ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hånet mot försvarets ubåtsskräck

  • Svensk ubåtsjakt. Foto: Fredrik Sandberg/ TT
Efter höstens ubåtsjakt och försvarsförhandlingar i riksdagen vill alla ösa pengar över det svenska försvaret. Men inte organisationen Svenska Freds. Nu hånar de försvarets ubåtsnoja, skriver Resumé.

Organisationen Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, som arbetar för en nedrustning av försvaret, verkar ha tröttnat på vinterns försvarsdebatt. Nu lanserar organisationen en udda kampanj som hånar försvarsmaktens rädsla för ryska ubåtar.

Kampanjen består av en apparat som sänkts ner i Kanholmsfjärden i Stockholms skärgård. Från den sänds orden "This way if you are gay" ut i morsekod.

I anslutning till apparaten sitter en skylt med texten "Welcome to Sweden. Gay Since 1944" – en anspelning på året då homosexulitet legaliserades, enligt Resumé.

På Svenska Freds hemsida beskrivs kampanjen som en sorts "välkomnande försvarssystem". Organisationens ordförande Anna Ek säger att kampanjen kanske "tyckas konstig" men försvarar den.

"Vi vill uppmana den svenska regeringen att tänka nytt och lägga försvarsresurserna på fredliga samarbeten och utveckling istället. Det finns mängder av moderna exempel i världen på hur konflikter kan lösas utan militär inblandning", säger hon enligt Resumé.

Tyck till