1515
Annons

Räntor och vaultor: Europeiska räntor pekar svagt uppåt<br />

Europeiska räntor pekar svagt uppåt i måndagens förmiddagshandel medan euron har försvagats mot dollarn.

Den tyska tioårsräntan är upp 2 punkter till 0,56 procent, medan den svenska ligger stilla på 0,74 procent.

Norska kronan tappade tillfälligt, men hämtade sig snabbt, efter KPI-statistik som visade att priserna i april ökade med väntade 2,0 procent från ett år tidigare, medan kärn-KPI kom in på +2,1 procent, snäppet under förväntningarna 2,2 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Dansk KPI-inflation kom in aningen lägre än väntat, på 0,5 procent.

I morgon väntar svensk KPI, där en uppgång med 0,3 procent väntar från månaden före och 0,2 procent jämfört med ett år tidigare. KPIF-inflationen väntas komma in på 0,9 procent, enligt SME Direkts prognos bland analytiker.

Här hemma har statistik på morgonen visat att den öppna arbetslösheten sjönk till 3,8 procent i april, från 4,0 procent i mars, och att boprisindikatorn sjönk svagt i maj.

Klockan 13.00 lämnar Bank of England räntebesked, men inga penningpolitiska förändringar väntas här.

Beskedet har skjutits upp på grund av det brittiska parlamentsvalet i förra veckan. Pundet handlas fortsatt starkare i spåren av Tories storseger och egen majoritet i parlamentet.

Intressantare bli onsdagen inflationsrapport från BOE med uppdaterade prognoser för inflation och tillväxt.

Eurogruppen inleder sitt möte i eftermiddag, men förväntningarna på ett genombrott i förhandlingarna mellan Grekland och långivarna om ett avtal som ska frigöra likviditet i utbyte mot reformer, är mycket små även om Greklands regering i helgen uppgav att den är fortsatt hoppfull.

Grekland och dess långivare (EU och IMF) har samtidigt fortsatt skilda uppfattningar om bland annat budgeten, arbetsmarknaden och pensionerna.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist skriver i ett kundbrev att Grekland behöver skuldlättnad på 100 miljarder euro, men att omvärldens tålamod tryter eftersom Aten inte håller sig till ingångna avtal.

"Det finns ingen lätt väg framåt för Grekland. Men mycket talar för att en återgång till drachman ger Grekland fler verktyg att hantera sina ekonomiska problem. Men risken är stor att 'Pandoras ask' öppnas; flera euroländer har i dag skulder inte bara upp till taknocken utan upp till skorstenen (en hög TV-antenn inräknad)", skriver Robert Bergqvist.

Han tillägger att en Grexit skulle kräva ett tätare och mer integrerat eurosamarbete och varnar för att "vi bör räkna med en politiskt het sommar 2015".

USA-räntorna pekar också svagt uppåt i förmiddagens Europahandel, med tioårsräntan upp 3 punkter till 2,15 procent från svensk stängning i fredags.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:116 mot dollarn, ned från 1:120 i fredags eftermiddag.

Dollarn är samtidigt lite starkare mot yenen.

Kronan har blivit 2 öre starkare mot euron och 1 öre svagare mot dollarn.

Förutom KPI publiceras i morgon, tisdag, även Riksbankens protokoll från senaste räntemötet.

Kinas centralbank, PBOC, sänkte på söndagen sin styrränta, den ettåriga yuanlåneräntan, med 25 punkter, till 5,10 procent. Samtidigt sänktes den ettåriga inlåningsräntan med 25 punkter, till 2,25 procent.

Att inflationen är låg och realräntan över sitt historiska snitt gav utrymme för att agera med styrräntan, enligt PBOC.

Måndag kl. 10:10 (fredag kl.16:15)
USD/SEK 8:2765 (8:2645) Statsobl 2y -0,21 (-0,21)
EUR/SEK 9:2369 (9:2603) Statsobl 10y 0,74 (0,74)
EUR/USD 1:1162 (1:1203) Räntegap/ty 18 (20)
US obl 10y 2,15 (2,12) Tysk obl 10y 0,56 (0,54)


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?