ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Snart kan du skriva ut konst hemma

  • Foto: Remy de la Mauviniere
Har du alltid velat ha en Da Vinci-tavla på väggen eller ett mammutskelett stående i trädgården? När världens konstsamlingar ska skannas in är det bara att trycka igång 3D-skrivaren, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Det amerikanska muséet Smithsonian är ett av flera muséer som i dag publicerar filer som kan laddas ner och skrivas ut av vem som helst som har en 3D-skrivare hemma.

Det mest nedladdade föremålet är ett mammutskelett. Men du kanske också skriva ut en kopia av bröderna Wrights flygplan eller den amerikanska presidenten Abraham Lincolns dödsmask, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Snart planerar muséet att släppa fler skannade objekt, bland annat ett skelett av en T-rex. Hittills har bara en bråkdel av all världens konst och fossiler skannats in.

"Utmaningen vi har framför oss just nu är hur vi går från ett dussintal till hundratal till tusental - och så småningom till tiotusentals inskannade objekt", säger Guenter Waibel, ansvarig för digitaliseringsprojektet, enligt Bloomberg.

3D-skanningen syftar inte bara till att låta gemene man bygga upp en egen konstsamling hemma. De skannade filerna kan också fungera som en sorts försäkring om något händer med originalen.

Men konstexperterna är inte oroliga att lättillgängliga 3D-filer ska leda till fler förfalskningar.

"Det skulle vara mycket lättare att förfalska pengar än att förfalska konst", säger Adam Lowe, grundare av bolaget Factum Arte som arbetar med digital konstbevaring, till Bloomberg.

 

TIPS: Få maximalt betalt för dina fakturor. (Extern tjänst)

Tyck till