1515

New York-börser: Pekar mot lägre öppning<br />

Tunga nedgångar i Europa sätter sordin på sentimentet och kurserna på New York-börserna väntas inleda lägre på onsdagen.
S&P 500-terminen var klockan 15.02 0,5 procent under fair value medan Nasdaq 100-terminen var 0,4 procent under.

Dagens fokus är förstås Federal Reserves penningpolitiska besked som lämnas i dag klockan 20 svensk tid. Många bedömare har efter det första kvartalets svala statistik skruvat ned sina förväntningar för tidpunkten för den första kommande styrräntehöjningen från Federal Reserve.

"Risken för en senare höjning har sannolikt ökat på senare månader; den ekonomiska statistiken har varit svagare än väntat sedan mötet i mars. Statistik över tillverkning, detaljhandel och arbetsmarknaden motiverar exempelvis att beskrivningen av ekonomi bör ha en mjukare ton och därmed kan uttalandet mycket väl uppfattas som duvaktigt", skriver SEB i en kommentar.

Den amerikanska BNP-statistiken som lämnades strax före börsöppningen lär knappast ändra på den bilden. USA:s BNP steg enligt preliminär statistik med låga 0,2 procent i under det första kvartalet 2015. Analytiker hade räknat med en BNP-tillväxt på +1,0 procent. Tillväxten i privatkonsumtionen var däremot något högre än väntat.

BNP-deflatorn, som är ett inflationsmått, backade med 0,1 procent i årstakt mot en väntad uppgång på 0,4 procent.

Twitter, som skulle ha rapporterat efter gårdagens stängning, rasade till slut med 18 procent efter att delårsrapporten blivit tillgänglig under den pågående handeln. Det justerade resultatet var i linje men oväntat låga intäkter och sänkta utsikter straffades av marknaden. Aktien fortsätter ned med 2,7 procent i dagens förhandel.

Eaton ökar med 1,2 procent i förhandeln trots sänkta prognoser för helåret. Det justerade resultatet var däremot något högre än väntat.

Alfa Laval och ABB-konkurrenten SPX missade förväntningarna på både resultat och försäljning.

Meritor slog resultatförväntningarna i kvartalet. Bolaget sänkte försäljningsprognosen för helåret samtidigt som resultatprognosen höjdes.

Kameratillverkaren Gopro slog förväntningarna i kvartalet både för resultatet och intäkterna. I Europa och Asien sågs den största försäljningstillväxten. Aktien klättrar 11 procent i förhandeln.

Varian väntas rapportera efter dagens stängning.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?