor, som inte alls steg som väntat efter det låga marsutfallet. Även paketresor samt kläder och skor kom in lägre än väntat, vilket del vilket delvis balanserades av en uppgång i livsmedelspriserna.

"Riksbanken har uppgett att toleransen för låg inflation är begränsad. Därmed har sannolikheten för att Riksbanken ska agera uppenbarligen ökat. Nya åtgärder kan mycket väl komma före nästa penningpolitiska möte i juli. Vi ser en räntesänkning som det mest troliga alternativet", skriver Nordea i en kommentar.

Även SEB såg KPI som en överraskning som sätter ny press på Riksbanken att agera mer.

"De har varit tydliga med att även om de sett signaler på att inflationen och inflationsförväntningarna bottnat och är på väg upp är de inte helt säkra på det och om data kommer in som visar på något annat är de beredda att agera igen. Och det gör data nu", säger Johan Javeus på SEB till Direkt.

SEB räknar med en ny räntesänkning från Riksbanken, till -0,40 procent. Mest troligt kommer denna sänkning vid kommande räntemöte i början av juli, men man kan inte utesluta en ny mellanmötessänkning, även om det nog främst kan triggas av rörelser i marknaden.

Svenska räntor, som inledde upp i linje med övriga Europa, sjönk 3-4 punkter efter KPI. Kronan tappade cirka 7 öre till 9:32 mot euron, medan rörelsen mot dollarn var begränsad.

I protokollet från det senaste penningpolitiska mötet, som publicerades på tisdagen, konstaterade Stefan Ingves att inflationen varit låg länge och att penningpolitiken speglar att toleransen för låg inflation är mycket begränsad.

"Det finns därför en fortsatt hög beredskap att vid behov göra penningpolitiken ännu mer expansiv även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena", sade han.

Vice riksbankschef Per Jansson konstaterade att Riksbankens expansiva policy haft effekt, men att det inte fanns utrymme för att slå sig till ro eftersom det finns flera risker mot inflationsutvecklingen.

Analytiker noterade att Riksbankens signaler i protokollet var mjuka, att alla direktionsledamöter indikerar en beredskap att göra mer och att kronan är en viktig faktor för agerande i närtid.

På tisdagen sade Per Jansson, enligt Bloomberg News, att Riksbanken inte kan tolerera många fler negativa överraskningar för inflationen, och upprepade att de har hög beredskap att agera igen vid behov. Till journalister sade han att KPI-utfallet för april inte var bra och att om den låga inflationen spiller över till inflationsförväntningarna kan det bli allvarligt. En snabb kronförstärkning kan utlösa nytt agerande.

Tyska räntor handlas 1-8 punkter upp på tisdagen, med tioåringen på 0,69 procent. Italienska och spanska räntor är något mer upp. Även USA-räntorna har fortsatt att stiga, med tioåringen på 2,32 procent.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:126 mot dollarn under förmiddagen, medan dollar/yen är stabilt runt 120-nivån. Pundet stärktes efter en oväntad uppgång i industriproduktionen i mars.

Eurogruppen välkomnade på måndagskvällen "de framsteg som gjorts hittills" i förhandlingarna med Grekland om ett reformprogram, men medgav samtidigt att mer tid och ansträngningar behövs för att överbrygga de återstående olösta frågorna.

Företrädare för det grekiska finansdepartementet uppgav att de har gett order att betala de 750 miljoner euro till IMF som förfaller på tisdagen. Men regeringen har använt cirka 650 miljoner euro av sina SDR-reserver på landets IMF-konto för att klara denna betalning, pengar som måste ersättas inom en månad.

På eftermiddagens USA-agenda märks NFIB:s småföretagarindex för april, klockan 15.00, samt JOLTS-data (lediga platser och omsättning på arbetsmarknaden) för mars, klockan 16.00.

Tisdag kl 11.10 (måndag kl 16.15)

USD/SEK 8:2790 (8:2740) Statsobl 2y -0,26 (-0,22)
EUR/SEK 9:3237 (9:2316) Statsobl 10y 0,83 (0,76)
EUR/USD 1:1262 (1:1158) Räntegap/ty 14 (18)
US obl 10y 2,32 (2,19) Tysk obl 10y 0,69 (0,58)

Innehåll från VisitCopenhagenAnnons

Följ i arkitektens fotspår – upptäck Köpenhamns hetaste hus och sjudande stadsliv

Foto:Dragør Luftfoto / Visit Copenhagen / Astrid Maria Rasmussen

Ikoniska byggnader, nyskapande stadsdelar och dansk hygge. I år är hela Köpenhamn som ett enda snyggt showroom av sköna upplevelser. Här är några anledningar att fira Köpenhamn som världens arkitekturhuvudstad 2023.

Tips på angelägen arkitektur och design finns här

Arkitektur I världsklass och tidlös design - Köpenhamn har länge varit dragplåster för alla som nyfiket nosar på de allra senaste trenderna inom stadsutveckling, arkitektur och design. Allt detta samtidigt baserat i en miljö med den klassiska storstadens fina form som fond.

I Danmark har arkitekter och designers en självklar plats i folks vardagsliv, från Arne Jacobsen, Finn Juhl och Hans Wegner till dagens spjutspetsstjärnor som Bjarke Ingels och designföretag som Hay, Menu och Muuto.

Camilla klär Köpenhamn

2023 har Unesco utsett Köpenhamn till Arkitekturhuvudstad i världen. Det kommer förstås att firas över hela den danska huvudstaden. En som bokstavligen har varit med om att klä Köpenhamn i sin samtida dräkt är stadens chefsarkitekt Camilla Van Deurs.

– i mitt jobb möter jag fantastiska platser varje dag, så jag brukar säga att hela stan är mitt kontor. Till exempel har vi en 13 kilometer lång cykelbana längs hamnarna. Här kan man ta sig en simtur, hitta på givande kulturaktiviteter som att gå på opera eller på kungliga biblioteket Den svarta diamant – eller bara ha en fin stund med sina vänner på ett kafé, kanske på min favorit La Banchina, säger Camilla Van Deurs som också står bakom stora delar av satsningen på Arkitekturåret.

Foto:Daniel Rasmussen

Här slår hjärtat lite snabbare

Hon berättar att staden ständigt utvecklar nya möjligheter för både sina medborgare och inresta gäster att nå vattnet och de populära kajmiljöerna. För Camilla Van Deurs får Vesterbro hjärtat att slå lite snabbare, en stadsdel hon menar i mycket förkroppsligar känslan av Köpenhamn.

– Men för mig är stan en plats där alla ska känna sig välkomna.

Hela året kryddas Köpenhamn av mängder med aktiviteter kring arkitektur och design. Snabbfotade kan ta rygg på en joggande cityguide och hänger med på en DAC-dag. 2 juli arrangerar Danskt arkitekturcentrum (DAC) rundor på 5 respektive 10 kilometer som passerar några av stans mest intressanta byggnader. Lite långsammare lärande, med mindre flås men minst lika mycket intryck av form och funktion, bjuds fram till 9 april på samma DAC, som visar 100 år av arkitektur genom den välrespekterade byrån Vilhelm Lauritzen Architecs.

Foto:Dragør Luftfoto

Ny vinterträdgård och picknick

På andra sidan kanalen planeras samtidigt för Operaparken, en helt ny grön lunga fylld med 628 nya träd alldeles vid vattnet och Henning Larsens operahus. Hippa byrån Cobe har ritat och även skapat en romantisk vinterträdgård med 1800-talsvibbar. Vill man lära känna Köpenhamn på ett ännu mer personligt plan bjuds på arkitektur-picknick söndag 11 juni. Då kommer rejäla långbord att placeras i varje stadsdel, från Vesterbro till Nörrebro och Amager, i ett kvarter som betyder något alldeles extra. Från den hemliga trädgården, den lilla skolgården eller kvarterskyrkan utgår sedan vandringar med fokus på lokal arkitektur.

Estetik i Jacobsens fotspår

Foto:Astrid Maria Rasmussen

Söker man sig just utanför stadskärnan bjuder Slow Tours Copenhagen på en estestisk minisemester med destinationer som Klampenborg och Skovshoved. Här kommer man riktigt nära Arne Jacobsens fantastiska kreationer. Den gnistrande funkisvita Bella Vista-villan, de ikoniska blåvita badhusen på Bellevuestranden, den urcoola bensinmacken i Skovshoved eller de unika terrasshusen Söholm är bara några nedslag på denna nestorns väg mot världsberömmelse.

Foto:Astrid Maria Rasmussen

 

4 fina tips från arkitekten

En av dansk arkitekturs stora fixstjärnor just nu är Anders Lendager, som med sitt fokus på hållbart, cirkulärt byggande skapar bostadshus av byggavfall. Här är hans fyra finaste tips för en dag i Köpenhamn i arkitekturens och trivselns tecken.

1. BaneGaarden. ”Gömd bakom tågspåren leder en grön stig till BaneGaarden. Skapad av fyra gröna entreprenörer som alla vill göra skillnad - och som vill dela sin kunskap om hur vi alla kan göra livet mer hållbart. Här kan man båda äta en 8-rättersmeny, besöka bondens marknad och lära sig göra pizza.” 

2. Ködbyens Fiskebar. ”Här handlar allt om fisk och skaldjur. Färskt, fräscht och nyttigt - underbar mat och fina viner. Härligt informell atmosfär i en skönt rå interiör som fortfarande bär spår av de gamla kötthallarna. Fiskebaren har en Bib Gourmand i Michelinguiden.”  

3. Konditaget Lüders. ”Ta med ungarna hit! Det här är inte vilken lekplats som helst. På Konditaget Lüders är man 24 meter över havsytan ute i Nordhavn - och man kan leka och träna på 2 400 kvadratmeter med en häftig vy över stan och hamnen.”

4. Sandkaj Hamnbad. ”Den här badpiren är öppen året runt och ingår i ett nytt promenadsstråk i Århusgade-kvarteret ute i Nordhavn. Sommartid hänger sol- och badfolket här, men på Sandkaj badar köpenhamnarna året runt.” 

Tips på angelägen arkitektur och design finns här  

 

Mer från VisitCopenhagen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med VisitCopenhagen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera