1515
Annons

Rapporttrion som klättrar<br />

Ståltillverkaren SSAB, industrijätten Sandvik och kökstillverkaren Nobia stiger alla på starka rapporter på måndagsmorgonen. Börsen som helhet är svagt uppåtgående.

SSAB har hittills haft svårt att hänga med i årets allmänna börsuppgång. Fram till i fredags hade ståltillverkarens aktie endast klättrat med 4 procent, att jämföra med 18 procent för börsen som helhet.

Men under måndagen tog bolaget revansch med en rapport långt över marknadens förväntningar.

Rörelseresultat uppgick till 534 miljoner kronor för det första kvartalet. Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning 305 miljoner kronor. Justerade rörelsemarginalen blev 3,6 procent, att jämföra med väntade 2,3 procent.

LÄS MER: SSAB:s resultat över förväntan

Klockan 9:40 hade aktien stigit med 8 procent till drygt 45 kronor.

Även Sandvik hade en bra dag. Industribjässens aktie handlades 45 minuter efter börsens öppning kättrat med 5 procent till 102 kronor.

Bolagets orderingång var något svagare än väntat under första kvartalet, medan resultatet var bättre än analytikerna räknat med enligt SME Direkts prognossammanställning. Bland annat Mining hade en bättre marginal än väntat.

Köksbolaget Nobia rusade med hela 10 procent till 91 kronor på måndagsmorgonen. Bolagets omsättning och resultat var bättre än förväntat för det första kvartalet. Rörelsemarginalen blev 6,5 procent mot förväntade 6,1 procent.

Morgonen har även präglats av beskedet att Anders Nyrén, avgående vd och nominerad styrelseordförande för investmentbolaget, avgår. Styrelseledamöterna Boel Flodgren och Stuart Graham har också med omedelbar verkan avgått ur styrelsen och Fredrik Lundberg föreslås bli ny styrelseordförande.

Marknaden tycktes inte ha några invändningar mot beskedet. Cirka 40 minuter efter börsens öppning hade Industrivärden stigit med 2,2 procent medan sfärbolagen Handelsbanken och SCA steg med 1 respektive 0,3 procent.

Ett annat bolag i fokus under måndagsmorgonen är Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, som bekräftar helgens mediauppgifter om ett möjligt kommande uppköp.

Vid 9:50 hade aktien stigit med 14 procent till knappt 128 kronor.

Även Aerocrine bekräftar att bolaget befinner sig i "diskussioner med en tredje part om ett offentligt uppköpserbjudande".

Vid 9:50 hade aktien stigit med 16 procent till 2,4 kronor.

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Tog Volvo från kris till stjärnstatus – nu slutar han

När Jan Gurander lämnar posten som vice koncernchef vid årsskiftet förlorar AB Volvos koncernledning en av nyckelpersonerna bakom resan från krisbolag till högpresterare.

Jan Gurander är den andra erfarna lastbilsdirektören som lämnar vd Martin Lundstedts koncernledning på kort tid.

Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.
Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.Foto:Joey Abrait

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera