1515

Europabörser: Fedex-bud ger uppgångar<br />

Efter måndagens ledighet visar de europeiska storbörserna tydliga och breda uppgångar på tisdagen. Dagens stora nyhet är Fedex bud på det nederländska transportbolaget TNT Express.

Under helgen inkom en hel del ekonomisk statistik som pekade i olika riktningar. Den viktiga sysselsättningsstatistiken från USA var dock ordentligt svag, även om timlönerna ökade mer än väntat.

Fed-ledamoten William Dudley sa dock i ett tal att den ekonomiska svagheten under det första kvartalet berodde på tillfälliga faktorer, vilket spätt på köplusten på marknaderna.

Definitiva inköpschefsindex för tjänstesektorn har varit huvudnumret i dagens europeiska statistikskörd. De definitiva utfallen gav inga större överraskningar och indikerade fortsatt expansion i tjänstesektorn.

Bland bolagssektorerna syns olje- och gasbolagen i spetsen på uppgångarna - råoljepriserna har stigit tydligt sedan senaste handelssessionen. Även metallpriserna är klart högre och råvarubolagen har en stark dag på börsen.

Det amerikanska transportbolaget Fedex har lagt ett rekommenderat bud på TNT Express värt 8,00 euro per aktie, totalt 4,4 miljarder euro. TNT Express steg 30 procent till 7,83 euro per aktie.

Den största ägaren, PostNL, hade inga invändningar mot budet och steg 14 procent.

Enligt båda sidor i affären kommer fusionen att skapa "en stark tredje konkurrent i Europa som kan ta sig an DHL och UPS". DHL:s moderbolag Deutsche Post sågs 2,3 procent högre i Frankfurt. Vidare i branschen klättrade Royal Mail 1,8 procent i London.

Noteringar kl 11.47
Index  Marknad  Notering  I dag  I år
Stoxx 600  Europa  403 1,20% 17,60%
Stoxx 50  Europa  3.481  1,30% 15,90%

FTSE 100  London  6.924  1,30% 5,40%
DAX 30  Frankfurt  12.087  1,00% 23,30%
CAC 40  Paris  5.137  1,20% 20,20%

SMI  Zürich  9.219  1,00% 2,60%
IBEX 35  Madrid  11.729  0,80% 14,10%
FTSE MIB  Milano  23.560  1,10% 23,90%
SIX Nordic  Norden  127 1,00% 18,60%


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?