ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Reinfeldt: "Jobben tar inte slut"

  • Foto: Henrik Montgomery / TT

Människor som kommer till Sverige ska inte ses som en börda, men det finns uppenbara hinder som måste röjas undan, säger tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt. Och linjen om öppenhet har haft ett pris, säger han till di.se.

Det var på ett seminarium anordnat av akademikerförbundet Jusek som Fredrik Reinfeldt på onsdagskvällen talade på temat öppenhet och vägval för Sverige.

Människor som kommer till Sverige ska inte ses som en börda, var budskapet.

”Det är inte en börda, en kostnad, utan de facto en väg till ett starkare och bättre samhälle”, sa Fredrik Reinfeldt.

Migrationsverkets huvudscenario är 90.000 asylsökande i år, och Fredrik Reinfeldt konstaterade att siffran har ökat kraftigt på ett par år.

”Då måste vi ställa oss frågan vilka instrument vi ger till de människorna och vilka krav ställer det på oss som samhälle.”

Kort utbildningsbakgrund och språket är hinder som måste röjas undan, menar han.

Förbättrad svenskundervisning och kompletterande utbildningar är viktiga åtgärder, enligt Fredrik Reinfeldt.

Har Sverige resurser att klara det?
”Min poäng är att om Sverige inte gör detta kommer vi i framtiden att sakna resurser för att klara vårt välfärdsåtagande. Jag följer ju debatter i våra grannländer som inte har den här öppenheten mot omvärlden som ju är väldigt oroade för att de har åldrande befolkning och närmast arbetskraftsbrist och undrar hur välfärdsekvationen ska gå ihop”, säger Fredrik Reinfeldt till Di.

Ovanpå siffrorna för antalet asylsökande kommer arbetskraftsinvandringen och uppehållstillstånd för arbetstagare, konstaterade Fredrik Reinfeldt. Där ligger yrkesgrupper som systemutvecklare och civilingenjörsyrken i topp bredvid kockar och snabbmatspersonal, enligt Migrationsverkets statistik för första kvartalet.

Sverigedemokraterna tycker att man måste skilja på olika sorters invandring.

Är det relevant tycker du – har exempelvis en invandrad civilingenjör inom ett bristyrke ett större värde för Sverige än en lågutbildad person inom ett område där det inte råder brist på arbetskraft?
”Hela min poäng är att öppenheten leder till att människor med alla typer av bakgrund kommer till Sverige och att det i grunden är bra.”

”Så för mig handlar det inte om att dela upp människor på det sättet”, säger Fredrik Reinfeldt, och gör samtidigt tydligt att han har lämnat partipolitiken och inte vill ha ”en partipolitisk konflikt.”

Jobben tar inte slut, gjorde Fredrik Reinfeldt en poäng av i sitt tal.

”Diskussionen finns alltid om att vi bara har en hink av jobb och när hinken är tom då är jobben slut. Och om någon får ett jobb ur hinken, då har de tagit det av någon annan. Men då kan jag berätta för er att det finns ingen hink.”

”Kommer det in fler kan alltså fler jobba.”

Fredrik Reinfeldt gör klart att han inte kommenterar aktuell inrikespolitik. I SVT:s Agenda har han tidigare avböjt att kommentera hur han ser på Folkpartiet och Kristdemokraternas skärpta integrationsförslag, och vilken väg Moderaterna bör ta.

Fredrik Reinfeldts starka ställningstagande för frihet och öppenhet har fått både ros från vänster och ris från höger.  Talet om öppna hjärtan inför valet skrämde väljare från Moderaterna och spelade Sverigedemokraterna i händerna, har vissa hävdat.

Din linje om öppenhet och engagemang mot intolerans – har den haft något pris tycker du?
”Ja, allting möter sina motsatser. Man får stöta på människor som inte håller med. Men man ger sig inte in i politiken för att man skyr motstånd utan för att man står för någonting man tror på. Och det här tror jag är något som är både viktigt och tar sin utgångspunkt i att se alla människors värde.”

Att Sverigedemokraterna ökade sitt stöd under din tid – är det ett pris som du har fått betala? 
”Jag tänker inte ge mig in i att analysera det”, säger Fredrik Reinfeldt och säger samtidigt att väljare i vår tid är ”rörliga och påverkbara.”

Fredrik Reinfeldt ska i höst komma ut med en bok om sina 25 år i politiken. Som tidigare statsråd har han fortfarande rätt till avgångsersättning på 156.000 kronor i månaden.

Tyck till