1515

New York-börsen: AOL rusar efter bud<br />

Måndagens negativa trend ser ut att fortsätta på USA-börserna under tisdagen. I positiv riktning gick det däremot för AOL som rusade efter att företaget bekräftat ett uppköp av Verizon.

"Amerikanska aktier har faktiskt lyckats prestera trots en rad svikande makrodata och stigande obligationsräntor. Vi hoppas alla att den amerikanska tillväxten kommer att återhämta sig, men risken är att den inte gör det. Aktiemarknaden kommer kännas mer bekväm med de höga obligationsräntorna om det bekräftas att den svaga vintern bara var en tillfällighet", sade Thomas Thygesen, vid SEB i Köpenhamn, till Bloomberg News.

Runt klockan 16.30 hade Dow Jones Industrial sjunkit med 0,8 procent till indexnivån -142. Det bredare S&P 500 var också ned 0,8 procent till nivån -16 och det tekniskt tunga Nasdaq Composite noterades 1,0 procent ned till nivån -48.

Omsättningen i antal aktier upp gick till 160 miljoner på New York Stock Exchange och till 410 miljoner på Nasdaq.

På statistiskfront steg det ekonomiska förtroendet för amerikanska småföretag under april jämfört med föregående månad. Detta visar ett index från NFIB, National Federation of Individual Business, enligt Bloomberg News.

Indexet steg till 96,9 i april, och slog därmed den förväntade siffran på 96,0. Föregående månad låg det oreviderade indexet på 95,2.

Vidare sjönk antalet lediga platser i USA till 4,994 miljoner i mars, jämfört med 5,144 miljoner i februari, enligt statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Estimerat var en uppgång till 5,108 enlig Bloomberg News prognosenkät.

På bolagsfront steg internetbolaget AOL med 18,9 procent efter att det bekräftat ett uppköp från teleoperatören Verizon. Uppköpet sker till 50 dollar per aktie och affären värderas till ungefär 4,4 miljarder dollar. Verizon räknar med att finansiera affären från befintlig kassa och värdepapper.

Verizons aktie sjönk med 0,9 procent.

Klädtillverkaren Gap tappade 3,0 procent efter att bolaget under måndagen presenterat sina siffror för det första kvartalet, där intäkterna missade estimaten.

Den amerikanska tioårsräntan steg med 1 punkt till 2,29 procent.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?