1515

Stockholmsbörsen: Det pekar uppåt inför öppning<br />

Vitvarubolaget Electrolux väntas stiga i fredagens öppning på Stockholmsbörsen. De svenska indexen kan få stöd av en väntad positiv utveckling i Europa i den initiala handeln. Även Astra Zeneca spås en positiv inledning på börsdagen, efter sin rapport.

I Europa hade de ledande terminerna vänt uppåt under morgontimmarna. Med en halvtimme kvar till börsöppningen pekade terminerna uppåt med 0,1-0,4 procent.

Torsdagens facit på Stockholmsbörsen blev en nedgång efter att Ericssons rapport missat förväntningarna rejält. OMXS30 stängde ned 1 procent på 1.683.

Asienbörserna visade mest minus med Kina i botten. Vid 7.30-tiden var Shanghai-index ned 1,8 procent medan Hongkongbörsen backade 0,7 procent.

I New York fortsatte indexen uppåt. Nasdaq nådde en rekordhög nivå och stängde på 5.056,1 efter en uppgång med 0,4 procent.

Några svenska rapportutfall:

* Astra Zeneca: det justerade rörelseresultatet på 1.805 miljoner dollar slog SME Direkts förväntningar med omkring 100 miljoner. Magsårsmedicinen Nexium sålde betydligt bättre än vad marknaden hade befarat, trots att preparatet utsatts för konkurrens för lågprisalternativ i USA.

De flesta banker tror att aktien ska stiga något i öppningshandeln.

* Electrolux väntas stiga med några procent i börsstarten, enligt bankernas införkommentarer. Rörelseresultatet var klart bättre än vad marknaden hade räknat med. Bolaget hade tidigare varnat för en förlust i Nordamerika, men regionen presterade bättre än vad marknaden befarat. Samtidigt var vinsten i Europa starkare än analytikerna hade räknat med.

* Saab: rörelseresultatet var klart sämre än väntat och missade SME Direkts snittestimat med 23 procent. Orderingången var dock 3 procent bättre än väntat. Politiska ställningstaganden har påverkat i negativ riktning, uppger vd Håkan Buskhe i kvartalsrapporten.

* Haldex omsättning och resultat understeg förväntningarna medan marginalen var ungefär i linje med SME Direkts konsensus.

Rekommendationsändringar:

* SSAB har höjts till sector perform från underperform av RBC Capital Markets.

* Kungsleden har uppgraderats till köp från behåll av DNB Markets.

* Ericsson har sänkts till minska från öka hos Evli.

Övriga nyheter:

* Flera amerikanska teknik- och telekombolag rapporterade efter torsdagens stängning på USA-börsen. Google nådde inte riktigt upp till marknadens förväntningar medan Microsoft vinst slog snittestimatet hos analytikerna.

* Ericssons branschkollega Juniper Networks levererade prognoser för andra kvartalet, som var något bättre än väntat.

* Lundin Minings kreditbetyg hos S&P har höjts till BB- från B+, med stabila utsikter.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?