1515
Annons

Nordenbörser: Oljesektorn i fokus<br />

De nordiska börserna uppvisade en blandad utveckling på onsdagen. Nedgångar i oljepriset tyngde främst på börsgolvet i Oslo, men ett europeiskt jätteköp inom sektorn gav stöd åt oljebolag.

OMXN40, som inte innehåller norska aktier, var strax före klockan 17 oförändrat på 1.674.

Oslobörsens OBX-index försvagades 0,5 procent. Priset på nordsjöoljan Brent backade 2,7 procent efter långhelgens uppgångar, och bland dagens förlorare återfanns bland annat oljeservicebolagen TGS-Nopec, Seadrill och PGS på -1,7 till -3,1 procent.

Att Shell köper det brittiska gasbolaget BG Group för 47 miljarder pund gav inledningsvis stöd, även om uppgångarna mattades under dagen. DNO och Det norske oljeselskap steg 1,5 respektive 7,6 procent.

"Stora affärer inom sektorn brukar tolkas som att botten är nådd. Då ska man köpa de bolag med de bästa tillgångarna, som Johan Sverdrup", kommenterade en mäklare för Nyhetsbyrån Direkt.

Danska C20 Cap steg 0,2 procent, med tisdagsvinnaren Vestas bland toppaktierna för andra dagen i rad. Vindturbintillverkaren steg 1,2 procent till 312 danska kronor, bland annat stärkt av en höjd rekommendation från Nordea som nu anser aktien köpvärd med riktkurs 350 kronor.

I botten av indexet återfanns GN Store Nord, ned 3,7 procent. Enligt en artikel i Dagbladet Børsen på onsdagen letar bolaget efter nya tillväxtmöjligheter, och enligt Martin Munk, aktierådgivare på Jyske Bank, kan det vara en av anledningarna till oron i aktien, skriver Ritzau.

Finländska H25 klättrade 0,2 procent. Nokian Tyres och YIT toppade indexet med uppgångar på 1,7 respektive 4,3 procent, medan Metso blev dagens förlorare på -1,3 procent.

Altors plastjätte rekordinvesterar i Sverige

Plastföretaget Trioworld, som ägs av riskkapitalbolaget Altor, har beslutat att miljardinvestera i en rad anläggningar, med sikte på att fördubbla omsättningen. Bland storsatsningarna som fått grönt ljus och stort statligt stöd är bygget av en Sveriges största anläggningar för återvinning av plast.

Harald Mix, Altor och Andreas Malmberg, vd Trioworld. Plast från lantbruket ska återvinnas i Trioworlds anläggning utanför Vetlanda.
Harald Mix, Altor och Andreas Malmberg, vd Trioworld. Plast från lantbruket ska återvinnas i Trioworlds anläggning utanför Vetlanda.

”Det känns förstås väldigt positivt att kunna bekräfta att vi beslutat om att göra en rekordstor satsning med samlade investeringar på över 1 miljard kronor i bland annat Sverige, Danmark och Frankrike”, säger Andreas Malmberg, vd för Trioworld, som är ett av Sveriges största plastföretag. 

Det är flera skäl som ligger bakom beslutet om en investeringsoffensiv. Bland annat ska den bidra till visionen att Trioworld, som ägs av en av riskkapitalbolaget Altors fonder, ska bli dubbelt så stort inom fem år och då nå 15 miljarder kronor i årlig omsättning. Samtidigt är målet att bli ledande inom återvunnen plast. 

”Det var inget lätt beslut med tanke på de många mörka moln som finns med energikris, hög inflation och försämrade konjunkturutsikter. Men vi har ett starkt stöd från vår ägare Altor som fullt ut stödjer vår vision om kraftig tillväxt och att ta ledartröjan i klimatomställningen i vår bransch”, säger Andreas Malmberg.

En av de enskilt största investeringarna som nu beslutats är att satsa totalt 340 miljoner kronor i Korsberga, utanför Vetlanda i Jönköpings län. 

”Vi ska kraftigt bygga ut en återvinningsanläggning vi köpte i fjol. Konkret handlar det om att öka återvinningen av bland annat ensilageplast, som används i stora volymer i jordbruket. När vi är klara 2024 kommer anläggningen att bli av av de största i Europa i sitt slag och bidra till att minska koldioxidavtrycket från bland annat det svenska jordbruket”, säger Andreas Malmberg.

Investeringen, som enligt Trioworld är en av de största satsningarna på plaståtervinning i Sverige hittills, genomförs också med hjälp av ett stort statligt stöd.

”Projektet har beviljats 113 miljoner kronor via Klimatklivet, vilket är oerhört betydelsefullt”, säger Andreas Malmberg. 

Di har tidigare rapporterat om att Trioworld vill investera flera hundra miljoner kronor i att bygga ut anläggningen i Korsberga. Bolaget varnade dock för att investeringen hängde i luften på grund av de rekordhöga elpriserna. 

”Vi är fortsatt väldigt oroade över elpriserna, och den pågående energikrisen i Europa som är ett allvarligt hot mot både företag och hushåll”, säger Andreas Malmberg.

”Men precis som exempelvis bilindustrin måste storsatsa på elektrifiering för att klara klimatmålen, måste vi i plastindustrin helt enkelt ställa om och bli cirkulära. Och stora miljösatsningar som i Korsberga kan därför inte vänta utan är helt nödvändiga för att vi på sikt ska kunna fortsätta vara framgångsrika”, säger Andreas Malmberg.

Men årets rekordhöga elpriser och farhågor om nya elprischocker är ett stort orosmoln för Trioworld, inte minst inför den kommande vintern, fortsätter han.

”Våra elkostnader har ökat kraftigt, men utan våra omfattande elsäkringar så hade det varit rena katastrofen. Hittills har vi kunnat föra över kostnadsökningarna genom prishöjningar. Men det har varit svåra diskussioner och blir allt tuffare”, säger Andreas Malmberg, och tillägger att skyddet från elprissäkringar kommer att löpa ut efterhand.

Och i likhet med andra näringslivsföreträdare anser han att svenska politiker måste ta krafttag för att möta elkrisen.

”Det måste snabbt till reformer som skyndar på och underlättar för storskalig utbyggnad av ny elproduktion och stärkta elnät, inte minst i södra Sverige där det är stor brist på kapacitet och priserna ofta är skyhögt högre än i norr”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera