1515

Räntor och valutor: Euron stärks inför grekbesked<br />

Euron stärks markant mot andra valutor på fredagsförmiddagen i spåren på vissa förhoppningar om åtminstone några positiva besked om Grekland efter eurogruppens möte i Riga. Samtidigt fortsätter dollarn att försvagas mot andra valutor på dämpade förväntningar om att Fed ska höja räntan i närtid.

Marknadsaktörer som Bloomberg News talat med noterar att det kommit vissa positiva tecken om Grekland. Marknaden är dock knappast övertygad om att eurogruppen kan leverera några entydigt goda nyheter, men givet att investerare tagit höjd för negativa besked har euro-rörelsen tvingat vissa aktörer att minska på korta europositioner.

Europeiska statspappersräntor handlas samtidigt nära oförändrade nivåer på fredagsförmiddagen, grekiska räntor noteras något lägre än på torsdagen.

Eurogruppen räknar med att hålla en presskonferens efter mötet klockan 11.30 svensk tid, där även ECB-chefen Mario Draghi ska delta.

Den tyska näringslivsbarometern IFO-index steg till 108,6 i april, från 107,9 i mars. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades 108,4. Nulägesindikatorn steg till 113,9 från 112,1 (väntat 112,4) medan förväntningsindikatorn sjönk till 103,5 från 103,9 (väntat 104,5).

IFO-index noterade därmed den högsta nivån sedan juni 2014, vilket också gäller för nulägesomdömet. Förbättrade index noterades för tillverkningsindustrin, byggsektorn och grossister medan index sjönk för detaljhandeln

IFO-ekonomer konstaterar att april-utfallet stöder institutets prognoser om fortsatt mycket goda utsikter för den tyska ekonomin, och att den svaga eurokursen kompenserar för en trögare tillväxt i andra delar av världen.

Svenska statspappersräntor handlas oförändrat till marginellt lägre på fredagsförmiddagen samtidigt som kronan handlas svagare mot euron, efter en förstärkning efter den svenska stängningen på torsdagskvällen.

Inga tunga svenska makrobesked väntas på fredagen, marknadsaktörer blickar i stället mot nästa veckas välfyllda Sverige-agenda, där Riksbankens penningpolitiska möte står i särskilt fokus.

Enligt SME Direkts prognosenkät räknar samtliga tillfrågade analytiker med att reporäntan sänks på nytt när Riksbanken lämnar sitt besked på onsdag. Medianprognosen för reporäntan landar på -0,45 procent.

Alla utom en tillfrågad analytiker räknar också med att Riksbanken kommer att köpa mer statsobligationer, prognoserna spänner mellan 30 och 50 miljarder kronor. En icke föraktlig minoritet tror också att det kan bli aktuellt med andra icke konventionella åtgärder, som köp av kommun- och/eller bostadsobligationer eller lånefacilitet för företag via banker. Ingen av de tillfrågade analytikerna tror dock för närvarande att Riksbanken kommer att börja med valutainterventioner.

Från USA kommer statistik över order av varaktiga varor i mars, klockan 14.30. Orderingången har varit oväntat svag varje månad sedan november, med undantag för en flygorderdriven ökning i januari. Nu väntas en ökning med 0,6 procent från i februari. Exklusive den volatila tranportkategorin spås en uppgång med 0,3 procent.

===================================

fredag kl 10.25 (torsdag kl 16.15)

USD/SEK 4,503472 (8:7156) Statsobl 2y -0,32 (-0,32)
EUR/SEK 2,933333 (9:3735) Statsobl 10y 0,36 -0,36
EUR/USD 0,658333 (1:0755) Räntegap/ty 19 -19
US obl 10y 1,96 -1,98 Tysk obl 10y 0,17 -0,17


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?