1515

USA-börser: Apple i fokus<br />

USA-börserna fortsatte att bryta ny mark på måndagen, och återigen var det tekniksektorn som agerade draglok. I centrum stod Apples rapport som väntas efter stängning. I förra veckan överträffade både Microsoft och Amazon marknadens förväntningar, och frågan är nu om Apple gör detsamma.

"Investerarna är försiktigt optimistiska att bra rapporter från Apple och andra teknikbolag kan driva Nasdaq ännu högre. Om det slår in kommer säkerligen hela marknaden att nå nya höjder", sade Michael James, chef för aktiehandel, på Wedbush Securities, till Bloomberg News.

Vid klockan 16.30 var Dow Jones Industrial Average upp 0,4 procent till indexnivån 18.154. Det bredare S&P 500 steg 0,3 procent till 2.124, medan Nasdaq Composite avancerade 0,5 procent till 5.115.

Omsättningen uppgick till 160 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 560 miljoner på Nasdaq.

Inledningen på veckan är tunn makromässigt, men senare kommer några riktigt tunga hållpunkter. På onsdag kommer en preliminär bedömning av USA:s BNP för det första kvartalet. Senare samma dag avslutar Federal Reserve sitt tvådagarsmöte som mynnar ut i räntebesked.

Dock fanns preliminärt inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA, vilket sjönk till 57,8 i april från 59,2 månaden före. Analytikerna räknade med ett index på 58,8.

Apple steg 2 procent under den inledande handeln på måndagen och toppade Dow Jones Industrial Average, inför rapporten som väntades efter stängning svensk tid. Analytikerkåren har höjt sina förväntningar på räkenskaperna efter ett fint mottagande för Apple Watch.

Intel hakade på Apple i toppen av storbolagsindexet med en uppgång om 1,6 procent. I andra änden fanns Microsoft och American Express som backade 0,8 procent vardera.

Bland aktier utanför Dow Jones-listan sjönk halvledarbolaget Applied Materials 7,5 procent efter att bolaget övergett sin plan att slå sig samman med Tokyo Electron. Skälet var problem med den amerikanska konkurrensmyndigheten.

I samma sektor sjönk Marvell Technology 1,3 procent. Efter fredagens stängning flaggade bolaget för att intäkterna under det första kvartalet kan komma att bli lägre än väntat.

Mylan sjönk 3,2 procent. Läkemedelsbolaget tappade efter att det avvisat budet om 40 miljarder dollar från israeliska Teva.

It-aktien Igate steg 3,4 procent efter att den franska sektorkollegan Capgemini sagt att man kommer lägga ett bud på bolaget om 4 miljarder dollar.

Bioteknikbolaget Celladon rasade nära 80 procent. I helgen meddelade Celladon att en studie gällande hjärtsvikt missat sina primära mål.

På räntemarknaden steg räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 3 punkter till 1,94 procent.


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?