1515
Annons

Stockholmsbörsen: Svag öppning väntas<br />

Stockholmsbörsen, som avslutade förra veckan med en rejäl slutspurt, ser ut att starta måndagen strax under nollstrecket.

USA-börserna stängde föregående session starkt vid dagshögsta efter en relativt ljummen jobbrapport för april som dämpade förväntningarna om en räntehöjning i närtid.

De asiatiska aktiermarknaderna stiger brett med stöd från USA samt en ytterligare en kinesisk räntesänkning.

På temat Grekland är landets regering hoppfull om att eurogruppen vid måndagens möte kommer att notera framsteg i förhandlingarna med dess långivare, detta kommer vara ett av veckans teman.

Med knappt en halvtimme kvar till öppning stod Europaterminerna på oförändrat.

Förhandeln hos IG indikerar en öppning kring nivån 1.614 motsvarande minus 0,2 procent.

Ur morgonens nyhetsflöde:

* Nibes resultat före skatt på 228 miljoner kronor i det första kvartalet var högre än förhandstipsen (SME 220). Samtliga affärsområden var bättre än väntat och enligt vd Gerteric Lindquist har bolaget gynnats av den svaga kronan och fortsätter att ta marknadsandelar.

* Moberg Pharma ökade sitt resultat efter skatt till 10,9 miljoner kronor (4,1)

* DNB har höjt Swedish Match till köp från tidigare behåll.

* Trots hög värdering är Hexagon köpvärd. Bolaget har stora möjligheter att fortsätta växa och ge sig in i nya intressanta delområden. Det skriver Dagens Industri i måndagens tidning.

* Börsveckan har inga ändrade rekommendationer i veckans nummer men upprepar köp av Haldex, Rejlers, Bahnhof, Evolution Gaming och Cellavision.

* Swedbank har inlett bevakning av Opus Group med rekommendationen neutral.

* Sportamore har blivit godkänd att handlas på Stockholmsbörsen och första handelsdag där är planerad till den 18 maj 2015.

* Tyska GEA, som bland annat konkurrerar med Alfa Laval, rapporterade ett ökat resultat i det första kvartalet och höjde resultatprognosen för 2015.

* Fingerprint har fått en kinesisk order på 235 miljoner kronor. Ordervärdet är inkluderat i bolagets försäljningsprognos för helåret som är över 1 miljard kronor.


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?