1515

Råvaror: Lagersiffror sänkte oljan<br />

En kraftig uppbyggnad i lagren av råolja i USA sänkte på onsdagseftermiddagen det redan pressade oljepriset. Ädelmetallerna noterade också nedgångar, medan utvecklingen bland basmetallerna var blandad.

Vid klockan 20.35, strax efter golvhandelns stängning i New York, noterades WTI-oljan i första termin 3:39 dollar lägre på 50:59 dollar per fat, medan Brent var ned 3:35 dollar på 55:75 dollar per fat.

Veckodata från EIA visade att lagren av råolja i USA steg med 10,9 miljoner fat under veckan som avslutades den 3 april. Utfallet var betydligt högre än förväntningarna, som enligt Bloomberg News var en uppgång på 3,3 miljoner fat.

Tidigare under veckan meddelade Goldman Sachs att de förväntar sig att oljelagren toppar i april. Analytiker på banken sade att oljepriset kan börja stiga igen när lagren minskar, men att det med den nuvarande nedgångstakten i aktiva riggar inte ens kommer att uppnås balans på marknaden nästa år.

"Priserna måste stanna på låga nivåer under en lång tid för att nå en tillräcklig och hållbar inbromsning av den amerikanska produktionstillväxten", skrev Goldman Sachs, enligt The Telegraph.

Bland ädelmetallerna sjönk spotpriset på guld cirka 9 dollar till knappt 1.200 dollar per uns, medan silverpriset backade 0:41 dollar till 16:45 dollar per uns.

Protokollet från Feds styrkommitté FOMC:s möte i mars visade att ledamöterna i Federal Reserve var oeniga om huruvida en första räntehöjning är lämplig i juni eller inte.

"Flera deltagare bedömde att ekonomisk data och utsikterna för ekonomin troligtvis motiverar en påbörjad normalisering av räntan vid mötet i juni", framgick av protokollet.

Vissa ledamöter ansåg dock att en höjning inte bör ske förrän senare i år, och ett par ville vänta till 2016.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange backade kopparpriset 55 dollar till 6.004 dollar per ton, medan zink och aluminium steg 4 respektive backade 13 dollar.

Dollarindexet, som mäter dollarns styrka mot en rad andra valutor, steg cirka 0,1 procent till 97,94.

Noteringar klockan 20.35
Råolja (pris/fat):31/12
WTI, första termin -3:39 USD 50:59 -6,24% -7,91%
Brent, första termin -3:35 USD 55:75 -5,72% -7,47%
Basmetaller LME (pris/ton, termånaderstermin)
Koppar -55 USD 6.004 -0,91% -4,60%
Zink +4 USD 2.155 0,49% -0,87%
Aluminium -13 USD 1.772 -0,73% -4,40%
Nickel +25 USD 12.625 0,20% -17,00%
Bly +17 USD 1.922 0,89% 3,50%
Tenn -50 USD 16.725 -0,30% -13,92%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -9:37 USD 1.199:83 -0,75% 1,28%
Silver -0:41 USD 16:45 -2,43% 4,74%
Dollarindex +0.11
97.94 0,12% 8,50%


Innehåll från IDIAnnons

Utvecklas som ledare – så stärker du ditt omdöme

Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.
Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.

Att vara ledare är utmanande, inte minst under coronapandemin när hemarbete och digitala möten har blivit norm. Den nya situationen är en utmaning, men vi glömmer lätt att den också ger möjligheter till utveckling i ledarrollen. 

Det är svårt att veta hur vårt beteende uppfattas av de vi möter i professionella sammanhang. Ditt agerande kan dessutom uppfattas på olika sätt beroende på sammanhang och grupp. Ett framgångsrecept i ett sammanhang kan falla platt i en annan.

– Ett ledarskap som av en grupp uppfattas som drivande och stimulerar medarbetarna, kan i en annan grupp uppfattas som buffligt, som att ledaren saknar lyhördhet och försöker köra över medarbetarna, säger Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av bolaget IDI Profiling som äger instrumentet IDI, Interpersonal Dynamics Inventory. 

IDI är skapat för att hjälpa individer att bli mer medvetna om hur de uppfattas i sina yrkesroller.

Är du intresserad av testet? Läs mer här.

Mäter tre dimensioner

När du skapar en IDI-profil får du först svara på hur du tror att du upplevs i din roll. Från den digitala plattformen bjuder du sedan in respondenter som får svara hur de upplever dig. Svaren vägs mot en normgrupp som består av 60 000 andra bedömningar. 

– Resultatet visar hur drivande, hur personlig och hur uppmärksam du upplevs av dina medarbetare. Hela processen tar bara några minuter, säger Thomas Larsson. 

 – IDI handlar inte om personlighet, den kan man sällan förändra. Istället tar vi reda på hur du upplevs, och vilken roll du har i en specifik grupp. Använder du ditt omdöme och anpassar din kommunikation till människorna du möter eller kräver du – kanske omedvetet – att andra ska anpassa sig efter dig? Medvetenhet om hur vi upplevs av andra är en av nycklarna till vår förmåga att optimera vårt beteende för effektivt samarbete, säger Frida Kristina Nilsson, organisationspsykolog och samarbetspartner.

Tydlig utmaning stimulerar utveckling

Med ett snävt urval av respondenter tydliggör testet också vad du kan behöva utveckla för att förbättra ditt genomslag.

 – Om du till exempel behöver öka förändringstakten inom en del av organisationen ska personerna som är viktigast för att åstadkomma förändringen vara respondenter. Det kan vara så få som tre kollegor. I ett annat sammanhang vill du kanske ha feedback från alla dina kollegor i ledningsgruppen. Genom att klargöra vilka de viktiga intressenterna är, får man ett användbart resultat varje gång, säger Thomas Larsson.

Frida Kristina Nilsson understryker att IDI ska användas i sammanhang där det finns ett verkligt behov av utveckling för att driva verksamheten framåt.

– Ska det bli användbart måste du själv aktivt engagera dig i din personliga utveckling för att på det sättet bidra till att utveckla din organisation, säger hon.

Fakta:

IDI är ett svenskutvecklat utvecklingsverktyg med över 300 licensierade användare i Sverige. Sedan 1980 har över 160 000 svenskar profilerats, varav drygt hälften i ledande ställning. Instrumentet är psykometriskt granskat, digitaliserat, enkelt att använda och baseras på data från respondenter som testpersonen själv engagerar. Läs mer på www.idi.se.

 

Mer från IDI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IDI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?