1515

USA-börser: Ras för vitvarubolaget<br />

På Wall Street stängde de ledande aktieindexen i olika riktningar på tisdagskvällen.

Mercks höjda vinstutsikter samt IBM:s utdelningsökning hjälpte till att lyfta aktier. Twitters rapport, som tog marknaden på sängen när den inkom under pågående handel, var en besvikelse. Makrofokus är mot Feds möte som mynnar ut i räntebesked på onsdagen.

Efter börsernas stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,4 procent till indexnivån 18.110. Även det bredare S&P 500 steg, med 0,3 procent till 2.115, medan Nasdaq Composite sjönk med 0,1 procent till 5.055.

Omsättningen uppgick till 790 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 2,0 miljarder på Nasdaq.

"Intäkterna driver i princip allt som händer just nu. När jag jämför aktier som det går bra för med aktier som det går sämre för är det framför allt intäkterna som är orsaken". Det sa Tom Wirth, investeringsansvarig vid Canal Trust, till Bloomberg News.

På statistiskfront steg huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA med 5,03 procent i februari jämfört med samma månad 2014, enligt S&P/Case-Shillers index. Snittprognosen väntade en ökning på 4,70 procent på årsbasis.

De amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk, i motsats till analytikernas prognos om en uppgång, till 95,2 i april, från reviderade 101,4 månaden före.

Under tisdagen inleddes även Feds tvådagarsmöte som avslutas med ett räntebesked samt en presskonferens med centralbankschefen Janet Yellen på onsdagskvällen.

På bolagsfront stängde läkemedelstillverkaren Merck med en uppgång på 5,0 procent och blev därmed ledaren i Dow Jones. Detta efter att bolaget ökat sin vinstprognos för helåret.

Även IBM:s aktie steg efter att företaget beslutat att höja dess kvartalsvisa utdelning till 1:30 dollar per aktie, en ökning med motsvarande 18 procent. It-bolagets aktie steg 1,9 procent.

Teknikjätten Apple sjönk däremot med 1,6 procent, vilket var något oväntat. Företaget presenterade en vinst och försäljning vilken var bättre än vad marknaden väntat sig under det första kvartalet.

Electrolux-konkurrenten Whirlpool sjönk med 7,1 procent efter att bolaget sänkt sin helårsprognos på grund av valutafluktuationer samt en trög efterfrågan i Brasilien.

Nyhetsmediet Selerity rapporterade Twitters kvartalssiffror under pågående handel och strax därefter släppte Twitter den officiella rapporten. Helårsprognosen sänktes, användartillväxten bromsade in och aktien rasade 18 procent.

Efter stängning presenterade utvecklaren av bärbara kameror Go Pro sin kvartalsrapport där såväl vinsten som försäljning slog prognos. Aktien sjönk dock med 5,0 procent i efterhandeln.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 7 punkter till nivån 1,99 procent.


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?