1515
Annons

Gruvrusning i börsöppningen

Torsdagen inleds med tvära kast på Stockholmsbörsen som fortsätter falla för tredje dagen i rad – trots finna rapporter och flera storbolag som stiger kraftigt.

Den halvdagsöppna Stockholmsbörsen inledde torsdagen med flera kraftiga kursrörelser. I topp hittar vi gruvbolaget Lundin Mining som efter femton minuters handel stigit med omkring 6 procent.

Gruvbolaget levererade sent på onsdagsaftonen en rapport som mottogs med glada miner av marknaden. Rörelseresultat landade på 2,3 miljarder kronor medans analytikerna hade förväntat sig 1,5 miljarder kronor. Framförallt var det nyförvärven Candelaria och Eagle som gick bättre än väntat.

Även hygienbolaget SCA gick riktigt starkt i öppningshandeln och efter 10 minuters handel var aktien upp med omkring 5 procent. Bolaget levererade en kvartalsrapport som överlag var i linje med förväntningarna även om resultatet före skatt var 50 miljoner kronor under analytikernas prognos.

Industrikoncernen Sandvik går under morgonen som tåget och aktien stiger med omkring 5 procent. Under morgonen blev det klart att Assa Abloys vd Johan Molin föreslås som ny styrelseordförande för Sandvik efter att Anders Nyrén inte längre står till förfogande för omval. För Assa Abloy blev kursreaktionen den motsatta och aktien faller med omkring 2 procent i den inledande handeln.

Det finska telekombolaget Nokia stod för en riktig rapportbesvikelse och rasar med drygt 11 procent. Bolaget presenterade ett rörelseresultat som var hela 14 procent under förväntningarna. Framförallt var det marginalen inom Networks som tyngde.

Trots flera fina rapporter och stigande kurser faller dock Stockholmsbörsen med omkring 1 procent i den inledande handeln. Bland nedgångarna märks indextunga klädbolaget H&M som idag handlas exklusive utdelning vilket drar ner aktien och industrikoncernen Lifco som faller med drygt 5 procent.

Tog Volvo från kris till stjärnstatus – nu slutar han

När Jan Gurander lämnar posten som vice koncernchef vid årsskiftet förlorar AB Volvos koncernledning en av nyckelpersonerna bakom resan från krisbolag till högpresterare.

Jan Gurander är den andra erfarna lastbilsdirektören som lämnar vd Martin Lundstedts koncernledning på kort tid.

Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.
Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.Foto:Joey Abrait

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera