1515

Råvaror: Guld sjunker inför besked i kväll<br />

Såväl oljan som basmetallerna handlas på lägre nivåer på onsdagen. Guldet är något ned inför Fed-beskedet i kväll.

Vid klockan 7.20 handlas WTI-oljan i första termin ned 0:17 dollar till 56:89 dollar per fat, medan Brent sjunkit 0:16 dollar till 64:48 dollar per fat.

Oljan steg tillfälligt på tisdagen efter rapporter om att amerikanskt fartyg bordats av Iran. Detta tillbakavisades av USA, men uppenbarligen har konfliktläget skärpts i Hormuz-sundet och USA ska öka sin närvaro i området med fler fartyg.

Fokus ligger annars generellt på utbudet. I eftermiddag publicerar det amerikanska energidepartementet sina veckosiffror, med en väntad uppgång på 2,8 miljoner fat i USA-lagren.

"Utbudet är en av nyckelfaktorerna som drivit den stora avsäljningen och av den anledningen kommer EIA-siffrorna att granskas extra noga. Vi kommer troligen att få se avvaktande handel inför dessa nyckeldata", sade Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

Enligt Bloomberg News källor ska Opec ska ha "tekniska" förhandlingar med Ryssland, Oman och Mexiko den 12-13 maj.

Mötet har initierats av Venezuela, som vill ha en förnyad diskussion om produktionsminskning inom Opec för att stötta priserna, något som avvisats från bland annat Saudiarabien. Den saudiske vice oljeministern Abdulaziz bin Salman sade att oljemarknaden är i ett "utmärkt" skick.

Dollarn handlas överlag på fortsatt svagare nivåer på onsdagen, med dollarindex runt 96,16.

På dagens makroagenda står första estimatet av BNP första kvartalet i USA, som väntas visa en svag start på året. Sträng vinter, hamnstrejker och minskade energiinvesteringar har tyngt.

"Det generella dataflödet för mars har kommit in under förväntningarna, ekonomin har inte studsat tillbaka från vintern som man hade väntat sig", sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

Klockan 20.00 kommer Federal Reserves policybesked. FOMC väntas hålla styrräntan oförändrad och fokus ligger på formuleringarna om ekonomins nuläge och bedömningen av det svaga första kvartalet, och om några ledtrådar kan utvinnas vad gäller timingen för den första räntehöjningen.

Basmetaller har överlag sjunkit med tremånadersterminen för koppar ned 30 dollar till 6.088 dollar per ton. Nickel föll 70 dollar efter att en domstol beordrat ett avslut på en strejk vid BHP Billitons gruva Cerro Matoso i Colombia.

På ädelmetallmarknaden har guldet sjunkit knappt 2 dollar. Generellt har guldet handlats inom ett relativt snävt spann runt 1.200 dollar per uns den senaste tiden.

"Fokus ligger på FOMC-mötet och svagheten i USA-dollarn, vilket bör stötta råvarorna och i synnerhet guldet. En större volatilitet är att vänta för guldet", skrev Australia & New Zealand Banking Group i ett marknadsbrev.

Noteringar klockan 7.20

Råolja (pris/fat):

31/12
WTI, första termin -0:17 USD 56:89 -0,30% 2,23%
Brent, första termin -0:16 USD 64:48 -0,25% 5,34%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -30 USD 6.088 -0,49% -3,37%
Zink -4 USD 2.291 -0,17% 5,19%
Aluminium +0 USD 1.874 0,00% 1,16%
Nickel -70 USD 13.375 -0,52% -11,72%
Bly +6 USD 2.085 0,29% 12,22%
Tenn +25 USD 15.750 0,16% -18,81%
Ädelmetaller (pris/uns,spot)

Guld -1:84 USD 1.210:34 -0,15% 2,15%
Silver -0:05 USD 16:60 -0,29% 5,69%
Dollarindex(högre = starkare USD) +0.07 96.16 0,08% 6,53%


Innehåll från MicrosoftAnnons

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla

Säkerhet blir ett allt bredare begrepp och ses idag som ett sätt, metod, process, filosofi och teknik att säkra informationstillgångar mot avsiktlig och oavsiktlig förvanskning och förlust. Preventivt skydd, upptäckt och respons är tillsammans med kunskap och ett bra beslutsstöd och nyckelord för alla som jobbar med informationssäkerhet. 

