1515

Börsen: Atlas tynger handeln<br />

Stockholmsbörsen var en av de sämre börserna i Europa på tisdagen. Ett tungt vägande skäl till detta var raset i verkstadstungviktaren Atlas Copco, vars rapport straffades hårt av marknaden.

Omkring klockan 13 hade OMXS30 tappat 2,1 procent och index låg därmed på 1.684. Omsättningen var cirka 9,8 miljarder kronor. På kontinenten var ledande index ned mellan 0,9 och 1,7 procent.

Bland morgonens rapportbolag tyngde Atlas Copco vars A-aktie föll hela 7,8 procent efter rapporten. Efterfrågan på gruvutrustning försvagades ytterligare under kvartalet och den organiska orderingången sjönk 5 procent.

Barclays skriver i en kommentar till Atlas Copcos rapport att den vittnar om ett svagt kvartal, särskilt för orderingången inom kompressorteknik och Mining, och förutom upprepade utsikter och solid utveckling inom Industriteknik är det enligt Barclays svårt att hitta förmildrande omständigheter i rapporten.

Swedbank rapporterade före öppning och var ned 3,0 procent efter att banken visat svaghet på viktiga resultatrader. Både räntenetto och provisionsnetto var sekventiellt svagare.

"Nu ser man att hushållsverksamheten inte håller uppe så bra som man trott så det blir en dubbel effekt, en press på räntenettot, som kommer synas i konsensus. Därtill har Swedbank en så pass liten buffert nu mot FI:s krav på kapitalsidan att de måste dra ned utlåningstillväxten, något som hjälpt räntenettot ganska mycket under senare kvartal", säger en analytiker som följer Swedbank i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Låskoncernen Assa Abloy visade en oväntat hög organisk tillväxt för det första kvartalet, men det räckte inte för att hålla aktien uppe. Assa Abloy tappade åter stort i Kina även om nedgången var mindre än kvartalet innan. Aktien tappade 1,8 procent.

Ericsson backade 1,6 procent. Goldman Sachs har sänkt rekommendationen för aktien till neutral och uttrycker oro för telekombolagets bruttomarginal i sin analys.

Inom verkstad rekylerade Sandvik ned 3,4 procent efter den överraskande starka rapporten på måndagen.

Electrolux har rapporterat för det första kvartalet, men aktien föll trots det vid lunchtid sedan dess amerikanska konkurrent Whirlpool sänkt resultatprognosen för 2015 med hänvisning till valutaeffekter och efterfrågan i Brasilien. Whirlpool spår nu en vinst på 9-10 dollar per aktie jämfört med den tidigare prognosen som var på 10:75-11:75 dollar. Electrolux noterades 2,3 procent lägre.

Teknikkonsulten Semcons resultat efter skatt blev 25 miljoner kronor för det första kvartalet, jämfört med 30 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol. Intäkterna minskade till 677 miljoner kronor. Justerat för valutakurseffekter, förvärv och avyttringar blev den organiska tillväxten -6 procent.

Omställningen av leveransmodellen och anpassning av erbjudandet i Tyskland innebär att affärsområdet förväntas visa ett svagt resultat under hela 2015, uppgav bolaget och Semconaktien svarade med att falla 8,5 procent.

Bland dagens fåtaliga vinnare fanns vindkraftbolaget Eolus Vind, som redovisade ett resultat efter skatt på 75,5 miljoner kronor för räkenskapsårets andra kvartal. Bolaget föreslår dessutom en utskiftning av kapital motsvarande 10 kronor per aktie. Eolus Vind steg 9,7 procent.


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?