1515

Nordenbörser: Oslobörsen gick mot strömmen <br />

Med undantag för på Oslobörsen backade nordiska aktier överlag på torsdagen. Stigande oljepriser gav stöd åt oljerelaterat, samtidigt som en mängd kvartalsrapporter föranledde stora rörelser i båda riktningar.

Omkring klockan 17.00 var OMXN40 ned 1,3 procent till indexnivån 1.672.

Oslobörsens OBX-index stängde 1 procent högre, och bland vinnarna dominerade oljerelaterat.

TGS Nopecs kvartalsrapport var som väntat svag efter oljeservicebolagets vinstvarning förra veckan, och investerare, som till fullo verkat ha diskonterat utfallet, handlade upp aktien 3,3 procent. Bank of America summerade enligt TDN Finans rapporten med orden "inget nytt här".

I Danmark sjönk storbolagsindexet C20 Cap 1 procent, med tungviktaren Novo Nordisk (-1,5%) och enzymtillverkaren Novozymes (-3,8%) som de största sänkena. För Novozymes del hamnade rapporten för det första kvartalet i fokus.

"Novozymes levererade en stabil rapport med en väntad prognoshöjning till följd av den starkare dollarn. Dock är det något lurt med tvättmedelssegmentet, där utfallet var svagare än väntat", sade Frank Hørning Andersen, analytiker på Jyske Bank, till Ritzau Finans.

Även i Finland, där Helsingforsbörsens H25-index sjönk 1,2 procent, var kvartalsrapporter i strålkastarljuset.

Sportutrustningsbolaget Amer Sport överraskade med en högre omsättning och ett högre resultat än vad som väntades enligt SME Direkts konsensusprognos, och aktien knep topplaceringen inom H25 med en uppgång på 6,4 procent.

Verkstadsbolaget Metso lyckades dock inte charma investerare med ett svagare än väntat resultat och fortsatt dystra utsikter för gruvsegmentet. Aktie föll 7,4 procent.


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?