1515

Volvo väntas rusa på börsen<br />

Stockholmsbörsen ser ut att börja onsdagen med lätt stigande kurser. Förutom en ström av förväntade rapporter före börsöppning kom dessutom en oväntad, nämligen Volvo som tidigarelade sin rapport och visade upp ett betydligt högre rörelseresultat än väntat. Bolaget slog dessutom till med ett vd-byte och lastvagnsaktien väntas stiga rejält.

Asienbörserna var med undantag för Australien allmänt uppåt och i Japan gick bland annat finans- och tekniksektorerna framåt. Oljan handlades på fortsatt nedpressade nivåer, inför onsdagens lagerdata och efter tisdagskvällens uppgifter om en nedtrappning av Saudiarabiens militära insatser i Jemen.

Med knappt en halvtimme kvar till öppning var Euro Stoxx 50-terminen upp 0,3 procent. IG:s förhandel indikerade omkring klockan 8.10 en öppning på plus 0,2 procent vid indexnivån 1.697 för OMXS30.

Ur morgonens massiva nyhetsflöde:

* Volvos rörelseresultat exklusive engångsposter var 4.595 miljoner kronor, långt över de förväntade 3.460 miljoner kronor analytikerna räknade med enligt SME Direkts prognossammanställning. Även omsättningen var högre än väntat. Aktien väntas stiga kraftigt enligt flera banker.

* Volvo byter dessutom vd i oktober, då Olof Persson byts ut mot Martin Lundstedt som närmast kommer från jobbet som koncernchef för Scania. Så sent som vid Volvos stämma den 1 april sade Olof Persson till Dagens Industri att han inte hade några planer på att lämna bolaget.

* Axfood lär stärkas då bolagets rapport slog förväntningarna enligt SME Direkt på samtliga nivåer. Rörelseresultatet var 16 procent högre än väntat och bland annat gick Hemköp bättre än analytikerna trott. Vd Anders Strålman sade till Nyhetsbyrån Direkt strax efter rapporten att Axfood tog marknadsandelar från Ica och Coop under kvartalet.

* MTG:s resultat före skatt blev 389 miljoner kronor för det första kvartalet. Väntat var 403 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Bolaget skriver i sin rapport att det upplever en fortsatt motvind från ogynnsamma valutarörelser, särskilt från ökade innehållskostnader i Norden på grund av den starka dollarn. Dessutom minskas vinsterna i Ryssland av den svaga rubeln.

* Lundin Petroleum kan komma att pressas av ett pressmeddelade som kom före börsöppning. Bolaget kommer bland annat att redovisa en valutakursförlust på runt 204 miljoner dollar i det första kvartalet.

* Millicoms ebitda-resultat efter koncerngemensamma kostnader blev 565 miljoner dollar under första kvartalet, att jämföra med förväntade 541 miljoner dollar. Ebitda-marginalen blev därmed 33,1 procent i stället för väntade 31,3 procent.

* Intrum Justitias rörelseresultat blev 339 miljoner kronor, alltså marginellt lägre än de 351 miljoner kronor analytikerna förutspått enligt SME Direkt. Omsättningen var i linje med förväntningarna.

* It-konsulten HIQ överträffade konsensusprognoserna och redovisade ett kvartalsresultat före skatt på 45,9 miljoner kronor. Förväntat enligt SME Direkt var 42,3 miljoner kronor. Även omsättningen var något högre än förväntat.

* Även IFS, Profilgruppen och Dustin fanns med bland morgonens rapporterande bolag.


Innehåll från HSBAnnons

Så etablerar man hållbara fastigheter på en het marknad

Bostadsmarknaden är glödhet, men samtidigt iskall. 

Nyproducerade bostäder blir dyra och stora grupper står utan möjlighet att köpa en egen bostad.

– HSB har tagit ställning för att bygga hållbart, men vi vill också inkludera de sociala aspekterna så att vi bygger mer för fler, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

Här bygger HSB i hela landet 

En redan het bostadsmarknad har det senaste året fått skjuts av pandemin som har fått efterfrågan på bostäder i attraktiva områden att rusa.

– Vi spenderar mycket tid hemma nu vilket har uppvärderat bostaden, säger Jonas Erkenborn.

– Det faktum att den rekordlåga räntan dessutom gör bostaden attraktiv som investeringsobjekt, och att många ser en möjlighet att göra en bra affär, har lett till en mycket het marknad i många områden i landet.

Men trots att det generellt sett är billigt att låna pengar stänger bolånetak och amorteringskrav effektivt ute de unga från möjligheten att köpa sin egen bostad.

– Vi som har kommit en bit i karriären och har jobb som har klarat sig bra under pandemin har möjligheter på bostadsmarknaden. Men myntets andra sida är att många grupper inte har möjlighet att låna alls och antingen förblir trångbodda eller inte ens kan skaffa en bostad. Marknaden är inte het för alla. 

Prisvärda bostäder i småhusform

HSB och övriga aktörer inom byggbranschen har de senaste åren satsat mycket tid och resurser för att utveckla ett miljömässigt och mer hållbart byggande. 

I det arbetet har HSB tagit ett strukturerat grepp kring ett hållbart byggande med processtyrning och miljövänliga materialval, samtidigt som den sociala hållbarheten levereras genom en trygg och stabil bostadsrättsförening.

– Vi på HSB är väldigt stolta över att ha en historia av att utveckla och förbättra boendesituationen för de många människorna, och det vill vi göra även nu. Vi vill bygga mer för fler så att bland annat unga människor med vanliga jobb har råd att köpa en egen bostad.

För att åstadkomma det gör HSB flera egna insatser, bland annat breddas nu verksamheten genom att även erbjuda prisvärda bostäder i småhusform. 

Dessutom arbetar man med att minska sina byggkostnader genom ta fram typlösningar för till exempel trapphus och badrum som ökar repeterbarheten i produktionen.

– I och med att vi är kostnadseffektiva kan vi öppna nya marknader för bostadsrätter. Dessutom blir det spännande att följa de flyttrörelser ut från stadskärnan som har uppstått i och med pandemin, och se hur vi kan erbjuda prisvärda bostadsrätter med hjälp av goda kommunikationer även i mindre centrala lägen.

Utvecklar samhällen från grunden

Just nu håller HSB bland annat på att utveckla nya stadsdelar i kommunerna runt Stockholm.

– Jag är väldigt stolt över HSB:s tradition att etablera nya bostadsområden, där vi får vara med och utveckla hållbara samhällen från grunden och på så sätt fortsätta vara en samhällsbyggare.

Samtidigt menar Jonas Erkenborn att det krävs insatser även från politiskt håll för att komma till rätta med problemen.

– Vi på HSB vill underlätta för våra medlemmar att köpa sin bostad. Men ska man kunna köpa en bostad krävs det att man får låna, till exempel med hjälp av startlån eller subventionerat bosparande. Det krävs en sammanhållen bostadspolitik där finansiering, myndighetsprocesser och en utbyggd infrastruktur är viktiga delar i en komplex samhällsbyggnadsprocess. 

Här bygger HSB i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?