Varje dag, stjäls eller hålls värdefull information som gisslan vilket får hela verksamheter att stanna upp. Grunden till detta är ofta attacker planterade i både hårdvaru- och programvarusystem som kan accelerera genom olika steg i en leverantörskedja. Attacker som missas på grund av otillräcklig kunskap eller otillräckliga säkerhetsprocesser.

Avgörande med kravställning och kunskap

Leverantörskedjan är en klassisk sårbarhet då företag använder sig av olika typer av tredjepartskomponenter som inte granskats eller att det inte kontrollerats att koden är legitim. Det är heller inte ovanligt att i upphandlingsscenarion missa att ställa relevanta krav på en upphandling.

– Svagheterna kan alltså ligga både i den egna utvecklingen och i upphandling som görs i någon annans regi. Tonvikten ligger i att man inte ska lita på något och verifiera explicit allting. Framförallt ser vi att i en organisation som har supersäkerhet är medarbetarna den känsliga länken och då behövs det en medvetenhet och tydlig process för säkerhet, säger Sandra Elvin, Nationell Säkerhetschef, Microsoft Sverige. 

Preventivt agerande ökar säkerheten

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla där angriparna är mycket motiverade och ser stora vinster i att lyckas gå förbi företags och organisationers uppsatta säkerhetsmekanismer. Genom att arbeta preventivt och få in intelligens i informationsmiljön så kan verksamheter lära sig att se mönster i hur sårbarheterna nyttjas vilket kan resultera i en säkerhetsincident. Med den förståelsen i realtid kan man agera preventivt och se till att stoppa angreppen tidigt. 

– Baserat på data och insikter kan vi se att vi står inför ett skifte kring hur cyberkriminaliteten agerar och där behöver vi bli mer strukturerade och programmatiska i att identifiera vilka sårbarheter som finns här och nu i vår informationsmiljö, säger Predrag Mitrovic, Teknisk Specialist Säkerhet, Microsoft Sverige. 

Vikten av att ha ett integrerat skydd

Microsoft har byggt en säkerhetsplattform med separata komponenter som alla bygger på hot-information (threat intelligence). Tanken är att säkerheten designas redan i källkoden och där man sedan kan addera ytterligare säkerhetsförmågor på ett enkelt sätt. 

– Oberoende rapporter pekar på vikten av att ha ett integrerat skydd. Det är därför vi satsar så mycket på att ha det integrerade skyddet som är nära produkterna och tjänsterna som man använder sig av och som går att slå av och på för att undvika en konflikt mellan olika programvaror, berättar Sandra Elvin.

Cyberhotet är globalt 

– Det enda sättet att bekämpa det globala cyberhotet är genom samverkan. För global samverkan har vi byggt alliansen Microsoft Intelligent Security Association, ett ekosystem av oberoende säkerhetstjänstleverantörer och programvaruleverantörer som har integrerat sina lösningar för att tillsammans med oss och kunderna gå in och titta på hur man snabbt kan accelerera säkerhetsresan, säger Predrag Mitrovic. 

Om oss

Microsoft investerar årligen 1 miljard dollar i forskning och utveckling av säkra plattformar samt för resurser som möjliggör för varje företag och person att utvecklas och nå längre. Varje månad analyseras insikter från mer än 8 biljoner datapunkter och hindrar många miljarder intrångsförsök av olika slag. Dessa insikter ligger till grund för att skydda människor, enheter, appar och data var de än befinner sig och vilket arbete som utförs. 

Lär dig mer om supply chain attacker på vårt event som du kan registrera dig

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?